Skip to main content

Overal en door iedereen wordt het aangeraden: het Khao Sok National Park in de provincie Surat Thani in Thailand. Ik had daarom ook hele hoge verwachtingen toen ik dit park bezocht tijdens mijn rondreis door Thailand. Bij hoge verwachtingen zou je kunnen denken dat het alleen maar kan tegenvallen. En dat deed het eigenlijk ook een beetje! Maar niet per see omdat ik de omgeving niet mooi vond, integendeel! De omgeving was waanzinnig!

Check mijn hele backpack route door Thailand in 5 weken hier.

Reizen gaat nou eenmaal niet altijd over rozengeur en maneschijn, ook al lijkt dat soms wel zo als je alle mooie foto’s mag geloven. Daarom is het ook goed om af en toe de minder leuke ervaringen te benoemen. Waarom mijn bezoek tegenviel, vertel ik je in dit artikel. Maar eerst beginnen we met de feitjes en de leuke dingen:

Khao Sok National Park

Het Khao Sok national park werd in 1980 opgericht en is de grootste van de provincie Surat Thani. Het staat bekend om de eeuwenoude jungle en het waanzinnig grote blauwe stuwmeer. De bergen rondom het meer zijn allemaal volledig bedekt met bos waar ontzettend veel verschillende diersoorten leven waaronder apen, vogels, slangen en zelfs olifanten.

De natuur in het Khao Sok National park is echt waanzinnig mooi.

Khao Sok National Park bergen

Toen ik de tour boekte bij mijn guesthouse, kreeg ik een keuze tussen twee activiteiten op de eerste dag: een watergrot tour (Nam Talu Cave) of een viewpoint. Omdat ik al een redelijk aantal viewpoints had bezocht de laatste weken, waaronder het Dragon Crest Viewpoint, koos ik voor de watergrot tour. Dat leek me onwijs tof!

Nam Talu Cave Tour

En dat was het ook! Tijdens het droge seizoen kan je de Nam Talu Cave prima bezoeken. Maar tijdens het regenseizoen kan je deze grot niet bezoeken, want dat is levensgevaarlijk vanwege het overstromingsgevaar.

Na een tijdje varen door de prachtige omgeving meerden we aan. We moesten nog ongeveer 30-40 minuten lopen door de jungle om de ingang van de grot te bereiken. Een pittige, maar mooie tocht.

Gedurende de eerste 10 minuten lopen door de grot, kwam het water net tot aan onze enkels. De gids wees hier en daar akelig grote spinnen aan op de stenen en op een gegeven moment zagen we honderden vleermuizen boven ons hoofd hangen. We liepen steeds vaker door het water en het werd ook steeds een stukje dieper. Tot het moment dat we echt moesten zwemmen. En het was behoorlijk koud, maar wel heel tof!

Hutjes op het water

Wow, wat een uitzicht had ik vanaf mijn hutje! Het water is zo ontzettend mooi blauw en de omgeving onwijs groen. En ik heb er even heel lekker in gezwommen. Dit was mijn uitzicht tijdens het tandenpoetsen ’s ochtends. Niet verkeerd toch?

Khao Sok National Park Hutjes

Waarom Khao Sok National Park voor mij tegenviel

Nu is het tijd voor de minder leuke dingen. Laat ik het zo zeggen, de tour verliep niet helemaal vlekkeloos.

Onze gids was niet de aardigste persoon. Toen we bij aankomst een hutje kregen aangewezen, verbleven er twee reizigers in een hutje die blijkbaar voor ons was bestemd. Daar wisten zij uiteraard niks vanaf, maar onze gids ging ongelooflijk tegen het stel tekeer. Geen beste eerste indruk…

Haasten, haasten, haasten

De tweedaagse tour voelde ontzettend gehaast aan. Op beide dagen was het boot in, boot uit. In totaal hebben we maar een half uurtje tijd voor onszelf gehad in de middag. Heel jammer, want ik had dolgraag langer willen zwemmen en willen kanoën! Voor mijn gevoel hebben andere reizigers een hele andere ervaring gehad waarbij ze naast de watergrot tour ook op hun gemakje konden kanoën en zwemmen. Maar misschien zit ik er wel naast?

Bootsafari’s

Ik keek ook heel erg uit naar de bootsafari’s, omdat ik het heel tof vind om wilde dieren te spotten. Het probleem was alleen dat de boot klonk als een opstijgend vliegtuig. Verwacht daar maar niet zoveel dieren mee spotten, want die zijn weg voordat je daar een kilometer van in de buurt bent.

Ondanks het lawaai heb ik toch verschillende apensoorten, vogelsoorten waaronder 2 neushoornvogels en een arend (meen ik?) en een wild zwijn gespot. Een wonder! Enthousiasme van de “gidsen” en informatie over de dieren en het national park konden we helaas wel vergeten. Weinig informatie was ik na alle tours gedurende 3 maanden reizen onderhand ook wel gewend, maar dit was toch wel next level.

Apen in bamboo

Schoon?

Er zijn ontzettend veel verschillende hutjes op verschillende locaties in het Khao Sok National Park. Van redelijk luxe (eigen badkamer en ramen) tot mega basic (bamboo met een dun matrasje zonder klamboe én muizenkeutels). In de laatste variant hutjes verbleef ik. Ik vind het gelukkig niet zo erg om een paar nachtjes basic te slapen en had me hier ook al op voorbereid. Maar het beddengoed rook alles behalve schoon…

Ik heb heel wat vieze toiletten gezien tijdens mijn drie maanden durende reis door Zuidoost-Azië, maar deze gedeelde wc’s waren wel heel vies. Werkelijk overal liepen beestjes. Op de vloer, muren en op de wc. En wc-papier, wat is dat?

Maar de échte bittere nasmaak…

Tijdens de grot tour lieten we onze spullen in het hutje, die mochten/konden namelijk niet mee. Op de hutjes zat geen slot en ik had er ook niet aangedacht om een slot mee te nemen. De backpack lag namelijk nog in het guesthouse en een daypack met waardevolle spullen namen we mee. Goed vertrouwen dan maar? Je raad het wellicht al.

Achteraf bleek dat er iemand in ons hutje was geweest. Een aantal spullen stonden namelijk strategisch opgesteld en die waren nét een beetje verplaatst. En ja hoor, we waren wat geld kwijt. Toen we het aan onze buren vroegen (die ook mee waren met de tour), bleek dat er ook geld van hen was gestolen. Een “kleine” hoeveelheid van een paar duizend Baht. De dief wilde het dus niet laten opvallen.

Inmiddels waren andere reizigers, de gidsen en het personeel op de hoogte van de diefstal. Missschien was er wel meer gestolen, maar niet iedereen wist uiteraard hoeveel geld ze precies meehadden. Tja, hoe kom je er nu achter wie de dief is? Kom je niet, maar een vermoeden hadden we wel.

Op de laatste dag miste een gezin enkele zonnebrillen, waaronder die van hun dochter. Ze vroegen na bij het personeel of iemand de zonnebrillen had gezien, maar niemand wist er iets vanaf. Er ontstond een grimmige sfeer en plots kwamen de zonnebrillen van achter de receptie vandaan. De ouders confronteerden het personeel en er ontstond een flinke woordenwisseling. Want dit verlies in combinatie met de diefstal, is natuurlijk wel heel verdacht en gaf een hele vieze nasmaak.

Khao Sok National Park wel doen?

JA! Het is namelijk waanzinnig mooi en anders dan je waarschijnlijk ooit hebt gezien. Ik had niet de beste ervaring, maar dat zul je maar net zien.

Boek een ho(s)tel in het plaatsje Khao Sok en regel je tour naar het national park ter plekke.

Ik had waarschijnlijk ook niet de beste tourorganisatie (waarvan ik de naam niet meer weet). Organisaties die wél worden aangeraden zijn Smiley Lake Tours en Morning Mist. Kosten voor een tour van 1 nacht (in een hutje op het water) en 2 dagen is rond de 2500 Baht per persoon.

En neem een slotje mee ;).

Khao Sok National Park bereiken

BusHet Khao Sok National park is goed te bereiken met de bus vanaf Krabi. Deze busrit duurt zo’n 3 à 4 uur. Onderweg moest ik van bus wisselen. Een plekje in de bus regel je vaak gemakkelijk via je hostel in Krabi.

Na het Khao Sok National Park reisde ik door naar de Surin Eilanden, echt een aanrader!

Zwemmen Khao Sok National Park

Alle posts over thailand