Skip to main content

Een vakantie naar Kroatië is altijd een goede keuze. Ik reisde 2 weken door Kroatië middenin de zomer. Ik vond Split een leuke stad en een hele erge aanrader. Lees hier mijn ervaring met Split en welke bezienswaardigheden in Split de moeite waard zijn!

In de zomer bezocht ik Kroatië voor twee weken. In deze weken tijd, heb ik meerdere plekken bezocht: De havenstad Split, het Krka National Park en het oude Dubrovnik. Het was een heerlijke vakantie en toffe reisroute die ik iedereen zou aanraden!

Er zijn genoeg toffe bezienswaardigheden in Split om je hier prima een flink aantal dagen te vermaken. Bekijk hieronder 6 toffe bezienswaardigheden in Split.

Bezienswaardigheden in Split

Split is één van de belangrijkste steden in Kroatië en heeft de grootste haven van heel Kroatië. Er vertrekken vanuit hier dagelijks meerdere boten naar de vele omliggende eilandjes.

1. Boulevard in Split

De boulevard in Split wordt Riva genoemd. Vooral ’s avonds zijn hier veel straatartiesten te vinden. Rond de avonduren is het een stuk drukker doordat de temperatuur eindelijk wat lager ligt. Op de pier komen veel mensen samen om gezellig hun biertje te drinken of te genieten van de live muziek in het weekend.

Op de boulevard bevinden zich veel kraantjes. Het kraanwater is drinkbaar in Kroatië, maar smaakt wel wat chloor-achtig. Je wordt er niet ziek van, maar flessen water hadden toch onze voorkeur.

Boulevard Split Kroatië

2. Paleis van Diocletianus

Het Paleis van Diocletianus wordt het meest aangeraden van de bezienswaardigheden in Split. De betaalde bezichtigingen vond ik eerlijk gezegd een beetje tegenvallen. Daar gewoon lekker rondlopen is trouwens wel echt een aanrader.

In een grote hal bevinden zich ontzettend veel kraampjes waar locals hun zelfgemaakte spulletjes verkopen. Er staan ook wat standaard souvenirkraampjes tussen, maar toch het is dit de perfecte spot om originele souvenirs te kopen.

Split Kroatië

3. Markt van Split

Maandag tot zondag vanaf 6:00 staat de markt op het plein aan de oostzijde van het paleis. Hier wordt voornamelijk groente, fruit, bloemen en kleding verkocht. Best leuk om een ochtendje rond te lopen, alleen stikt het er wel van de wespen die op al het fruit af komen!

Markt Kroatië

4. Marjan Heuvel

Voor een mooi uitzicht over Split, bezochten wij de Marjan heuvel. Zowel overdag als in de avond heb je hier een geweldig uitzicht over de stad. s’ Avonds is dit de beste plek om sterren te kijken.

Er zijn veel leuke stranden te vinden rond deze heuvel. Wij bezochten echter alleen een kiezelstrandje aan de noordzijde van de heuvel. Waterschoentjes zijn geen overbodige luxe vanwege de kiezels, rotsen en de zee-egels die zich op of tussen deze rosten bevinden. Vergeet ook zeker geen eten en drinken mee te nemen omdat op de meeste stranden geen voedselvoorzieningen zijn.

Marjan Heuvel Split

5. Hvar eiland

Kroatië bestaat naast het vaste land uit veel eilanden. Een eiland bezoeken is zeker een aanrader tussen de andere bezienswaardigheden in Split. Wij bezochten Hvar, een behoorlijk groot eiland met verschillende steden. Wij twijfelden of we de stad Stari Grad of de stad Hvar zouden bezoeken. Stari Grad is een rustige oude stad en Hvar is een stuk levendiger. Uiteindelijk hebben we toch maar besloten om de stad Hvar te bezoeken omdat hier waarschijnlijk meer te beleven is.

Met een uurtje varen op een grote catamaran kwamen we aan in de stad. Het leek daar op het eiland nog een paar graden extra heter te zijn dan in Split. Flink zweten dus!

Ondanks de hitte hebben we de heuvel beklommen naar het fort. Een flinke wandeling, maar het uitzicht was zeker de moeite waard.

Een prachtige plek om te zwemmen is naast het klooster. Hier bevindt zich een kiezelstrandje waar het water erg helder is.

Hvar Kroatië

6. Krka National Park vlakbij Split

De voornaamste reden waarom we voor Split hebben gekozen, is omdat we vanuit hier het Krka National Park konden bezoeken. Dit mooie nationale park beschikt over prachtige watervallen.

Ik vond dit één van de mooiste bezienswaardigheden in Split en de omgeving. Lees hier meer over het Krka National Park.

Krka National Park

Bezoek je Split, ga dan op één van de eerste dagen zeker even langs bij info zona om een gratis map op te halen, de USE IT map. Deze map staat bomvol leuke tips van locals voor restaurantjes, bezienswaardigheden, winkeltjes en meer.