Nepal is een walhalla voor hike-fanaten en doorgewinterde trekking-specialisten. Het land herbergt maar liefst 8 van de 14 bergen in de wereld met een hoogte boven 8000 meter, waaronder de befaamde Mount Everest. Eerst twijfelde ik of Nepal wel iets voor mij zou zijn. Ik hou van wandelen, maar ik ben geen ervaren hiker. Mijn wandelavonturen bestonden voornamelijk uit het beklimmen van vulkanen waaronder de bekende Bromo vulkaan op Java, maar ook de pittige Inierie vulkaan op Flores. Gelukkig kent Nepal niet alleen moorddadige hikes zoals het Mount Everest Basecamp, maar ook gemiddelde toffe trekkingen, zoals de Poon Hill Trekking. Deze vierdaagse trekking was mij op het lijf geschreven en ik vertel je in dit artikel alles wat je moet weten over deze trekking in het Annapurna Sanctuary.
De Poon Hill Trekking is een relatief makkelijke en erg populaire route in het Annapurna Sanctuary. De trekking duurt ongeveer 3 tot 5 dagen en hoeveel je per dag loopt kun je volledig aan jouw wensen laten afhangen want er zijn genoeg guesthouses onderweg te vinden gedurende de route.
Startpunt Poon Hill Trekking
Als je een trekking wil doen in het Annapurna Sanctuary, verblijf je eerst in Pokhara. Het startpunt van de Poon Hill trekking is in het plaatsje Nayapul. Vanuit Pokhara neem je eenvoudig een lokale bus vanaf het Baglung busstation naar Nayapul. Een taxi vanaf Lakeside naar het busstation hoeft niet meer dan 300 rs te kosten. De bus van Pokhara naar Nayapul doet er ongeveer 2 á 2,5 uur over en rijdt over een ongelooflijk hobbelige weg. Een kaartje kost 200 – 250 rs afhankelijk van of je bij het checkpoint afgezet wil worden.
Poon Hill trekking route
Onderstaande is de Poon Hill Trekking Route inclusief tussenliggende dorpjes. In al deze dorpjes kun je overnachten.
Nayapul – Birethanti – Hile – Ulleri – Nangethanti – Ghorepani – Poon Hill – Ghorepani – Tadapani – Ghandruk – Nayapul (optioneel)
Mijn route in 4 dagen
Nayapul – Ulleri (12km)
Ulleri – Ghorepani (8km)
Ghorepani – Poon Hill (2,8km) – Ghandruk (14,8km)
Ghandruk – Nayapul (12km)
Dag 1 (Nayapul – Ulleri)
Afstand: 12 km
Duur: 5,5 uur incl. pauzes
Op de eerste dag start je al met flink wat klimmen en maak je zo’n 1000 hoogtemeters. Nayapul bevindt zich namelijk op een hoogte van 1013 meter en Ulleri op een hoogte van 2005 meter.
De bus naar Nayapul vertrok om 7:30 uit Pokhara. Rond 10:00 kwamen we aan in Nayapul. Het is ongeveer een half uurtje lopen naar het eerste checkpoint waar de TIMS wordt gecontroleerd. Na nog eens 5 minuten verder lopen naar Birethanti wordt ook de Permit gecheckt en kon de trekking echt gestart worden.
De eerste kilometers zijn op een stoffige weg die langs een mooi dal en een rivier loopt. Er rijden wel regelmatig jeeps voorbij waardoor een mondkapje of een sjaal fijn kan zijn.
Na een tijdje gaat de route van de hoofdweg af en vond ik het al snel wat leuker. Het pad komt langs huisjes, restaurantjes en guesthouses met genoeg eet-, drink- en rustmogelijkheden. Om 12:30 nam ik een lunchpauze in Hile bij één van de restaurantjes. Vanaf Hile begint het echte stijgen, maar ook de uitzichten zijn super! Om 15:30 kwam ik moe maar voldaan aan in Ulleri.
Guesthouse tips: Super View Guesthouse (gratis basic kamer, daar dineren en ontbijten) en Holiday Guesthouse.
Dag 2 (Ulleri – Ghorepani)
Afstand: 8 km.
Duur: 5+ uur incl. pauzes.
De volgende dag vertrok ik om 8:15 vanaf het guesthouse. De route begon met veel trappen, maar na een tijdje werd het pad gelukkig weer wat vlakker en liep deze door het bos langs vele kleine watervallen. Ongeveer 2,5 uur later arriveerde ik in Nangethanti (2490m) waar ik stopte voor een lunchpauze. Vanaf Nangethanti gaat de route weer door het bos en is het weer aardig wat klimmen. Je kunt tijdens het hiken ook met geluk wat dieren spotten. Zo zag ik tijdens een korte adempauze meerdere kleurige vogels tussen de bomen met een lange staart.
Rond 13:00 kwam ik aan in Ghorepani waar mijn TIMS en Permit werden gecontroleerd. Je kunt verblijven in Lower Ghorepani waar zich ook het checkpoint bevindt of in Higher Ghorepani. Ik verbleef in Higher Ghorepani en dat scheelt ook net weer een stukje met het beklimmen van de Poon Hill de volgende ochtend.
Guesthouse tips: Hungry Eye Guesthouse (ik betaalde 300 rs voor een kamer met eigen badkamer en warm water als ik daar zou dineren en ontbijten) en Snow View Guesthouse.
Dag 3 (Ghorepani – Poon Hill – Ghorepani – Ghandruk)
Afstand: 2x 1,4 km Poon Hill. 15 km Ghorepani – Ghandruk.
Duur: 2 uur retour Poon Hill. 8 uur Ghorepani – Ghandruk incl. pauzes.
Poon Hill
De Poon Hill met een hoogte van 3210 meter is natuurlijk hét hoogtepunt van de trekking dat je gezien móet hebben. De meeste mensen beklimmen de Poon Hill in de ochtend voor zonsopgang. Je kunt er echter ook voor kiezen om de heuvel met zonsondergang al te beklimmen. Het is er dan een stuk rustiger. Ben je heel fanatiek, dan kun je ook beide doen.
Ik beklom de Poon Hill alleen met de zonsopgang en startte om 5:30 met lopen. Het aantal trappen viel me vies tegen en het was een stuk zwaarder dan gedacht. Er leek geen einde aan te komen! Het feit dat ik me al op 3000 meter hoogte bevond voelde ik duidelijk aan mijn conditie. 50 minuten later kwam ik eindelijk aan en kon ik genieten van een fantastisch uitzicht.
Bovenop de heuvel kun je warme drankjes scoren. Let erop dat je géén thermofles mee mag nemen. Hiervoor krijg je een boete van 2000 rs. Waarom? Omdat het theewinkeltje veel geld betaalt aan de overheid en anders te weinig winst maakt om te blijven bestaan.
Na drie kwartier genoten te hebben van het uitzicht, liep ik in 30 minuten terug naar het guesthouse waar ik ging ontbijten.
Op naar Ghandruk
Om 8:45 startte ik de hike met als einddoel Ghandruk wat in totaal zo’n 15 km lopen is. Bijna de hele route van Ghorepani naar Ghandruk loopt door het bos, langs stroompjes, watervallen en valleien. Het eerste stuk van 3,6 km naar Deurali is vooral klimmen. Hier deed ik ongeveer 2 uur over. Halverwege deze route bevindt zich de Deurali Pass waar je kunt genieten van een fantastisch 360° uitzicht. Vanaf Deurali wordt het gelukkig een stukje eenvoudiger omdat het pad met name daalt.
Van Ghorepani naar Tadapani is het ongeveer 8,5 km lopen en hier deed ik iets minder dan 5,5 uur over. In Tadapani zijn genoeg overnachtingsopties, maar het is ook mogelijk om door te lopen naar Ghandruk indien je energie over hebt. En dat is precies wat ik heb gedaan. Vanaf Tadapani is het nog eens 6,3 km lopen naar Ghandruk, maar gelukkig loopt de hele route bergafwaards en is klimmen nauwelijks meer nodig. Hier deed ik ongeveer 2 uur over. Heel blij waren mijn kuiten en knieën niet met deze beslissing, maar ik voelde me erg trots toen ik om 16:45 aankwam!
Gedurende deze hike spotte ik ook nog een groep aapjes. Gelukkig geen agressieve makaken, maar kalme Langur monkeys die aan het snacken waren in de bomen.
Tijdens het lopen van Tadapani naar Ghandruk werd ik opgeschrikt door een luid ‘gegrom’ dat uit het dal klonk. Steeds meer vogels maakten vervolgens een ontzettend kabaal. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat moment wel even spannend vond! Ik weet namelijk dat er beren en tijgers kunnen voorkomen in het gebied, maar misschien was het wel gewoon een boze buffalo of een ander onschuldig dier. Waarschijnlijk zal ik er nooit achter komen wat het is geweest, maar avontuurlijk voelde het zeker!
Guesthouse tip: Ghandruk Guesthouse (300 rs voor een basic kamer, warm water, Wi-Fi, diner en ontbijt daar).
Dag 4 (Ghandruk – Nayapul)
Afstand: 12 km.
Duur: 3,5 á 4 uur incl. pauzes.
Eigenlijk eindigt de Poon Hill trekking in Ghandruk. Vanuit deze plaats kun je namelijk een bus nemen naar Pokhara. Ik hoorde daarentegen van andere hikers en van locals dat deze route redelijk gevaarlijk is. De bus rijdt namelijk op een zanderige weg langs het dal. En denk maar niet dat ze hier aan vangrails of dergelijke doen. Ach, ik had toch nog zin om nog een stuk te lopen en besloot onderweg ergens de bus richting Nayapul en Pokhara aan te houden. De route van Ghandruk naar Nayapul is zo’n 12 km en loopt grotendeels via de weg, met af en toe een shortcut door de dorpjes. Onderweg liep ik door hele schattige dorpjes, langs rijstterassen en de rivier.
Na ongeveer 3,5 uur lopen, toen ik bijna bij Nayapul was, lukte het eindelijk om een bus aan te houden. Deze was zó vol dat ik niet meer zo goed wist waar ik kon staan met mijn backpack. Maar voordat ik het wist werd mijn backpack tussen de mensen gepropt en stond ik op de laatste traptrede met drie anderen naast de open deur in een rijdende bus. Redelijk spannend als je over een hele hobbelige weg rijdt en je maar met één hand kunt vasthouden. Gelukkig duurde de rit niet langer dan 10 minuten tot Nayapul waar veel mensen uitstapten en ik een zitplek kon bemachtigen.
Poon Hill combineren met Mardi Himal
Wist je dat de Poon Hill trekking gemakkelijk te combineren is met anderen trekkings, waaronder de Mardi Himal. Ghandruk is het einde van de Poon Hill trekking en het begin van de Mardi Himal. De rest van de route loopt als volgt:
Ghandruk – Landruk (3.7km)
Landruk – Forrest Camp (3.5km)
Forrest Camp – Low Camp (3.3km)
Low Camp – High Camp (4.2km)
High Camp – Mardi Himal Base Camp (5.6km x2)
High Camp – Low Camp – Siding/bus (8.3km)
Guesthouses en restaurants
Overal op de route vind je genoeg guesthouses, restaurantjes en rustplekken. De guesthouses bieden erg goedkope of zelfs gratis overnachting aan wanneer je er dineert en ontbijt. Een hele goede deal als je het mij vraagt, want het eten is er vaak erg goed! Of ik heb gewoon drie keer dikke mazzel gehad. Onderhandelen over de prijs is daarnaast gebruikelijk.
De restaurants serveren zowel Nepalees als Westers eten en hebben vaak ook dezelfde menukaarten. Dal Bhat is een bekend Nepalees gerecht en staat op bijna elke menukaart. “Dal Bhat power 24 hour” zoals het bekende gezegde luidt. Maar ook pasta en pizza staan op de menukaarten.
Hoe hoger je bent, des te duurder het eten, de overnachtingen en andere dingen worden. Zo betaalde ik op een gegeven moment 300 rs voor een wc rol (zo’n €2,40)!
Poon Hill trekking alleen of met een gids?
De route van de Poon Hill trekking is heel erg duidelijk aangegeven en je kunt er eigenlijk niet verdwalen. Zeker niet als je de app Maps.me gebruikt. Daar staat de gehele route tot in details op en zorgde bij mij ook nog eens voor een extra dosis motivatie doordat ik wist wat me te wachten stond.
Deze trekking is dus eenvoudig zelfstandig te doen en dit kan ook juist fijn zijn. Je bepaalt namelijk je eigen tempo en bent compleet onafhankelijk. Wist je dat hoogteziekte sneller voorkomt tijdens georganiseerde tours, al zal dat met de Poon Hill trekking misschien niet zo snel voorkomen. Samen met een andere reiziger is daarentegen wel leuk, maar niet noodzakelijk.
Natuurlijk zou je de Poon Hill trekking ook met een gids, met een porter of met beide kunnen doen. Een gids kost gemiddeld $25 per dag en een porter $20 per dag. Tijdens het lopen kwam ik veel porters tegen die ongelooflijk veel bagage met zich meedroegen. Veel van hen liep zelfs op slippers of op crocs! Veel van deze mannen zijn al aardig op leeftijd en werken onder bijna onmenselijke omstandigheden. Maar indien je een porter inhuurt, steun je er wel echt de lokale bevolking mee.
Wat moet je regelen?
Voordat je mag beginnen aan een trekking in het Annapurna Sanctuary, moet je een TIMS (Trekkers’ Information Management Systems) en een Permit regelen bij de Tourist Police Office and Permit Office in Pokhara. Een TIMS kost 2000 rs en een Permit 3000 rs per persoon wanneer je de trekking alleen doet. Als je met een gids of porter gaat kost de TIMS 1000 rs.
Beste reistijd Poon Hill trekking
De beste reistijd voor de Poon Hill trekking is tussen september – november en tussen maart – mei. Ik reisde eind november en had prima weer. Maar het jaar daarvoor begon de winter een stuk eerder waardoor het ook stukken kouder was.
Welke spullen mee?
Ik vond het nog best een beetje puzzelen welke spullen ik allemaal moest meenemen. Ik wist niet zeker of ik bij de guesthouses even snel mijn kleding kon uitwassen, of dat dit niet zou drogen. Uiteindelijk bleek dat ik prima mijn kleding kon wassen en deze bij de kachel ’s avonds te drogen kon hangen. Dezelfde avond was alles weer droog. Is er geen kachel of geen plek om je kleding bij een kachel te hangen, sla dan het wassen maar over. Kleine kans dat je kleding droogt.
Wat ik je zou aanraden om mee te nemen is:
- 1 paar stevige wandelschoenen met genoeg grip,
- 1 warme hikebroek,
- 2/3 t-shirts,
- ondergoed voor elke dag,
- sokken voor elke dag,
- 1 vest,
- 1 shirt met lange mouwen,
- in de koude maanden een winterjas, slaapzaak, muts, handschoenen en sjaal.
- hikingstokken,
- poncho,
- microvezel handdoekje,
- doucheslippers,
- wc papier,
- hoofdlamp,
- zonnebril,
- zonnebrand,
- kaartspel,
- snacks (zoals Snickers en koekjes),
- theezakjes,
- waterzuiveringstabletten of een LifeStraw (dikke vette aanrader!),
- genoeg geld (er zijn geen ATM’s onderweg),
- powerbank (je kunt niet altijd even makkelijk opladen).
Prijs van trekkinggear
Voordat ik Nepal bezocht, reisde ik naar Singapore, Indonesië, Maleisië en Myanmar. Echt warme kleding had ik dus niet mee. Gelukkig kun je overal in Kathmandu en Pokhara goedkoop trekkinggear kopen. Ik kreeg de tip van mijn hostel om 50% af te dingen, afhankelijk van de kwaliteit.
Gemiddelde prijzen zijn ongeveer 300 rs voor handschoenen, 200 rs voor wandelsokken, 1000 rs voor een dikke jas, 1000 – 2000 rs voor een dikke broek. Het is aan te raden om een winterjas en een slaapzak te huren als je deze verder niet meer verwacht te gebruiken. Je betaalt dan ongeveer 100 – 150 rs per dag voor een jas en 100 rs per dag voor een slaapzak.