Skip to main content

Costa Rica is een land om verliefd op te worden. Zo ben ik tijdens mijn backpacken in Costa Rica ook gevallen voor de natuurlijke schoonheid van dit prachtige land in Midden-Amerika. De nationale parken in Costa Rica zijn waanzinnig mooi en worden goed onderhouden. Overal bestaat een goede kans om wildlife te spotten. Ongeveer een kwart van Costa Rica bestaat uit nationaal park of ander beschermd gebied.

5 Mooiste nationale parken in Costa Rica

1. Manuel Antonio National Park

Het Manuel Antonio Nationaal Park is het kleinste nationale park in Costa Rica en misschien wel één van de drukbezochtste. Het is naar mijn mening ook één van de mooiste nationale parken in Costa Rica. Het Manuel Antonio National Park is het best te bereiken vanuit het plaatsje Manuel Antonio of vanuit Quepos. De busrit vanuit Quepos duurt zo’n 20 minuten en bussen vertrekken elke 12 minuten.

Het Manuel Antonio National Park beschikt over de meest prachtige stranden en er bevindt zich ook behoorlijk wat wildlife. Verschillende soorten apen, luiaards, leguanen, neusberen, wasberen en meer dan 350 soorten vogels komen hier voor. Meer lezen? Bekijk dan het artikel over Quepos en Manuel Antonio National Park.

Tip: Vergeet geen zwemkleding en let goed op je spullen op strand. Voor je het weet gaat een brutaal wasbeertje er met je spullen van door!

Nationale parken in costa rica Manuel Antonio Baby Luiaard Manuel Antonio

2. Cahuita National Park

Het Cahuita Nationaal Park bevindt zich op ongeveer een half uur rijden met de bus vanaf Puerto Viejo. Een breed zandpad leidt deels langs de kust door het nationale park. Aan de ene kant bevindt zich de zee en het geluid van de golven en aan de andere kant de dichte jungle.

Zeker vroeg op de dag maak je een goede kans op het spotten van apen en misschien wel luiaards. Ook beschikt Cahuita over een prachtige onderwaterwereld. Snorkelen en zwemmen is toegestaan op de aangegeven plekken. Meer lezen? Bekijk dan de andere artikelen over Puerto Viejo en over het Cahuita National Park.

Tip: Doe luchtige kleding aan en neem zwemkleding mee.

Cahuita Costa RicaApen Manuel Cahuita

3. Monteverde Cloud Forest Reserve

Een prachtig nationaal park dat zich op grote hoogte bevindt in het binnenland van Costa Rica is het Monteverde Cloudforest Reserve. Het is één van de weinige nationale parken in Costa Rica zonder kustlijn. Het Monteverde Cloud Forest Reserve ligt op ongeveer een kwartier rijden van Santa Elena en Monteverde. De naam zegt het al een beetje, wanneer je door dit prachtige nationale park loopt, heb je het gevoel in de wolken te lopen. De jungle is voornamelijk in de ochtend gehuld in mist.

Door de hoogte en het bijzondere klimaat komen hier verschillende diersoorten voor die nergens anders voorkomen in Costa Rica. Alleen al door de jungle lopen, voelt als een geweldige ervaring. Overal hoor je namelijk bijzondere vogels. In het begin van het nationale park bevindt zich een kolibrietuin waar je deze bijzondere beestjes van dichtbij kunt bewonderen. Lees meer over het Monteverde Cloud Forest Reserve.

Tip: Vergeet geen verrekijker en poncho en neem een gids.

Monteverde bezienswaardighedenMonteverde cloudforest reserve

4. Corcovado National Park

Het Corcovado National Park bevindt zich op het Osa schiereiland in het zuiden van Costa Rica. Corcovado is het grootst van de nationale parken in Costa Rica en beschikt over een gigantische diversiteit van planten en dieren. National Geographic noemde Corcovado zelfs “the most biologically intense place on Earth in terms of biodiversity“. Het is het enige park in Costa Rica waar alle vier de Costa Ricaanse apensoorten te vinden zijn.

Corcovado National Park kan bereikt worden vanuit Drake Bay of de stad Puerto Jiménez. Sinds 2014 is het verplicht om met een gids het park te betreden. Het is mogelijk om een dagtrip, maar ook een meerdaagse trip te boeken waarbij je overnacht in het park. Entree is 15 dollar per persoon.

Tip: Neem voldoende eten en water mee. Er is geen mogelijkheid om dit te kopen in Corcovado.

Corcovado National Park

5. Tortuguero National Park

Het Tortuguero National Park staat voornamelijk bekend om de schildpadden die hier jaarlijks hun eieren leggen op de 35 kilometer lange kustlijn. Tortuguero National Park bevindt zich aan de Caribische kust van Costa Rica en is alleen bereikbaar per vliegtuig of per boot.

De biologische diversiteit is enorm dankzij de verschillende leefgebieden waar het park over beschikt, waaronder regenwoud, lagunes, moerassen, mangrovebossen en stranden. Er leven verschillende apen, waaronder kapucijn en brulaap, luiaards, 320 vogelsoorten en verschillende reptielen in het Tortuguero National Park.

Tip: Neem regenkleding mee, want het regent in deze regio van Costa Rica erg vaak.

Algemene tips voor de nationale parken in Costa Rica

  • Dankzij de hoge luchtvochtigheid en warmte komen hier veel muggen voor. Smeer je daarom van te voren goed in met DEET of andere antimuggen middelen. Doe dit het liefst van te voren zodat de giftige stoffen niet in de natuur terecht komen.
  • Draag dichte schoenen. De grond kan namelijk glad en/of rotsachtig zijn waardoor het lopen op slippers geen aanrader is. Echte wandelschoenen zijn vaak niet nodig, sneakers voldoen meestal prima.
  • Kijk ook van te voren welke vaccinaties voor Costa Rica worden aangeraden op de website van de GGD.

Alle posts over Costa Rica