Skip to main content

Het leukste en mooiste alternatief voor het drukke Halong Bay is het eiland Cat Ba in het noordoosten van Vietnam. Vanaf dit grote eiland kun je het prachtige Lan Ha Bay bezoeken. Hier deel je de net zo mooie uitzichten met bijna niemand! En Cat Ba heeft nog veel meer te bieden.

Het enige stadje op het eiland is Cat Ba Town. Dit stadje kenmerkt zich door vele hoge smalle betonnen hotels, minisupermarktjes, restaurantjes en tourbureaus met de nodige neonverlichting en reclameborden. Ik vond het geen aantrekkelijk stadje, maar het mooie eiland maakt veel goed.

Benieuwd naar een toffe reisroute door Vietnam? Check hem hier!

7 dingen om te doen in Cat Ba Vietnam

1. Lan Ha Bay

Wie Vietnam kent, ken waarschijnlijk ook Ha Long Bay. Het is dé bezienswaardigheid van het noorden van Vietnam. Maar om die reden is het er erg druk en ben je er nooit de enige. Kies daarom voor Lan Ha Bay! Lan Ha Bay is het nieuwe Ha Long Bay, maar dan vele malen rustiger. Ideaal dus! De omgeving is er nét zo mooi en de kans is groot dat je onderweg geen andere boot tegenkomt.

De prijs voor een dagtrip op de boot met lunch kost zo’n 19 dollar. Je vaart door Lan Ha Bay en op het einde ook een stukje door Ha Long Bay. Onderweg stop je een keer om te snorkelen, om te kajakken en bij een vissersdorpje. Goede tour-maatschappijen zijn Cat Ba Vision en Cat Ba Ventures. Beide tour-bureautjes vind je aan de hoofdstraat in Cat Ba Town.

2. Huur een scooter!

Hoe kun je zo’n groot eiland nou beter ontdekken dan op de scooter? De wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit en er is weinig ander verkeer wat Cat Ba een heerlijke én veilige plek maakt om rond te scooteren.

De scooters die je kunt huren op het eiland zijn helaas over het algemeen van matige tot slechte kwaliteit. Mijn scooter viel meermaals uit tijdens het rijden en soms kwam er een enorme knal uit de uitlaat. Elke keer was het weer spannend of de scooter nog zou starten. En één keertje deed hij dat inderdaad ook niet meer. Gelukkig gebeurde dit vlakbij de verhuurder, dus hoefde ik maar 5 minuutjes te lopen. Deze meneer frummelde hier en daar aan de scooter waardoor de scooter het weer perfect deed. Helaas was dat ook maar van korte duur. Mijn advies is dus: test altijd van te voren je scooter en start hem een aantal keren zelf. En geef uiteraard nooit je paspoort af, maar wel een kopie.

3. Cat Ba National Park

Eén van de tofste bezienswaardigheden in Cat Ba naast Lan Ha Bay, is het Cat Ba National Park. Alleen al de route ernaartoe met de scooter is fantastisch! Het leukste van het national park is het gave viewpoint die je na een flinke wandeling bereikt. Ik geef het toe; de looproute was best zwaar, maar het uitzicht was het zeker waard. Gelukkig kun je er uitrusten in een overdekt hutje. Klim na het hutje nog een stuk verder omhoog via het stenen pad voor een nóg beter uitzicht!

Je kunt ervoor kiezen om een gids te nemen, maar dit is niet echt nodig. De looproute is ontzettend makkelijk en je kan er echt niet verdwalen. Heel praatgraag zijn de gidsen over het algemeen niet en wanneer ze iets vertellen versta ik er meestal niet heel veel van.

Je bereikt het National Park na ongeveer een half uur scooteren vanaf Cat Ba Town.

Cat Ba National Park Uitzicht

4. Cannon Fort

Het Cannon Fort bevindt zich op een flinke heuvel westelijk van de hoofdstraat. Zeker met de zonsondergang heb je er een prachtig uitzicht over de baai en de rotsen in de verte. Het Cannon Fort is, inclusief de tunnels, in 1942 gebouwd door de Japanners. Later werd het tijdens andere conflicten ook gebruikt door de Fransen en de Vietnamezen. Helaas bevindt zich terplekke nauwelijks meer informatie over het fort. Entree is 40.000 Dong.

Het Cannon Fort is ideaal om te bezoeken met de scooter. Vanaf het centrum doe je er ongeveer een kwartiertje over. Het parkeren van je scooter kost 10.000 Dong.

Helaas had ik de pech dat mijn scooter alleen bleef rijden wanneer ik gas gaf. En dat is nou niet echt handig wanneer je in het donker zonder verlichting de heuvel af rijdt… Een beetje spanning is gezond zal ik maar zeggen.

Cat Ba Cannon Fort viewpoint

5. Hospital Cave

Ongeveer 10 km ten noorden van Cat Ba Town bevindt zich de Hospital Cave. Deze drie verdiepingen tellende grot is bijzonder goed gemaakt en diende tijdens de Vietnamoorlog als geheim ziekenhuis en als een veilige plek voor de leiders van de Viet Cong.

Entree voor de grot is 40.000 Dong en hier zit een korte rondleiding van een gids bij inbegrepen. Ik vond het erg leuk dat we een rondleiding kregen, maar soms twijfelde ik of de gids nou Engels of Vietnamees tegen ons praatte…

6. Trung Trang Cave

Een gigantische grote grot vlakbij de ingang van het Cat Ba National park, is de Trung Trang Cave. De grot is goed verlicht en het is mooi om er doorheen te lopen. De gigantische stalagmieten en stalactieten zijn bijzonder om te zien. Ook voor deze bezienswaardigheid betaal je een entree van 40.000 Dong.

Zowel de Hospital Cave als de Trung Trang Cave bevinden zich op de route naar het Cat Ba National Park. Hierdoor zijn deze activiteiten perfect te combineren!

7. Stranden

Het eiland beschikt ondanks de vele kliffen ook over een aantal stranden. Een drietal stranden aan de zuidoostkust zijn het bekendst en bevinden zich het dichtst bij Cat Ba Town. De stranden heten heel origineel: Cat Co 1, 2 en 3. En de naamvolgorde is van noord naar zuid ook niet helemaal logisch.

Ik bezocht alleen Cat C0 1 en kon destijds Cat Co 2 niet bereiken omdat de weg was afgesloten wegens werkzaamheden. Tijdens mijn bezoek aan Cat Co 1 werd er ook hier op het strand gebouwd. Nou was dat voor mij niet zo storend want het strand was lang genoeg en had ook rustige plekjes. En om eerlijk te zijn snakte ik na mijn reis door het noorden van Thailand, Laos en Vietnam gewoon even naar het strand en de zee. En Cat Co 1 is een heerlijk strand!

Net toen ik mijn spullen had opgeruimd en de trap opliep naar mijn scooter hoorde ik een hels kabaal. Ik zag iedereen op het strand omkijken of wegrennen. De hijskraan, waar ik vlakbij had gelegen, was ingestort! Het gevaarte landde op een metalen huisje waar niet veel meer van over was. Of er slachtoffers waren gevallen kon niemand mij vertellen, want iedereen werd vlug weggestuurd door de werknemers.

Hijskraan omgevallen op Cat Ba Vietnam

Leukste plek om te verblijven in Cat Ba

De meeste accommodaties in Cat Ba bevinden zich in Cat Ba Town en dit is ook de makkelijkste plek om te verblijven. Probeer op loopafstand van de hoofdstraat te blijven (stippellijn). Vanaf hier kun je namelijk gemakkelijk een tour boeken naar Halong Bay en Lan Ha Bay en je kunt er gemakkelijk scooters huren.

Op het eiland zijn ook een paar accommodaties die zich niet het stadje bevinden, maar probeer er dan wel achter te komen of je er scooters kunt huren.

Cat Ba Town kaart

Hoe kom je in Cat Ba?

Cat Ba is vanuit verschillende steden gemakkelijk te bereiken met een combinatie van de bus en de boot. Tickets zijn vaak gewoon bij je ho(s)tel te boeken en meestal word je voor je ho(s)tel op het eiland afgezet.

Een hele fijne, maar ook iets duurdere busmaatschappij is Goodmorning Cat Ba. Ik vond service echt fantastisch, zelfs in vergelijking met Nederlandse maatstaven. De bussen zijn super comfortabel en je weet zeker dat alles goed is geregeld!

Hanoi » Cat Ba: Vanuit Hanoi bereik je het eiland in zo’n 5 uur. Tickets kosten rond 250.000 en 350.000 dong afhankelijk van welke busmaatschappij je neemt.

Ninh Binh/Tam Coc » Cat Ba: Vanaf Ninh Binh/Tam Coc reis je in ongeveer 5 uur naar het eiland. Bustickets kosten tussen de 250.000 en 350.000 dong.

Alle posts over Vietnam