Skip to main content

De bijzondere nevelwouden, hangbruggen, avontuurlijke canopytours en de bijzondere wildlife maakten Monteverde echt een geweldige bestemming tijdens mijn rondreis in Costa Rica. In dit artikel deel ik mijn beste reistips voor Monteverde.

Monteverde is een leuk dorp in de provincie Puntarenas met Santa Elena als naastliggende stad (waar de meeste hotels zijn). Het binnenland is een stukje koeler dan de kustplaatsen, dus het meenemen van een vest en een lange broek is een aanrader.

In Monteverde regent het (in april/mei tenminste) bijna dagelijks rond de middaguren. Daarom is het handig om zoveel mogelijk activiteiten in de ochtend te plannen, dan is het bijna gegarandeerd droog. Er zijn onwijs veel leuke tours te boeken in Monteverde. Wij hebben alles via ons hostel geboekt en de reis ernaartoe werd hierbij vaak ook voor ons geregeld.

Vogelliefhebbers zijn in Monteverde aan het juiste adres; doordat Monteverde op een hoogte van 900 tot 1850 meter ligt, komen hier vogels voor die op weinig andere plekken ook voorkomen.

Check hier de top 5 mooiste nationale parken in Costa Rica.

Bezienswaardigheden in Monteverde

Monteverde Cloud Forest Reserve

Dit prachtige nationale park is gehuld in mist, vandaar de naam ‘Cloud Forest’. Door de hoogte en het bijzondere klimaat komen hier verschillende diersoorten voor die nergens anders voorkomen in Costa Rica.

DSC_0666

Het is een geweldige ervaring om in dit reservaat rond te lopen. Er zijn zoveel bijzondere vogels te horen, die trouwens bijna onmogelijk zijn te spotten zonder gids! Een gids kost $20 voor 2 uur en is het geld dubbel en dwars waard. Zonder onze gids hadden we niet half zoveel dieren gespot. Met een grote telescoop laat hij je de bijzondere vogels en slangen zien.

Eén van de mooiste vogels die te zien is in het reservaat, is de Quetzal vogel. Deze vogels zijn prachtig blauw en rood gekleurd en de mannetjes hebben een ontzettend lange, kleurige staart en een kuif. De Quetzal is daarnaast de nationale vogel van Guatemala en is ook op hun geldbriefjes afgedrukt. De gidsen proberen de vogels te lokken met een soort fluitje die ze zichzelf hebben aangeleerd. Vergeet geen verrekijker mee te nemen!

Quetzal Monteverde

Vogel Monteverde

Vlakbij de ingang van het reservaat bevindt zich een kolibrie tuin. Deze is gratis te bezoeken. Overal hangen bakjes gevuld met zoetigheid voor de vogels. Als je er een paar minuten blijft staan heb je zo al een aantal verschillende soorten kolibries gezien. Onze gids vertelde dat kolibries eigenlijk behoorlijk dominant zijn en ze elkaar regelmatig wegjagen van de voederbakjes. We zagen inderdaad dat ze elkaar met een hoop kabaal weg probeerden te jagen.

Kolibrie Costa Rica

De entreeprijs van het reservaat is 11.412 Colonnes. Als student krijg je korting. Bussen naar het reservaat vertrekken om 6:15, 7:30, 13:20 en 15:00 vanaf Banco National in Santa Elena. Bussen terug vertrekken om 6:45, 11:30, 14:00, 16:00. Een ritje kost 600 colonnes. Houdt wel rekening met gewijzigde vertrektijden, deze veranderen namelijk regelmatig in Costa Rica.

Monteverde Night tour

Een night tour in Monteverde is een echte aanrader. ’s Nachts zijn er weer veel andere dieren actief die je overdag niet snel zal spotten. Denk aan bijzondere insecten, vogelspinnen, slangen, schorpioenen, kleurige kikkers, uilen en een aantal zoogdieren, zoals luiaards en de bijzondere kinkajoe. De kinkajoe is een bruin roofdiertje dat ’s nachts in de bomen actief is. Ze zijn behoorlijk lastig te spotten omdat ze zich erg snel bewegen. Toch hebben wij tijdens de nachttour twee kinkajoe’s gezien!

Tijdens de nachttour hadden we ook nog de “mazzel” dat er honderden kevers waren die continu tegen ons aanvlogen en vast kwamen te zitten in onze kleding en haren, jakkes! De nachttour kost 11.200 Colonnes per persoon. Doe een lange broek en dichte schoenen aan. Ook een regenjas kan handig zijn.

DSC_0771s

Selvatura Park

In het Selvatura Park vind je de bekende hangbruggen verspreid over een pad van drie kilometer. De bruggen hebben verschillende lengtes en verschillende hoogtes. Vanaf de bruggen heb je een prachtig uitzicht over de jungle. In dit gebied is het ook mogelijk om dieren te spotten, maar het is lang niet zo makkelijk als in de andere parken. Wij hebben een aantal mooie vogels, waaronder de Quetzal en een groene toekan, gespot. De paden zijn goed begaanbaar met normale schoenen.

Ook deze tour boekten we via ons hostel. Entree voor het park is 17.070 Colonnes (€26,50) inclusief transfer van en naar het hostel.

Hangbruggen Costa Rica

Ziplinen

Ziplinen door het Cloud Forest was toch wel heel erg gaaf! Er zijn 12 kabels waarbij de langste ruim 1500 meter is, de langste van Latijns Amerika. Ook zijn er twee superman-kabels waarbij je bijna lijkt te vliegen. Het uitzicht vanaf de langere kabels is echt ge-wel-dig. Je hangt zo hoog en je kunt zo ver om je heen kijken! Tot slot heb je de optie om de Tarzan Swing te doen. Hierbij laat je jezelf vallen van een 45 meter hoog platform en swing je daarna nog een paar keer heen en weer, geweldig! De gemaakte foto’s kunnen achteraf voor $10 per cd worden gekocht.

Na Monteverde was het helaas weer tijd om terug te gaan naar ons koude kikkerlandje. We namen de bus naar Alajuela om vanuit daar, de volgende dag, naar het vliegveld te gaan. Tenminste, dat was het plan.. De buschauffeur vertelde de bus halverwege pas (!!) dat deze niet langs Alajuela zou rijden, maar in plaats daarvan direct naar San Jose. Gelukkig hebben ze in San Jose en omstreken Uber taxi’s die we konden nemen naar Alajuela. Zo zie je maar weer dat de bussen niet altijd rijden zoals ze zeggen te rijden.

Budget eten

Bij Raulito’s Pollo kun je lekker en goedkoop eten. Schuif aan aan de bar en geniet van een heerlijk kipgerecht. De meeste gerechten kosten 2000 Colonnes (€3) en vullen erg goed!

Voor de lunch kun je lekker goedkoop wat halen bij de Bakery & Coffee shop onder restaurant Mar & Tierra. Vanaf de middag liggen er goedgevulde pizza’s in de vitrine, voor maar 1250 Colonnes (€2). Ook hebben ze super lekkere taartjes.

Hoe kom je in Monteverde?

Bus

Monteverde is te bereiken met de bus vanaf San José. De busreis duurt ongeveer 4,5 uur. Deze bus vertrekt twee keer per dag. Om 6:30 en om 14:30. Een busticket kost 2800 Colones.

shuttle bus

Het is ook mogelijk om een gedeelde shuttlbus te nemen als je niet vanuit San José reist. Om tijd te besparen namen wij van Quepos/Manuel Antonio naar Monteverde een gedeelde shuttlebus. Dit is best prijzig, namelijk $50, maar wel de moeite waard als je een strak reisschema hebt.

Het grootste gedeelte van de reis was over verharde wegen. De laatste 18 kilometer was over onverharde wegen met prachtig uitzicht over de bergen en met erg veel haarspeldbochten.

Alle posts over Costa Rica