Skip to main content

Puerto Viejo de Talamanca is een chill dorpje met een Caribische sfeer aan de oostkust van Costa Rica. Er komt regelmatig reggae uit de speakers bij de vele restaurantjes en je ziet er veel rasta’s en surfers rondlopen. Ik bezocht dit relaxte dorpje tijdens mijn backpack-reis door Costa Rica. Dit was mijn eerste echte reis buiten Europa.

In totaal bleef ik slechts enkele dagen in Puerto Viejo, maar ik had er achteraf graag wat langer willen blijven.

Puerto Viejo Costa Rica

In Puerto Viejo is het behoorlijk warm. De luchtvochtigheid is hier namelijk erg hoog wat (naar mijn mening) voor een onaangename warmte zorgt. De zon heeft veel kracht en ook komen hier ontzettend veel muggen voor, dus smeer je goed in met zonnebrand en met antimuggenmiddelen zoals DEET.

In dit dorpje lopen met name ’s avonds ontzettend veel krabben rond. Bij ons hostel hadden ze hun holen waardoor we er veel hebben gezien. Deze krabben zijn gigantisch!

Top 5 Bezienswaardigheden in Puerto Viejo

1. Playa Negra

Tegenover het hostel waar wij verbleven bevindt zich het zwarte strand ofwel Playa Negra. Vanuit het centrum loop je langs de weg of over het strand richting het westen. Het is zeker de moeite waard om dit strand te bezoeken, vooral omdat het er zo bijzonder uitziet. Het is er een heerlijk middagje vertoeven.

Playa Negra Puerto Viejo

2. Cahuita Nationaal Park

Maar een half uurtje rijden met de bus vanaf Puerto Viejo bevindt zich het Cahuita National Park. Witte zandstranden, turquoise water, dichte jungle en wildlife. Je vindt het allemaal in het Cahuita National Park.

In het park ben je toch wel een hele dag zoet. Het is van 6:00 tot 17:00 geopend. Bezoek het nationale park zo vroeg mogelijk voor de beste kans op wildlife. De parkrangers raden aan om rond 16:00 de paden te verlaten omdat het om 17:30 donker begint te worden. Sla dit prachtige nationaal park niet over tijdens je bezoek aan Puerto Viejo!

Meer lezen? Bekijk het artikel over mijn bezoek aan het Cahuita National Park.

Cahuita Costa Rica

Cahuita Costa Rica

3. Fietsen huren in Puerto Viejo

Ook het huren van fietsen is een dikke aanrader als je Puerto Viejo bezoekt. Wij zijn naar Punta Uva gefietst, een rit van zo’n 9 km. De fietsen kostten ons 3300 colonnes per persoon voor 12 uur. Onderweg passeerden we prachtige stranden waar we lekker konden uitrusten onder de palmbomen. Dat was best relaxt, want het was bloedheet op de fiets!

De route is niet heuvelachtig, tenzij je besluit door te fietsen naar Manzanillo. Die heuvels zijn vreselijk waardoor we halverwege hebben besloten om weer om te keren. We hoorden van andere mensen dat dit dorpje ook niet super bijzonder is en dat je beter de bus kan nemen als je er graag naar toe wilt.

In Costa Rica pakken veel mensen de fiets en zie je ze regelmatig op erg drukke en onveilige wegen fietsen. Deze route was daarentegen wel veilig. Auto’s zijn er op ingesteld om fietsers tegen te komen en houden daarom afstand. Maak je fiets ergens aan vast als je onderweg een pauze inlast op het strand. Voor je het weet is hij gestolen.

Fietsen Huren Puerto Viejo Costa Rica

4. Playa Cocles

Het eerste strand dat we na 15 minuten passeerden op de fiets was Playa Cocles. Een super mooi strand waar het zand zo heet is, waardoor je voeten letterlijk verbranden!

Op dit strand kun je een surfboard huren voor 10.000 colonnes voor een hele dag. Ook heb je de mogelijkheid om surfles te nemen voor 50 dollar. De golven zijn erg geschikt voor beginnende surfers. Vraag van te voren even of er gevaarlijke stromingen zijn. Ze vragen je hier je legitimatie achter te laten als borg, maar ik raad altijd aan dit niet te doen. Je paspoort is namelijk het meest waardevolle document op reis. Stel voor om een borg te geven en een kopie van je paspoort.

Playa Cocles Puerto Viejo strand

Surfboard Puerto Viejo

5. Punta Uva

Na ongeveer 15 minuten fietsen vanaf Playa Cocles, ligt het strand Punta Uva. Op dit prachtige strand kun je mooi snorkelen en lekker zonnen. Het strand biedt gelukkig ook veel schaduw dankzij de vele palmbomen.

De zijweg naar Punta Uva is gemakkelijk te missen en lijkt nergens toe te leiden.  Het is een onverharde weg aan de linkerkant voor een bocht naar rechts. Deze weg fiets je zo’n 100 meter af totdat je het strand bereikt. Download van te voren het gebied op maps en zet de gps aan om het te kunnen vinden of gebruik maps.me voor een offline kaart. Als je goed kijkt staat er een verdwaald houten wegwijs bord. Mis je de weg, dan fiets je richting Manzanillo, een behoorlijk heuvelachtige, pittige weg. Vergeet niet dat je ook weer helemaal terug moet fietsen!

weg naar Punta UvaPunta Uva Puerto Viejo

Na een paar dagen lieten we Puerto Viejo achter ons en reisden we verder naar Quepos en het Manuel Antonio National Park, een stad aan de westkust van Costa Rica. Quepos leent zich perfect als uitvalsbasis voor het mooie Manuel Antonio Nationaal Park. 

Hoe kom je in Puerto Viejo?

BusPuerto Viejo is met de bus bereikbaar vanaf de hoofdstad San José. De rit duurt zo’n 5 uur en kost 5525 colonnes (€9). De bussen vertrekken vanaf Station Atlantico Norte.

Onderweg stopt de bus 20 min in Limón en heeft daarna een tussenstop in Cahuita. In Limón is echter de enige mogelijkheid om eten/drinken te kopen en om naar de wc te gaan tijdens de busreis. Limón is trouwens verder geen hele leuke stad (van wat we hebben gehoord) en wordt daarom vaak ontweken door de toeristen.

Let op: er zijn twee plaatsen met de naam Puerto Viejo; Puerto Viejo de Sarapiquí en Puerto Viejo de Talamanca. Puerto Viejo de Talamanca is het bekendst en de plek waar wij naar toe zijn gereisd. Geef dit duidelijk aan bij het kopen van je busticket.

Alle posts over Costa Rica

3 Comments