Er bevinden zich maar liefst 15 vulkanen op het Indonesische eiland Flores. Met zijn ruim 2245 meter is de Inierie vulkaan de op één na hoogste van het eiland. De vorm van de vulkaan is zoals je die in films ziet. Zijn perfecte vorm steekt overal in de omgeving statig bovenuit. Ik beklom deze stratovulkaan tijdens mijn reis door Flores en ik vond het een fantastische ervaring!

Bajawa

Op de dag van de trekking bevond ik me in Bajawa. Het is een klein dorpje in de bergen en is niet heel bijzonder. De omgeving daarentegen is wel erg mooi en je kunt op veel plekken genieten van mooie uitzichtpunten. Ook kun je er de Air Terjun Ogi waterval, Malanage hotsprings en verschillende traditionele dorpjes bezoeken.

Trekking Inierie vulkaan

Omdat het érg warm wordt op de vulkaan wanneer de zon opkomt, wordt aangeraden de trekking om 3:00 te starten. Wij gaven daarentegen nét iets meer waarde aan een extra uurtje slaap en startten om 4:00.

Dus om 2:45 ging de wekker. Even wakker worden, dik aankleden en daar gingen we dan. We stapten op onze motorbikes en reden in een klein uurtje naar het startpunt. Oei wat was het koud tijdens het rijden! Onze accommodatie zat behoorlijk uit het centrum waardoor we er lang over deden. Vanuit Bajawa centrum zul je er een klein half uurtje over doen.

Onze gids stond al te wachten bij het startpunt. We parkeerden de motorbikes en begonnen met onze hoofdlampen aan, aan de trekking.

Het eerste stuk was nog makkelijk. We liepen over een pad van zand, as en stenen een beetje omhoog. Het pad werd echter met het half uur steiler en uitdagender. Op een gegeven moment klommen we omhoog via de losse stenen wat ongelooflijk zwaar was. Wanneer je twee stappen vooruitzette, gleed je er weer één terug. Het laatste stuk met losse stenen duurde ongeveer een uur.

Trekking uitzicht Flores

Vanaf 5:20 konden we tijdens het klimmen genieten van de zonsopgang. Wow, wat waren we al hoog! Hoe lichter het werd, des te mooier het uitzicht. Tijdens de gehele klim hadden we uitzicht op de bergachtige omgeving met de ruim 2100 meter hoge Ebulobo vulkaan die boven de bergen uitstak.

Uitzicht vanaf Inierie vulkaan

Na 2,5 uur klimmen bereikten we eindelijk de rand van de krater. Het is geen reusachtige krater zoals die van de Bromo vulkaan, maar zeker wel indrukwekkend. We namen een korte pauze met cola en koekjes om het energielevel aan te vullen. Hierna vervolgden we onze weg naar het hoogste punt van de vulkaan waar het meest waanzinnige uitzicht op ons stond te wachten.

Na een klein half uurtje bereikten we daadwerkelijk de top. Wow wat een uitzicht! Ik heb nog nooit een 360° uitzicht gehad op zo’n hoogte. Een paar minuten voordat we top bereikten voelde ik me uitgeput en bezweet, maar vanwege het uitzicht en het gevoel van overwinning had ik hier totaal geen last meer van. Ik was zo trots op mezelf dat ik dit had gedaan. We hadden uitzicht op de fantastische bergachtige omgeving en op de Savoezee.

Inierie vulkaan top

Naar beneden is makkelijker

Ik keek erg op tegen de terugweg, omdat de heenweg ontzettend stijl was en m’n knieën al behoorlijk zeer deden. Maar we namen gelukkig een andere route waarbij we een groot stuk over de losse stenen en as liepen. Dat klinkt niet erg veilig zou je denken, maar omdat alles zo los lag konden we “skiënd” naar beneden. Ik ben vaak onderuit gegaan (niet pijnlijk), maar het was hartstikke leuk! Je zorgde voor een gigantische wolk van as, dus afstand houden was noodzakelijk. Onze schoenen zaten tot aan de rand vol met as en stenen, maar het was het zeker waard. De terugweg was sneller dan de heenweg, maar toch deden we er ongeveer 2,5 uur over vanwege extra korte pauzes.

Zelfstandig of met gids?

Voor het beklimmen van de Inierie vulkaan raad ik persoonlijk wel een gids aan. Het startpunt had ik zelf niet kunnen vinden in het donker. Wanneer je de route eenmaal hebt gevonden is een gids eigenlijk niet meer noodzakelijk. Het pad wijst zich grotendeels vanzelf. Wanneer je echter weer naar beneden gaat, is het wel erg handig om een gids te hebben die je de route naar beneden wijst.

Onderweg ben ik twee andere toeristen tegengekomen die beide de route zelfstandig aflegden. Eén van hen kwamen we op de terugweg tegen die een verkeerde route naar boven nam. Het blijkt zeker mogelijk om de vulkaan op eigen houtje te beklimmen, maar wellicht is het handiger met gids.

Uitzicht inierie vulkaan

Prijs Inierie vulkaan

Er zijn voor de Inierie vulkaan geen entreekosten. Een gids wordt wel aangraden. Wat ik heb begrepen is dat een prijs tussen de 400k en 600k IDR gemiddeld is voor een Engelssprekende gids. Wanneer je de trekking met meerdere mensen doet, kun je deze kosten delen.

Handige tips

  • Kleed je warm aan wanneer je de trekking in de vroege ochtend begint. In Bajawa is het namelijk erg koud ‘s nachts.
  • Draag voldoende laagjes kleding die je gemakkelijk uit kunt doen naarmate het warmer wordt.
  • Draag een mondkapje tegen het vele as.
  • Ook is het een aanrader om handschoenen aan te hebben, zodat je zonder jezelf pijn te doen, grip kunt hebben op stenen en aan takken.
  • Neem voldoende water én snacks mee. Koop deze een dag van te voren. Bij de inierie vulkaan kun je namelijks niks kopen.
  • Smeer je ook in met zonnebrand. Op de terugweg wanneer de zon op is loop je in de volle zon en verbrand je binnen no time.
  • Trek stevige wandelschoenen aan en houd er ook rekening mee dat deze beschadigd zullen raken door het glijden over de stenen naar beneden.