Skip to main content

Zomer in Amsterdam betekent relaxen in het Vondelpark, terrasjes pakken én een verfrissende plons nemen in het water. Maar waar kan je het beste zwemmen in Amsterdam in natuurwater? Er zijn genoeg zwemplekken om van de zomerse dagen in Amsterdam te genieten!

Houd er wel rekening mee dat de meeste zwemplekken géén officiële zwemlocaties zijn. Dat wil zeggen dat de gemeente de waterkwaliteit daar niet regelmatig controleert. Dat betekent niet dat een plons nemen bij onderstaande plekken niet kan. Wees altijd op je hoede voor voorbijvarende boten en spring niet van bruggen.

In de zomer komt in veel natuurplassen blauwalg voor. Op zwemwater.nl check je zelf gemakkelijk van te voren de waterkwaliteit.

10 zwemplekken in Amsterdam

In dit artikel:

1. Marineterrein

Het Marineterrein in het centrum behoort tot de meest centrale zwemplekken van Amsterdam. Met warm weer zit het hier stampvol met Amsterdammers die een frisse duik willen nemen. Je kan er simpelweg van de kant springen, de ladders gebruiken of van de stijgers springen.

Op het grasveld staan genoeg bomen voor een beetje schaduw en er is een openbaar toilet.

Ik vermoed dat het water hier zeker niet van de beste kwaliteit is, maar ik heb na het zwemmen nooit last gehad. En kijkende naar hoeveel mensen hier in de zomer dagelijks heengaan, vermoed ik dat het wel goed zit.

Marineterrein Amsterdam

2. Bogor Tuin, Java eiland

Niet ver daar vandaan, vind je de Bogor Tuin op het Java eiland waar het mogelijk is om te zwemmen in het IJ. De grote lap gras en enkele bomen maken dit een heerlijke plek om te relaxen en te picknicken. Je kunt van de kant springen en vervolgens één van de ladders gebruiken om eruit te komen, of in het water lopen via de brede stenen trap.

Bogor tuin zwemplek Amsterdam
Het ij Amsterdam

3. Weesperzijde

Kan je zwemmen in de Amsterdamse grachten? In de Amstel bij de Weesperzijde kan dat zeker! Er bevinden zich een paar ladders aan de gracht en een zwemlijn om te voorkomen dat de boten te dicht bij de kant varen.

Ook als je geen zin hebt om te zwemmen, is dit alsnog een goede spot voor een biertje met zonsondergang.

Weesperzijde zwemplek Amsterdam

4. Park Somerlust

Ietwat verder aan de Amstel vind je Park Somerlust. Zomers zit het ook hier gezellig vol met zonaanbidders. Via de stenen kant kun je geleidelijk het water in lopen en verfrissing zoeken.

Er bevinden zich een paar restaurants en cafés aan het park waar je een hapje kunt eten, of neem je eigen spullen van de Appie mee.

Park Somerlust zwemplekken Amsterdam
Park Somerlust Amsterdam

5. Nes aan de Amstel

Hoe verder je op de Amstel gaat, hoe schoner het water wordt. Als je een eigen boot hebt, is het natuurlijk ideaal om de Amstel af te varen, maar als je alleen beschikt over een fiets, dan wacht er een mooie fietstocht op je!

Nabij Cantina Del Corazon, op de grens met provincie Utrecht (maar ook al daarvoor) vind je steigers waar je vanaf kunt springen. Dus mocht je zin hebben in een sportieve dag, dan is het zeker een aanrader om de Amstel af te fietsen op zoek naar openbare steigers.

6. Nieuwe Meer

Het Nieuwe Meer in Zuid is één van mijn favoriete zwemplekken in Amsterdam. Het grenst aan natuurgebied Park de Overlanden en het Amsterdamse bos. Vooral de strandjes maken het een heerlijke plek om te relaxen en in het water te dippen.

Het is een populaire plek voor families met jonge kinderen dankzij het speeltuineiland en groepjes vrienden. Er zijn ook genoeg mensen die hier hun bootje varen, maar het is er nooit heel erg druk op het water, wat zwemmen erg aangenaam maakt.

7. Het Twiske

In het Twiske in Noord vind je de mooiste zwemplekken van Amsterdam. Ik zeg Amsterdam, maar het Twiske is onderdeel van de gemeenten Landsmeer en Oostzaan en grenst in het noordwesten aan Amsterdam. In de tijd dat ik Amsterdam Noord woonde, was ik hier zomers bijna elke week te vinden.

Stap op de fiets en verken dit mooie natuurgebied! Het heeft tientallen strandjes en grasvelden om lekker te picknicken en in het water te plonzen. Het Kure Jan Strand en ’t Schoorlstrand aan de Stootersplas zijn de mooiste zwemplekken. Het Baaiegatstrand aan het noorden van de plas is zelfs een naaktstrand.

zwemplekken-Amsterdam
zwemplekken-Amsterdam

Benieuwd naar leuke niet-toeristische activiteiten in Amsterdam, die vind je hier!

8. Sloterplas

Ook in de Sloterplas in West kun je prima zwemmen. Het heeft zelfs een eigen strand; het Sloterplas Strand. Het is soms wel opletten met de waterkwaliteit omdat het strand niet altijd even goed wordt schoongehouden. Check daarom altijd even van te voren de waterkwaliteit op zwemwater.nl.

Ik vind deze zwemspot aan de oostkant vaak een fijne locatie. Het is hier over het algemeen rustiger, het grenst aan het park en je kunt er via ladders het water in. Het is ook nog een top plek voor het zien van de zonsondergang.

9. Grote Speelweide, Amsterdamse bos

Het Amsterdamse bos maakt mij altijd erg blij. De uitgestrekte grasvelden, het dichte bos en de fijne meertjes maken het een heerlijke plek voor een wandeling. De beste zwemspot in het Amsterdamse bos is de Grote Vijver aan de Grote Speelweide. Het is er ondiep en dankzij de zwemlijn ook geschikt voor kinderen.

Ben je klaar met zwemmen, dan kan je bij de Kanoverhuur Amsterdamse Bos ook waterfietsen en kano’s huren. Of organiseer een picknick op het grote grasveld.

10. Strand Blijburg

Helemaal in het oosten van de stad kan je ook prima zwemmen bij Strand Blijburg. Het grote strand biedt genoeg ruimte en het water is er prima.

Mocht je trek hebben, dan kan je bij het restaurant terecht en er is ook een openbaar toilet aanwezig.