Skip to main content

Tijdens mijn rondreis door Costa Rica bezocht ik een aantal onwijs mooie nationale parken, waaronder het Cahuita National Park. Het Cahuita National Park is een prachtig national park aan de Caribische kust van Costa Rica vlakbij het laid-back plaatsje Puerto Viejo. Hier geniet je van het strand, de jungle én prachtige wildlife.

In het Cahuita National Park bevinden zich brede zandpaden die duidelijk de weg wijzen. Links kijk je uit op het witte strand en rechts bevindt zich de jungle en een rivier die uiteindelijk uitmondt in de zee. Op een gegeven moment moet je een stukje de rivier oversteken (in het droge seizoen ligt dit stuk redelijk droog) om verder het park in te gaan.

Cahuita Costa Rica

Cahuita national park Costa Rica

Je kan ervoor kiezen om het hele park door te lopen totdat je bij de andere ingang komt. Hier is een kleine bushalte en kun je een bus terug nemen naar Puerto Viejo. Bussen stoppen niet zomaar, dus wel goed zwaaien! Ik heb dit niet gedaan en ben na een kleine pauze bij Punta Cahuita weer omgekeerd en terug gelopen.

Wildlife spotten

In het Cahuita National Park heb je een grote kans om verschillende dieren te spotten. Ik heb hier verschillende soorten apen, luiaards, hagedissen, leguanen, basilisken, eekhoorntjes, spinnen en een kleine knalgele slang gespot. Tijdens het lopen door de jungle hoorde ik het gebrul van de brulapen en zag ik ze even later door de bomen slingeren. Prachtig om te zien!

Ook kapucijnapen ben ik meerdere keren tegen gekomen. Helaas lokten enkele toeristen hen door chips op het strand te gooien. Dit is natuurlijk erg slecht voor de gezondheid van de apen, maar zo kunnen ze ook uiteindelijk erg brutaal worden, iets wat de parkrangers graag willen vermijden. Geef de dieren te allen tijde niks!

Bezoek het nationale park vroeg, voor de meeste kans op het spotten van wildlife.

Cahuita Costa Rica

In het park ben je toch wel een hele dag zoet. Het is van 6:00 tot 17:00 geopend. De parkrangers raden aan om rond 16:00 de paden te verlaten omdat het om 17:30 donker begint te worden.

De entreeprijs voor het park bestaat uit een vrijwillige bijdrage.

Nationale parken

Costa Rica beschikt over onwijs veel fantastische nationale parken. Tijdens mijn rondreis door Costa Rica bezocht ik er een aantal, waaronder het Monteverde Cloud Forest Reserve en het Manuel Antonio National Park.

Meer lezen over de nationale parken in Costa Rica? Bekijk dan hier de 5 mooiste nationale parken van Costa Rica.

Beste reistijd Cahuita National Park

Costa Rica kun je het hele jaar door prima bezoeken. De beste reistijd voor Costa Rica is in het droge seizoen van ongeveer december t/m april. In het regenseizoen is de natuur misschien wel op zijn mooist, maar houd dan rekening met ongeveer elke dag een flinke regenbui.

Hoe kom je in het Cahuita National Park?

BusHet Cahuita National Park is heel gemakkelijk te bereiken vanaf Puerto Viejo met de lokale bus. De eerste bus vanaf Puerto Viejo vertrekt om 5:30. Bustickets zijn 750 colonnes en na ongeveer een half uurtje rijden kom je aan in Cahuita; een schattig, rustig dorpje. Op het busstation in Cahuita is een kleine supermarkt aanwezig, mocht je nog wat eten en drinken willen kopen. Vanaf het busstation is het nog zo’n 10 min lopen naar de ingang van het nationale park.

Kijk voor meer informatie over Cahuita National Park op de officiële website van Sinac.

Alle posts over Costa Rica