Skip to main content

Eigenlijk had ik nooit verwacht dat ik zou gaan ziplinen in Costa Rica. Maar ik heb het toch gedaan en het was ontzettend gaaf! Costa Rica is een perfecte bestemming voor zo’n gave activiteit, zeker in het Monteverde Cloud Forest Reserve.

Waar kan je ziplinen in Costa Rica?

Monteverde is de perfecte plek om te gaan ziplinen in Costa Rica. Je raast door de prachtige natuur met een geweldig uitzicht op het Cloud Forest Reserve. Wij hebben, op aanraden van ons hostel, geziplined bij 100% Aventura. Zij hebben de langste zipline en de grootste tarzanswing van heel Latijns-Amerika. Eerst wordt je helemaal klaar gemaakt voor het ziplinen; je wordt stevig ingesnoerd, krijgt een helm op, stevige handschoenen aan en je bent ready to go.

Meer lezen over mijn bezoek aan het Monteverde Cloud Forest Reserve kan hier!

Bij deze te gekke canopytour bestaande uit 12 kabels race je met grote snelheid door de jungle. Hierbij zijn er twee ‘superman’ kabels. Hierbij lig/hang je met je buik naar beneden. Gelukkig begonnen we simpel en nog niet zo hoog met een paar korte kabels. Zo leer je een beetje hoe je moet zitten/hangen en waar je je handen moet houden; één handschoen op de kabel zodat je kan remmen en je niet gaat draaien en de andere aan je touw.

Na de korte kabels kwamen we aan op een platform waar ze ons vastmaakten aan een ander touw waar je een stuk recht naar beneden abseilt (rappel).

Ziplinen Costa Rica

Superman zipline

Een buggy brengt je na een aantal ziplines een stuk hoger in de jungle bij de eerste echte lange varianten en zo ook de supermans. Wow, bij deze kabels kreeg ik toch een beetje last van hoogtevrees! De eerste superman is zo’n 600 meter lang. De tweede en langste superman kabel is 1,5 kilometer. Wat ga je daar snel!

Omdat het een beetje waaide bleef ik (gelukkig wel al op het einde) stil te hangen! Gelukkig komen ze je dan snel halen door zelf in het touw te hangen. Maar dit gebeurt niet zo vaak.

Tarzan Swing

Oké, dit laatste onderdeel is echt heel erg hoog en eng. Hierbij laat je jezelf van een 45 meter hoog platvorm vallen waarna je een aantal keren heen en weer zwaait. Het scheelde dat ik al een paar mensen voor me had zien gaan. Een aantal van hen waren teruggelopen omdat ze naar beneden hadden gekeken en daardoor niet meer durfden.

Eerst liep ik over een metalen brug waar ik, jawel, doorheen naar beneden kon kijken. En daar stond ik dan, op 45 meter hoogte op een metalen brug die schommelt bij elke beweging. Daarna maakten ze me vast aan een touw en moest ik vervolgens ver naar voren leunen om het touw te kunnen vastpakken. “Niet naar beneden kijken!” zei ik tegen mezelf. Toen openden ze het kleine metalen deurtje voor me en moest ik een beetje door m’n knieën zakken. Zonder dat ik het doorhad viel ik al naar beneden. Wow, ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst zo hard heb gegild! Maar wat was dat gaaf zeg.

Ik weet niet of ik nu kan zeggen dat ik het nog een keer zou doen, maar toen ik weer veilig beneden stond gierde de adrenaline door mijn lijf en wilde ik zeker nog een keer.

Kosten voor het ziplinen in Costa Rica

De totale kosten voor deze te gekke ervaring zijn $50 voor het ziplinen en $10 dollar voor de foto’s op een CD. Omdat je toch zo’n 1,5 uur bezig bent en de route bestaat uit heel veel kabels, vond ik het zeker waard. Natuurlijk kun je ook zelf een actioncam bevestigen aan je gordel, maar wel op eigen risico!

Alle posts over Costa Rica