Skip to main content

De omgeving van Sapa in Vietnam staat bekend om de prachtige bergen met de meest waanzinnige rijstterrassen. En natuurlijk moet je een geweldige trekking in Sapa doen met het Hmong volk. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik tijdens de trekking de meeste én de mooiste rijstterrassen ooit heb gezien!

Voordat ik Sapa in Vietnam bezocht, bevond ik me in Laos. Ik reisde van Laos naar Vietnam over land via Nong Khiaw, Muang Khua en Dien Bien Phu. Het was een van de meest authentieke ervaringen ooit.

Tijdens mijn rondreis door Vietnam keek ik o.a. heel erg uit naar de trekking in Sapa. Ik hoorde er hele positieve verhalen over en iedereen raadde het aan. Je kan dus wel zeggen dat mijn verwachtingen hoog lagen.

Toen ik aankwam in Sapa moest ik even slikken. Is dit dat gezellige stadje dat iedereen aanraadt? Ik vond het er grauw, vies, koud en erg ongezellig. Het stond vol met hotels en knipperende neonborden. Dat was even omschakelen. Hier was ik niet van plan om lang te blijven. Gelukkig werd ik in mijn hostel hartelijk ontvangen en vertrok ik de volgende dag richting de bergen voor een tweedaagse trekking met een local. Weg uit de stad!

Sapa Vietnam

Trekking in Sapa

Ga je naar Sapa, dan moet je daar echt een trekking doen met een local! Het is dé manier om de prachtige rijstterrassen, de natuur en de dorpjes in de bergen te zien. De trekkings worden gedaan door mama’s: vrouwen die in één van de omliggende dorpjes wonen. Meestal behoren deze vrouwen tot het Hmong volk die in kleurige kledij rondlopen. Ook ik deed een tweedaagse trekking met een mama en sliep in de pasgebouwde homestay van haar gezin.

Dag 1

Op de eerste dag stond mama Su Linh ’s ochtends al vroeg klaar voor het hostel. Een kleine vrouw met een grote glimlach van halverwege de 20 jaar; mijn leeftijd. Ze sprak redelijk goed Engels en dat zorgde voor leuke gesprekken. We trokken snel de stad uit richting de bergen en binnen een half uur bevonden we ons in een prachtige omgeving met een fantastisch uitzicht over de rijstterrassen.

Van te voren had ik gehoord dat het ongelooflijk koud kan worden in Sapa, dus ik was goed voorbereid; ik had meerdere vesten aan, een lange broek en stevige schoenen. Al die vesten waren achteraf gezien helemaal niet nodig. Al na 20 minuten liep ik in m’n t-shirtje. Het is wel erg belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand, want in Sapa verbrand je binnen no time. Natuurlijk kun je ook een paraplu gebruiken, zoals de meeste locals doen.

Tijdens de gehele route kwamen we veel kinderen tegen: lokale kinderen die door hun moeder op pad worden gestuurd om zelfgemaakte spulletjes aan de toeristen te verkopen. Vaak hangen er in hostels in Sapa waarschuwingen om géén spulletjes van deze kinderen te verkopen, omdat op deze manier het probleem in stand wordt gehouden. Wil je graag handgemaakte spulletjes kopen? Koop het dan in een winkeltje in Sapa of onderweg in één van de dorpjes.

kinderen in sapa

Homestay

Na een aantal uur lopen kwamen we aan in de homestay van Su Linh en haar familie. Haar man werkte niet en Su Linh was de kostwinnaar. In deze dorpjes is het heel normaal dat de vrouwen in de toeristensector werken en de mannen het huishouden doen en voor de kinderen zorgen. Vaak spreken ook alleen de vrouwen Engels.

’s Avonds hielpen we met het maken van het eten en aten we met de hele familie aan tafel.

helpen met koken

Dag 2

De volgende dag vertrokken we ’s ochtends na een lekker ontbijtje van pannenkoeken, opnieuw de bergen in. We trokken door de bergen, door een bamboebos, langs de rijstterrassen en langs een grote waterval. We werden een lange tijd achterna gelopen door kinderen die ons bij het rustmoment hun spulletjes probeerden te verkopen. Ook liepen er wat meer toeristen.

We eindigden de trekking met een lunch in een lokaal dorpje en werden vanaf daar achterop de motorbike door haar familie teruggebracht naar de stad. We reden over een héle hobbelige stoffige weg, soms langs de afgrond met telkens veel tegenliggers. Stofhappen achterop de motor hoort wel een beetje bij het avontuur natuurlijk.

Prijs voor een trekking in Sapa

Een trekking kun je van te voren boeken, zoals ik, of via één van de vele mama’s in gekleurde kledij die op het centrale plein in de stad staan. Prijzen verschillen afhankelijk van de grootte van de groep en het type trekking. Prijzen voor een tweedaagse trekking liggen grofweg tussen de $20 en $50 p.p.

trekking Hmong

Beste reistijd Sapa

Sapa is het hele jaar door te bezoeken, maar sommige maanden zijn mooier dan andere. De rijstvelden zijn van juni tot en met september op hun mooist. Het is dan wel in het noorden van Vietnam regenseizoen. In september en oktober worden de meeste rijstterrassen geoogst, maar ook dan is de omgeving van Sapa erg mooi.

November tot en met maart zijn de droogste maanden, maar gelijk ook de koudste. Zeker in december, januari en februari kan het er ontzettend afkoelen en kunnen een muts en handschoenen geen kwaad.

Ik bezocht Sapa begin december en het was daar toen prima weer. Wolken en zon wisselden elkaar af en het bleef tijdens de hele trekking gewoon droog. Ik liep zelfs in mijn t-shirt. Maar een paar jaar terug was het rond die tijd wél nodig om een jas te dragen. Niks is zo veranderlijk als het weer.

Hosteltip

Sapa vond ik geen hele leuk de stad, maar het is wel handig om er een nachtje te verblijven als je een trekking wil doen. Een superleuke plek om te verblijven is zonder twijfel Little View Homestay aan de rand van de stad. Je hebt er een heel tof uitzicht over de bergen en ’s ochtends zie je met een beetje geluk tijdens het ontbijt hoe een deken van mist de bergen bedekt.

mist in sapa

Sapa bereiken

Hanoi » Sapa: Van Hanoi naar Sapa reis je met de trein via Lao Cai óf rechtstreeks met de bus. Je hebt de keuze uit een lokale bus of een comfortabele sleeperbus. Deze sleeperbussen vertrekken zowel overdag als ’s nachts.

Laos » Sapa: Het is ook mogelijk om, net als ik, van Laos naar Sapa te reizen. Ik reisde vanaf Luang Prabang naar Nong Khiaw, Muang Kua en Dien Bien Phu. Je pakt dan de bus vanaf de stad Dien Bien Phu. Vanaf hier reis je in ongeveer 8 – 10 uur naar Sapa. Er zijn verschillende vertrektijden waaronder 6:30 9:00, 11:30, 17:30 en 18:30 vanuit Dien Bien Phu.

Alle posts over Vietnam