Skip to main content

Phong Nha is een plaats gelegen in een prachtige omgeving in centraal Vietnam. Je kunt er genieten van de vele grotten, het waanzinnige Phong Nha Ke Bang National Park en meer. Het is een super relaxte plek voor reizigers die houden van natuur.

Ik bezocht Phong Nha na mijn bezoek aan het prachtige Ninh Binh in het noorden, en reisde daarna verder naar de leuke stad Hoi An. Je kunt mijn volledige reisroute hier checken!

Wat te doen in Phong Nha?

1. Phong Nha Ke Bang National Park

Het Phong Nha Ke Bang National Park is een prachtig natuurgebied met één van grootste kalksteenlandschappen ter wereld. Met zijn honderden grotten, ondergrondse rivieren, watervallen en bergen is dit één van de mooiste highlights van Vietnam.

Je bereikt het Phong Nha Ke Bang National Park met een georganiseerde tour, maar het leukste is natuurlijk met de scooter. Je kunt dan een rondje van bijna 50 km rijden door het national park. Tijdens deze scooter loop zie je geweldige landschappen en kom je een aantal grotten tegen waaronder de bekende Dark Cave en Paradise Cave.

phong nha ke bang national park

2. Paradise Cave (Dong Thien Duong)

Dankzij de omschrijvende namen van de Vietnamese grotten, krijg je een goed beeld van wat je te wachten staat. Zo wordt de Paradise Cave terecht als één van de mooiste grotten van Vietnam beschouwd.

Deze kilometers lange grot is pas recentelijk in 2005 ontdekt. Het gigantische formaat van de Paradise Cave is bijzonder om te zien. Aan de reusachtige stalagmieten en stalactieten kun je zien dat deze grot ongelooflijk oud is.

De grot is prima met de scooter te bereiken. Nadat je de scooter hebt geparkeerd, moet je nog een stukje lopen tot aan de trap waar je nog een flink stuk omhoog moet lopen. In plaats van het stuk tot aan de trap te lopen kun je ook meerijden met een karretje voor 100.000 Dong retour.

Prijs voor de Paradise Cave is 250.000 Dong en daarnaast betaal je een klein bedrag van 5.000 Dong voor het parkeren van je scooter.

paradise cave

3. Dark cave (Hang Toi)

Het is een béétje een open deur, maar de Dark Cave is erg donker. En modderig. Een bezoekje aan deze grot is niet weggelegd voor angsthazen of voor mensen die liever droog blijven. Je bereikt de grot door middel van een zipline of een kayak. In de grot bestaat de route uit water, modderbaden en smalle gangen.

Je bereikt de Dark Cave in ongeveer 30 – 45 minuten gemakkelijk met de scooter. Een tour is dus niet nodig.

Waterschoenen zijn geen must, maar wel erg handig. Entree voor de Dark Cave is 450.000 Dong in het hoogseizoen (1 februari tot 15 september) en 250.000 Dong in het laagseizoen (16 september tot 31 januari). Daarnaast betaal je ook wat borg voor een kluisje.

De Dark Cave en de Paradise Cave zijn prima met elkaar te combineren omdat ze zich beide in het national park bevinden.

4. Phong Nha Botanic Garden

Verwacht bij deze botanische tuin geen gecultiveerde tuin met strak aangelegde paden, maar een stuk jungle met een kleine waterval waar je kunt zwemmen.

De entreeprijs is een klein bedrag van 40.000 Dong. Kies uit één van de drie routes van 3 uur, 1,5 uur of 40 minuten. Vergeet geen antimuggenspray, want anders wordt je lek geprikt!

5. Phong Nha Cave

De Phong Nha Cave bevindt zich in het gelijknamige plaatsje. Het is een prachtige grot die deels onder water ligt en aan de gigantische druipstenen te zien is de grot eeuwenoud.

De Phong Nha Cave bereik je door middel van een boot. Deze boot kost 360.000 Dong, maar als je de kosten split met anderen betaal je stukken minder. Zo is er twee keer per dag een meet-up in het Easy Tiger Hostel voor iedereen die de grot wil bezoeken. Een handige én gezellige manier om de kosten te splitten! De entreeprijs voor de grot is 150.000 Dong.

Sla een bezoekje aan deze grot wellicht over tijdens het regenseizoen. Door het hoge waterpijl is maar een klein gedeelte van de grot bereikbaar.

phong nha cave

6. Hang Son Doong

De Hang Son Doong is zo ver bekend de grootste grot ter wereld. De grot is zó groot dat er een Boeing 747 door de grootste passage zou kunnen vliegen. Ook beschikt de grot zelfs over een eigen regenwoud.

De Hang Son Doong is pas in 1991 ontdekt en in 2009/2010 verkent door Britse onderzoekers. Sinds 2013 kunnen ook toeristen deze grot bezoeken. Voor een bezoek aan de Hans Son Doong moet je alleen wel diep in de buidel tasten. Namelijk omgerekend zo’n ruime €2600 per persoon. Voor tours ben je bij Oxalis aan het juiste adres.

7. Phong Nha Duck stop

Eendjes voeren, eendjes knuffelen en een eendenmassage, dat kan bij de Phong Nha Duck Stop. Voor deze ervaring van ongeveer een kwartiertje betaal je 100.000 Dong.

Verwacht onvriendelijke mensen en ingestudeerde Engelse zinnen, want de Duck Stop is volledig ingesteld op toeristen. De eenden gaan hoogstwaarschijnlijk nadat ze vet genoeg zijn naar de slacht, maar misschien hebben ze hier nog wel een beter leven dan op een andere duck-farm?

duck stop phong nha

Waar verblijven in Phong Nha?

Phong Nha is helemaal niet zo groot. Het centrum bestaat praktisch gezien uit één hoofdstraat. En dat is ook precies de plek waar het leuk is om te verblijven.

Probeer in de buurt van het Easy Tiger Hostel te blijven. Dit is namelijk the place to be. Het nadeel van de populariteit van het Easy Tiger Hostel, is dat de andere hostels, guesthouses en eettentjes het onderspit delven. Er zijn genoeg leuke guesthouses en goede eettentjes in Phong Nha, dus maak hier zeker gebruik van!

Phong Nha bereiken

Je reis naar Phong Nha regel je gemakkelijk in je ho(s)tel of guesthouse waar je op dat moment verblijft. Daarnaast kun je ook gemakkelijk via 12Go.Asia je tickets boeken.

Ninh Binh » Phong Nha

Het is een flinke rit van ongeveer 8 uur van Ninh Binh naar Phong Nha met de sleeperbus. Deze vertrekken vaak ‘s avonds waardoor je ‘s nachts of ‘s ochtends aankomt.

Hoi An » Phong Nha

Vanaf Hoi An is het zo’n 7 uur rijden naar Phong Nha. De busrit kost tussen de 210.000 en 250.000 Dong.

Alle posts over Vietnam