Skip to main content

Slovenië heeft een prachtige natuur die bestaat uit veel bossen, meren, heuvels en bergen. Bij het meer van Bled vind je dit allemaal. Bled is misschien wel één van de bekendste bezienswaardigheden in Slovenië naast de hoofdstad Ljubljana. Ik bezocht Slovenië omdat ik was uitgenodigd als gastspreker op een internationale meeting voor logopediestudenten in Ljubljana. Daarnaast heb ik natuurlijk ook de stad verkent en zo heb ik ook het meer van Bled bezocht. Lees in mijn andere artikel meer over deze meeting en de bezienswaardigheden in Ljubljana.

In de leuke hoofdstad Ljubljana kan je je een paar dagen prima vermaken. Vanaf Ljubljana is het zo’n 45 minuten rijden naar Bled, een stad in het noord-westen van Slovenië. Dit kleine stadje is in de zomer druk bezocht dankzij het prachtige meer met omringende bergen. De prachtigste foto’s op de ansichtkaarten uit Slovenië zijn hier grotendeels gemaakt.

Activiteiten en bezienswaardigheden meer van Bled

Wandelen of fietsen rond het meer

Een wandeling rond het meer is prima te doen in zo’n 1,5 à 2 uur. Telkens word je beloond met een prachtig uitzicht. Ook fietsen is een leuke optie.

In het meer bevindt zich een eilandje met een kerk. Het zelf luiden van de klokken brengt naar zeggenschap geluk. Het is mogelijk om met een traditioneel bootje het eilandje te bezoeken.

het meer van Bled

Kasteel van Bled

Wist je dat het kasteel van Bled (Blejski Grad) het oudste kasteel van Slovenië is? Het kasteel werd namelijk voor het eerst genoemd in een akte daterend uit het jaar 1011 door keizer Hendrik II. Het kasteel van Bled bevindt zich op een 130 meter hoge rots aan het meer van Bled. Vooral het uitzicht is fantastisch.

Beste uitzichtpunt

Als je een bezoekje brengt aan het meer van Bled, beklim dan de heuvel aan de zuid-west kant van het meer. Vanaf deze heuvel heb je een geweldig uitzicht over het meer.

Tijdens ons bezoek was het behoorlijk mistig. Mist is in Bled behoorlijk bijzonder want het is er meestal zonnig. Hierdoor konden we helaas de bergen niet goed zien tijdens de wandeling. Ondanks de mist, hadden wij alsnog een erg mooi, sprookjesachtig uitzicht. Met helder weer kan je nog verder kijken en zie je de bergen erg goed. De mist maakte de wandeling door het bos erg mooi.

meer van Bled Slovenië

Bos bij Bled

Specialiteit van Bled

Vergeet niet de specialiteit te proeven als je dit plaatsje bezoekt. De zoete specialiteit is de kremšnita. De smaak en het uiterlijk doen denken aan de Hollandse tompouce. Ga bij één van de vele restaurantjes en cafeetjes zitten rondom het meer om er één te bestellen.