Skip to main content

Motorbikes, getoeter, smalle straatjes, street food, verschillende geuren en motorbikes, of had ik die al genoemd? Welkom in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Voor velen zal Hanoi de eerste bestemming en de start zijn van een reisroute door Vietnam. Het verbaast me ook zeker niet dat veel reizigers hier een cultuurshock krijgen, zich overweldigd voelen en zich afvragen waarom ze ook al weer aan deze reis begonnen zijn…

Maar wees gerust! Hanoi heeft zeker wat leuks te bieden en biedt ook genoeg mogelijkheid om verder te reizen naar andere hele leuke bestemmingen!

6 Leukste Bezienswaardigheden Hanoi

1. Old Quarter

De leukste wijk in Hanoi is zonder twijfel Old Quarter. Je vindt er leuke eettentjes en gezellige ho(s)tels met veel backpackers. Ik vond het erg leuk om door de straatjes van Old Quarter te wandelen en alle indrukken tot me te nemen. Overal staan locals hun producten te verkopen, komen verschillende geuren je tegemoet en wordt dit alles vergezeld door brommende en toeterende motoren. Een feestje (of nachtmerrie) voor je zintuigen!

Oversteken in Hanoi kan behoorlijk spannend zijn en vaak genoeg was ik ervan overtuigd dat ik voor áltijd op dezelfde plek zou moeten blijven staan. Het is daarom zeker handig om te weten hoe je precies moet oversteken in Hanoi. Begin met het verkeer te laten weten dat je wilt oversteken door een beetje op de weg te staan. Loop altijd op een rustig tempo de straat over. De motorbikes bepalen dan of ze voor of achter je langs rijden. Het is daarom belangrijk om geen onverwachte bewegingen te maken. Blijf altijd goed uitkijken. Volg je deze tips op, dan komt het vast en zeker goed!

2. Hoan Kiem Lake

Ben je in Hanoi en wil je toch een klein beetje rust van al het verkeer, ga dan naar het Hoan Kiem Lake. Dit meer bevindt zich in de Old Quarter wijk. In het meer is een klein eilandje die door middel van een rode brug te bereiken is. Een rondje om het meer is een aardige wandeling van een kleine 2 kilometer. Verder is er niet zoveel te beleven rond het meer dus tijd hoef je er niet voor vrij te maken, maar het is wel leuk om even te bezoeken.

Hoan Kiem Lake

3. Water puppet show

Noordelijk van het Hoan Kiem Lake, bevindt zich het bekende Thang Long Water Puppet Theater waar je de Vietnamese water puppet shows kunt bezichtigen. Deze shows dateren al uit de 11de eeuw en worden vergezeld met traditionele muziek. De poppenspelers bewegen de poppen via een bamboestok onder water. 

Een ticket kost tussen de 100.000 en 200.000 Dong en shows worden tussen 15:00 en 20:00 gegeven.

4. Train street

Natuurlijk kan de bekende train street niet ontbreken tijdens je bezoek aan Hanoi in Vietnam! Dwars door dit kleine straatje loopt namelijk een treinspoor waar eens in de zoveel tijd een trein voorbij rijdt. Wanneer de trein eraan komt, waarschuwen de locals elkaar en worden alle kraampjes en spullen netjes aan de kant gezet zodat de trein erdoor kan rijden. Zoiets kan toch alleen in Azië?

Hanoi train street

5. Aeon Mall Hanoi

Dit gigantische van oorsprong Japanse winkelcentrum is echt een aanrader om een keertje te bezoeken wanneer je in Hanoi bent. Naast een vestiging in Hanoi, bevindt het winkelcentrum zich ook in Ho Chi Minh City in het zuiden van Vietnam.

Je vindt op de begane grond een reusachtige supermarkt met o.a. maar liefst vier rijen aan noodles. Ook is er een bakkerij waar je hele lekkere broodjes kunt kopen. Daarnaast kun je ook terecht bij ontzettend veel verschillende restaurantjes en eettentjes met de lekkerste Aziatische gerechten.

Op de derde verdieping van de Aeon Mall bevindt zich de arcadehal Dreamgames. Met 200.000 Dong koop je 55 muntjes waar je best een aantal uurtjes zoet mee bent. Er staan allerlei soorten arcadespellen waaronder dance-, race- en shooter arcade machines, Airhockey en natuurlijk karaoke hokjes. Want die mogen uiteraard niet ontbreken in Vietnam! Ook zit er naast de speelhal een Kids Arcadehal.

In de Aeon Mall bevindt zich ook een bioscoop én een bowlingbaan waar wij de enigen waren die een potje speelden.

Met name ’s avonds bezoeken vele Vietnamezen dit winkelcentrum en lijken ze er echt een uitje van te maken met het hele gezin. Ik zag er ook geen andere toeristen en de meeste werknemers spraken geen woord Engels. Dit maakte het vond ik hartstikke leuk!

Dream Games Aeon Mall Hanoi

6. Street food

De lekkerste Vietnamese street food eet je in Hanoi! Loop een tijdje rond en je komt vanzelf genoeg eettentjes tegen. Probeer de traditionele gerechten zoals Bánh Mì (Vietnamees belegd broodje), Phở (smaakvolle soep), Bánh Bao (soort Bapao broodje), Bánh Xèo (rijstmelk pannenkoekje), verse én gefrituurde loempia’s en meer!

Kijk eventueel van te voren op Tripadvisor om de beste eettentjes op te zoeken, doe een street food tour óf een kookcursus!

street food hanoi

Waar verblijven in Hanoi?

Hanoi is gi-gan-tisch en er zijn dus ook heel wat ho(s)tels waar je kunt verblijven. Eén van de leukste plekken om te verblijven in Hanoi is in de buurt van Hanoi Old Quarter (Hoan Kiem). Dit is misschien wel de gezelligste wijk dichtbij de bezienswaardigheden. Hier bevinden zich zowel genoeg budget hostels als fancy hotels, dus voor ieder wat wils.

Hanoi bereiken / verder reizen

Grote kans dat je Hanoi bereikt met het vliegtuig vanuit Nederland, of een andere bestemming in Azië. Wanneer je Vietnam binnen vliegt, vergeet dan niet je visum te regelen voor Vietnam!

Sapa: De verbinding tussen Sapa en Hanoi is prima en er zijn meerdere vervoersopties mogelijk. Zo kun je de trein nemen van Hanoi naar Lao Cai en vervolgens overstappen op een bus. Of reis met een directe goedkope lokale bus (geen hele grote aanrader) of sleeperbus. Sleeperbussen vertrekken zowel overdag als ‘s nachts en zijn best comfortabel. De rit duurt ongeveer 6 uur.

Ninh Binh: Je reist gemakkelijk met de trein of de bus tussen Hanoi en Ninh Binh / Tam Coc. Deze rit duurt ongeveer 2,5 uur.

Cat Ba: Vanaf Hanoi reis je eenvoudig naar Cat Ba; het mooiste alternatief voor Ha Long Bay. Tickets kosten rond de 250.000 en 350.000 dong en de rit duurt ongeveer 5 uur. Ik betaalde $15 voor de bus, ferry en de dropoff bij het hotel met Goodmorning Cat Ba. Een busmaatschappij die ik zeker aanraad.

Bustickets naar elke bestemming zijn vaak erg gemakkelijk te regelen via je ho(s)tel.

Alle posts over Vietnam