Skip to main content

Nadat ik het mooie Cat Ba en Lan Ha Bay bezocht, was het tijd om de zee in te ruilen voor het binnenland, voor Ninh Binh. Deze plekken hebben overigens best iets met elkaar gemeen. Ninh Binh wordt namelijk ook wel het Ha Long Bay op het land genoemd vanwege het prachtige karstgebergte en de rivieren.

De stad Ninh Binh bevindt zich in de gelijknamige provincie in het noorden van Vietnam. De stad stelt zelf niet zoveel voor, maar de prachtige omgeving vol met karstgebergte, rivieren en rijstvelden maakt deze plek een must visit in Vietnam. Verblijf bij voorkeur niet in de stad Ninh Binh maar in het gezellige plaatsje Tam Coc, ongeveer 15 minuten rijden van Ninh Binh.

De omgeving van Ninh Binh en Tam Coc heeft genoeg te bieden. De mooiste bezienswaardigheden rond Ninh Binh en Tam Coc zie je hieronder op de kaart.

Voor meer reisinspiratie kun je mijn hele backpack route door Vietnam hier checken.

7 activiteiten in Ninh Binh / Tam Coc

Map Ninh Binh

1. Thai Vi Tempel

Op loopafstand van het centrum van Tam Coc bevindt zich een klein tempelcomplex met de Thai Vi Tempel. Het complex ligt in een mooie omgeving omringt door rijstvelden en karstgebergte. Voor de poort staan grote stenen dieren en op het terrein vind je een aantal mooie bouwwerken.

Entree is gratis maar een donatie wordt gewaardeerd.

2. Chùa Linh Coc Pagoda

Vlakbij de Bich Dong Pagoda bevindt zich de Chua Linh Coc Pagoda: een tempel in een grot.

Toen we aankwamen leek het alsof we op iemands privé terrein waren beland. We passeerden een blaffende hond die (gelukkig) aan een ketting zat en zagen geen grot en ook geen pagode. We twijfelden aan wat Maps ons had wijsgemaakt. Totdat we een stenen trap zagen met daarnaast een bordje waarop Chua Linh Coc gekrabbeld stond. We liepen de trap op en hoorden niet snel daarna iemand achter ons aanlopen.

De vrouw vroeg aan ons een entree van 20.000 Dong per persoon waarna ze een metalen hek van het slot haalde. Ze liep achter ons aan, deed het hek weer dicht, haalde een zaklamp tevoorschijn en liep ons voorbij verder de grot in. Met de zaklamp scheen ze op stenen formaties waarbij ze in een onverstaanbare mix van Engels en Vietnamees ons probeerde uit te leggen waar deze formaties op leken. We begrepen elkaar niet en hadden ook niet dezelfde fantasie als haar om te bedenken waar deze stenen op leken, maar moesten allemaal toch wel lachen.

Aanrader? Als je erg krap in tijd zit misschien niet, maar mocht je meer tijd hebben kan het best een grappige ervaring zijn.

3. Bich Dong Pagoda

De Bich Dong Pagoda is één van de bekendste pagoda’s in Ninh Binh en staat vooral bekend om de versierde stenen poort. Ik vond het erg mooi om over het terrein rond te lopen en de plek voelde bijna magisch. Ik waande me in een oase van rust. Probeer de Bich Dong Pagoda in de ochtend te bezoeken om enkele busjes Aziatische toeristen voor te zijn.

Entree is gratis en je hoeft geen stallingskosten te betalen voor je scooter.

Chua Linh Coc Pagoda

4. Hang Mua Viewpoint

Het Hang Mua Viewpoint is één van de mooiste van Ninh Binh. Om het hoogste punt te bereiken moet je wel 500 treden trotseren. Het uitzicht over het karstgebergte is waanzinnig! Ik had helaas geen mazzel met een zonnetje, maar ook zonder zon is het uitzicht geweldig.

Je bereikt het viewpoint door middel van de scooter of de fiets. Vanaf het centrum van Tam Coc is het ongeveer 20 minuten rijden met de scooter. Je kunt over de hoofdweg rijden of een binnendoorweg nemen door de rijstvelden. De binnendoorweg is met slecht weer een grote modderweg, maar met mooi weer is het een erg mooie route!

Je betaalt 100.000 dong entree voor het Hang Mua Viewpoint. Het parkeren van je scooter is gratis, dus laat je niet stoppen door één van de mensen langs de weg die beweren dat je moet betalen.

Hang Mua Viewpoint Ninh Binh

5. Boottocht door Trang An

De omgeving van Ninh Binh is waanzinnig mooi en het mooiste karstgebergte van de omgeving vind je bij Trang An. Door middel van een boottochtje over de rivier kun je de waanzinnige omgeving bewonderen.

De vrouwen op de bootjes roeien je gedurende ongeveer 2 uur over de rivier. Iets wat ik ze nooit zou kunnen nadoen. Daarom kun je ze ook een handje helpen door af en toe mee te roeien. Verwacht trouwens niet dat je tijdens het boottochtje informatie zal krijgen want de roeisters spreken vaak geen woord Engels.

De boottocht is helaas ook geen onbekende activiteit in Ninh Binh. De rivier deel je met tientallen tot honderden Aziatische toeristen. Ik vond het niet heel erg en soms ook wel komisch dat ze bijna allemaal naar elkaar zwaaiden. Ik genoot vooral van de prachtige omgeving.

Bij aankomst zul je zien dat je kunt kiezen uit 3 routes. De routes die het meest worden aangeraden zijn route 2 en route 3.

Je betaalt 200.000 Dong voor een bootje waar ongeveer 5 mensen op passen. Daarnaast betaal je ook 15.000 voor het parkeren van je scooter.

Trang An boot Ninh Binh

6. Hoa Lu Ancient Capital

Hoa Lu Ancient Capital was aan het einde van de 10e eeuw de hoofdstad van het oude Vietnam. De hoofdstad had een oppervlakte van 3 km² en is gelegen tussen karstgebergte en rijstvelden. Het gebied van Hoa Lu Ancient Capital beschikt over tientallen monumenten die je kunt bezichtigen. Het is mooi om over het fotogenieke terrein te lopen, maar binnen een uurtje ben je er zeker wel uitgekeken.

Hoa Lu Ancient Capital bevindt zich ongeveer een half uurtje rijden met de scooter vanaf Tam Coc. Het is daarnaast ongeveer een kwartier rijden vanaf Trang An waardoor deze activiteiten prima met elkaar te combineren zijn.

Een ticket kost 20.000 Dong en daarnaast betaal je 10.000 Dong om je scooter te stallen. Luister niet naar de mensen langs de weg die je wijs proberen te maken dat je niet met je scooter over de brug mag en je scooter bij hen moet parkeren.

7. Bai Dinh Pagoda Complex

Het Bai Dinh Pagoda Complex wordt gezien als het grootste complex van boeddhistische tempels in Vietnam. Het gebied beslaat maar liefst 7 km² en staat vol met pagoda’s, tempels en beeldhouwwerken. Het is een populaire plek voor boeddhistische pelgrims uit heel Vietnam.

Ik vond het erg bijzonder om over het gigantische terrein te wandelen. Wat ik nog het meest bijzonder vond, was dat ik tijdens mijn bezoek bijna geen andere bezoekers zag. Het is meerdere keren voorgekomen dat we met z’n tweeën in een gigantische tempel stonden, over een mega groot plein of door een gang van tientallen meters liepen zonder ook maar iemand tegen te komen. Ga je in het weekend, verwacht de bezienswaardigheden dan wel met anderen te delen.

Om het grootste gedeelte van het terrein te bezichtigen heb je zeker een aantal uur nodig. Vergis je hier niet in!

Entree voor het Bai Dinh Pagoda Complex is gratis, maar het is wel verstandig om een retourticket van 60.000 Dong te kopen voor het elektrische shuttle busje. De ingang bevindt zich niet bepaald op loopafstand van de parkeerplek en op het terrein heb je genoeg afstand af te leggen. Voor het parkeren van je scooter betaal je 15.000 Dong.

Bai Dinh Pagoda Complex

Waar verblijven in Ninh Binh / Tam Coc?

Zoals ik het al benoemde is het geen grote aanrader om te verblijven in de stad Ninh Binh. Verblijf bij voorkeur in het leuke plaatsje Tam Coc. Het is een stuk kleinschaliger, relaxter en dichter bij enkele bezienswaardigheden.

De leukste plek om te verblijven in Tam Coc is zonder twijfel Phi Hung’s Unique Homestay. Dit vond ik de leukste accommodatie tijdens mijn hele reis door Zuidoost-Azië! De kamers zijn tip top in orde en het gezin dat de homestay runt is ongelooflijk vriendelijk, gastvrij en lief. Toen ik er verbleef spraken ze nauwelijks Engels, maar deze vriendelijke mensen bleven altijd lachen en probeerden je op alle manieren iets uit te leggen. ’s Avonds spelen ze na het gezamenlijke familie diner graag een potje ping pong met je of kun je tijdens de karaoke samen met hen in de microfoon blèren. Geniaal!

Ninh Binh bereiken

Ninh Binh is uitstekend te bereiken vanaf verschillende steden in Vietnam. Regel je vervoer gemakkelijk via je ho(s)tel en geef aan dat jouw eindbestemming Tam Coc is. De bussen rijden meestal namelijk eerst langs Ninh Binh waar veel mensen zullen uitstappen. Na vervolgens nog een kwartiertje rijden kom je aan in Tam Coc.

Hanoi » Ninh Binh

Vanaf Hanoi is het ongeveer 2,5 uur rijden naar Ninh Binh. Je kunt deze reis per bus en per trein afleggen.

Cat Ba » Ninh Binh

Een reis van Cat Ba naar Ninh Binh duurt ongeveer 5 uur en kost rond de 250.000 Dong.

Phong Nha » Ninh Binh

Vanaf Phong Nha is het een flinke rit van zo’n 8 uur naar Ninh Binh. Sleeperbussen vertrekken vaak ’s avonds waardoor je ’s nachts of ’s ochtends aan komt op je bestemming.

Alle posts over Vietnam