Skip to main content

Da lat in Vietnam bevindt zich in het zuiden van Vietnam op ruim 1500 meter boven zeeniveau. Ik hoorde er hele goede verhalen over en mijn verwachtingen waren redelijk hoog gespannen. Da Lat wordt ook wel het Parijs van Vietnam genoemd, dus dan moet het wel een romantische stad zijn! Toch?

Nou, niet echt wat mij betreft. Voor mij was de stad Da Lat één van de grauwste en droevigste steden die ik heb bezocht in Vietnam. Er zijn genoeg backpackers én Vietnamezen die deze mening daarentegen niet met mij delen en veel mooie kanten van Da Lat zien.

De mening die ik wél met veel anderen deel, is dat de omgeving van Da Lat meer dan genoeg moois en interessants heeft te bieden. De stad bezoek je natuurlijk voornamelijk voor een bezoekje aan de vele prachtige en indrukwekkende watervallen.

Hieronder een overzichtje van leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Da Lat plus tips!

Op zoek naar een toffe backpack route door Vietnam? Check hem hier!

8x zien en doen in Da Lat

1. Da Lat Flower Garden

Ik ben dol op parken en tuinen en ik bezoek ze graag op reis om even de rust en ontspanning op te zoeken. Deze rust vond ik ook in Da Lat Flower Garden. De naam zegt het natuurlijk al; in het park staan behoorlijk wat bloemen, maar al te veel hoef je je er niet van voor te stellen. Er staan een aantal plant-sculpturen en er bevindt zich een klein meertje.  Het is leuk om even doorheen te wandelen, maar ik zou het park niet bezoeken als je krap in tijd zit.

Entree voor Da Lat Flower Garden is 40.000 Dong.

da lat flower garden

2. Da Lat Crazy House

De stad zelf heeft niet veel te bieden zoals ik al benoemde, maar het Da Lat Crazy House is wel grappig om te bezoeken als je er tijd voor hebt. De bezienswaardigheid deed mij een klein beetje denken aan een mix van de Efteling en Alice in Wonderland.

Entree kost 50.000 Dong maar daarnaast kun je er ook een nachtje verblijven mocht je daarin geïnteresseerd zijn. Voor ongeveer €50 per nacht slaap je in één van de unieke kamers. Of je er dankzij de vele toeristen blij mee zult zijn, is maar de vraag. Bijzonder is het wel!

3. Da Lat Nightmarket

Een nightmarket mag natuurlijk niet ontbreken in Da Lat. ’s Avonds wordt de straat omgetoverd tot een markt met honderden kraampjes. Je kunt er allerlei kleding kopen, maar ook genoeg lekkere hapjes eten.

Tijdens mijn bezoek aan de nightmarket, werd ik twee keer aangesproken door Thaise studenten die buitenlanders nodig hadden voor hun opdracht. Namelijk Thaise tongbrekers zonder fouten uitspreken. Hartstikke lastig natuurlijk, maar ontzettend grappig!

da lat nightmarket

4. Linh Phuoc Pagoda

De Linh Phuoc Pagoda is zowel een mooie als bijzondere pagode. De tempel is relatief recentelijk gebouwd, namelijk in 1952. Op het terrein staan meerdere gebouwen waaronder de draken tempel die van ruim 12.000 glazen flesjes is gemaakt. Ook bevindt zich er een gigantische Boeddha volledig gemaakt van bloemen.

Ik vond het bijzonder en grappig om door de gebouwen te lopen. Onder de pagoda daal je af in een sprookjesachtige ruimte met wassenbeelden van monniken en andere beelden en versiering. Ook stonden er ergens anders gifgroene transparante Boeddhabeelden verpakt in plastic. Zeker een bezoekje waard!

De Linh Phuoc Pagoda bevindt zich 8 kilometer oostelijk van de stad. Met de scooter doe je er ongeveer 20 minuten over. Entree voor de pagode is gratis.

5. Datanla waterval

Naar Da Lat ga je natuurlijk voor de watervallen en de Datanla waterval bevindt zich het dichtstbij de stad, namelijk zo’n 7 kilometer vanaf het centrum. Deze waterval is daarom prima op eigen houtje te bereiken met de scooter. Doordat het zich relatief dichtbij de stad bevindt, is dit ook één van de meest toeristische watervallen.

Na het betalen van 30.000 Dong entree, is het een flink stuk wandelen naar beneden richting de waterval, niet te vergeten dat je deze route ook weer omhoog moet bewandelen! Daarom is de rodelbaan bij de ingang een erg leuk alternatief om moeiteloos beneden te komen. Voor een enkel ticket betaal je 60.000 Dong en voor een retourticket 80.000 Dong.

Vlakbij de waterval, bevindt zich ook een High Rope Course. Mocht je een waaghals zijn, dan zijn deze activiteiten dus prima te combineren.

6. Elephant waterval

Deze indrukwekkende waterval van maar liefst 40 meter breed en 30 meter hoog is een grote aanrader om te bezoeken. De Elephant waterval bevindt zich alweer een stuk verder van de stad dan de Datanla waterval, namelijk zo’n 30 kilometer van de stad. Dit komt neer op bijna een uur rijden. Het voordeel is dat deze waterval een stuk minder drukbezocht wordt en tijdens mijn bezoek kwam ik maar een handjevol andere bezoekers tegen.

Ongeveer halverwege naar beneden bevindt zich een platvorm waar je een gaaf uitzicht hebt op de waterval. Daar vlakbij bevindt zich een smalle gang tussen de rotsen. Deze route wordt aangegeven met het bordje “Hang Gió” wat letterlijk vertaald “wind grot” betekend. Als je deze route volgt kom je áchter de waterval. Je moet hiervoor wel een stukje klauteren en je wordt gegarandeerd nat, maar een aanrader is het zeker!

Entree voor de Elephant waterval is 10.000 Dong.

7. Pongour waterval

De mooiste waterval van Da Lat is zonder twijfel de Pongour waterval. Hier klettert het water trapsgewijs naar beneden langs de ruim 100 meter brede en 40 meter hoge terrasvormige stenen. Ik vond het een heel bijzonder en indrukwekkend gezicht. De Pongour waterval behoort zeker tot mijn top mooiste watervallen die ik heb gezien tijdens mijn reis door Zuidoost-Azië.

De Pongour waterval bevindt zich het verst weg van de stad, namelijk bijna 50 kilometer. Op de scooter doe je hier ongeveer 1 tot 1,5 uur over.

Voor de Pongour waterval betaal je 20.000 Dong entree.

8. Easy riders

De meeste bezienswaardigheden zijn prima op eigen houtje te bezoeken met de scooter of een taxi als je liever niet zelf rijdt. Maar een hele leuke populaire manier om de omgeving te zien is met een Easy Rider. Dit zijn motorrijders die zelfstandig of in dienst van een organisatie, reizigers rondrijden door de omgeving. Zij brengen je naar plekken waar je anders waarschijnlijk niet zult komen. Hierbij zijn ze niet alleen je chauffeur, maar ook je gids.

Je kunt kiezen voor een dagtrip, maar ook voor een meerdaagse trip naar je volgende bestemming. Vaak staan de Easy Riders op het grote busstation en spreken ze je vanzelf aan. Zo niet, dan kun je via Facebookgroepen en op Tripadvisor genoeg opties vinden.

TIP: Ga je scooteren in Da Lat? Zorg ervoor dat je al wat rijervaring hebt opgedaan in Vietnam. Rijden in het centrum van Da Lat is behoorlijk chaotisch en je moet erg goed uitkijken! Rijd te allen tijde rustig en go with the flow.

easy riders da lat

Ik besloot om de bezienswaardigheden die zich dichtbij Da Lat bevinden zelfstandig te bezoeken met de scooter. De watervallen die zich verder weg bevinden waaronder de Elephant en de Pongour waterval, bezocht ik tijdens de tour met de Easy Rider. Daarnaast reden we langs veel mooie bezienswaardigheden en stopten we regelmatig om de plekken te bezichtigen.

Zo bezocht ik een tempel, bloemenvelden, peper-, pinda- en koffieplantages maar ook een zijdefabriek. Hier zag ik hoe van begin tot eind de zijde wordt gemaakt onder zware werkomstandigheden. Ook zag (en proefde) ik hoe ze de bekende rijstwijn maken in gigantische metalen vaten.

De Easy Rider sprak goed Engels, was erg enthousiast en wist veel te vertellen over de plekken die we bezochten. Na de dagtrip dropte de Easy Rider me in een stadje waar ik de bus pakte naar mijn volgende bestemming Mui Ne.

Prijs van Easy Riders

Prijzen lopen natuurlijk behoorlijk uiteen afhankelijk van je wensen. Van een paar tientjes voor een dagtripje tot honderden euro’s voor meerdere dagen.  Het is niet verkeerd om hier en daar een beetje af te dingen, maar houd het wel schappelijk. Ik betaalde voor mijn dagtrip van ongeveer 6 à 7 uur $38.

pindaplantage vietnam

Beste reistijd Da Lat

Da Lat is het gehele jaar te bezoeken en de temperatuur ligt dankzij de hoge ligging het hele jaar ongeveer tussen de 22 en 26 °C. De beste reistijd voor Da Lat is ongeveer van december tot april. In deze periode valt er de minste regen.

Da Lat bereiken

Hoi An: Veel backpackers reizen vanaf Hoi An met de sleeperbus naar Da Lat. Deze rit raad ik je zeker af vanwege de ongelooflijke lange reistijd van 14 uur. Reis in plaats daarvan via de stad Quy Nhon waar ook genoeg leuks te beleven is.

Quy Nhon: Vanaf de leuke stad Quy Nhon is het ook nog eventjes rijden naar Da Lat, maar gelukkig niet zo lang als vanaf Hoi An. Vanaf Quy Nhon is het minimaal zo’n 7 uur rijden met de sleeperbus.

Mui Ne: Het plaatsje Mui Ne bevindt zich het dichtstbij Da Lat. Vanaf dit kustplaatsje duurt het met de sleeperbus zo’n 4 uur.

Ho Chi Minh: Natuurlijk kun je ook besluiten om vanaf Ho Chi Minh naar Da Lat te reizen met de sleeperbus. Dat is een rit van minimaal 7 uur.

Alle posts over Vietnam