Skip to main content

De hoogste palmbomen ter wereld bevinden zich in… Valle de Cocora! De Cocora vallei bevindt zich vlakbij Salento in Colombia en was één van mijn highlights tijdens mijn reis door Colombia. Het gebied staat vol met waxpalmen die tot maar liefst 60 meter hoog kunnen worden. Het is absoluut aan te raden er een hike te maken waarbij je door de vallei, de jungle en over hangbruggen wandelt.

Valle de cocora Colombia

Hiken door Valle de Cocora

De natuur in Valle de Cocora is absoluut geweldig. Het is er ontzettend groen, de uitzichten zijn waanzinnig en je kunt er ook verschillende dieren spotten. Zo zag ik er een groene toekan en zelfs een condor, de vogel met het grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels.

De beste manier om van de natuur te genieten is door het maken van een hike. Voor een hike door Valle de Cocora kan ik je zeker aanraden om een dag uit te trekken. Er zijn twee verschillende routes voor de Cocora vallei, de korte en de lange route.

routes door valle de cocora

Korte route door Valle de Cocora

De korte route volgt het pad door de vallei waarbij je direct zicht hebt op de waxpalmen. Het is ongeveer 1,5 uur wandelen. Je loopt als het ware een rondje tot de viewpoints en weer terug. Je betaalt eenmaal 5.000 COP entree voordat je de vallei inloopt.

Lange route door Valle de Cocora

De lange route volgt hetzelfde pad door de vallei alleen gaat dan verder door naar boven langs meer viewpoints, door de jungle en over gammele hangbruggen. Deze route is ongeveer 12 kilometer waar je zo’n 5 à 6 uur over doet inclusief breaks.

De route eindigt (of begint) bij het blauwe hek waar je met de jeep wordt gedropt. Ik kan je aanraden om nog niet door het blauwe hek te lopen, maar gewoon het brede pad naar boven te volgen. Hierdoor kom je namelijk eerst bij de vallei uit en vervolgens bij de uitzichtpunten. Omdat het vaak alleen ’s ochtends zonnig is, heb je er op deze manier het mooiste zicht.

Het pad volgt geleidelijk omhoog met verschillende uitzichtpunten onderweg en na 2,3 kilometer ook een hutje waar je een drankje of snacks kunt kopen. Het hoogste punt van de route ligt op zo’n 3.000 meter bij de Finca la Montaña. Vanaf dit huisje volgt de route vrij stijl naar beneden door de jungle.

Vervolgens kun je ervoor kiezen om de Casa de los Colibris (kolibrietuin) te bezoeken. Je moet hiervoor een stukje stroomopwaarts over/door de rivier. Het is ongeveer een half uur lopen naar de kolibrieruin, maar zeker wel een aanrader! Entree is 5.000 COP waarvoor je ook een drankje krijgt.

Kolibri Colombia

De route terug gaat ook een stukje door de rivier. Ik had moeite met het vinden van het juiste pad en Maps.me kwam hierbij goed van pas. Het pad wordt nu alleen maar steiler en je passeert meerdere gammele hangbruggen over de rivier. Soms best spannend, maar wel een hele gave ervaring!

Het laatste stuk van de route is redelijk vlak door een deel van de vallei, met een prachtig zicht op de bergen.

Tijdens de lange route betaal je twee keer entree van 5.000 COP per keer. Eén keer voordat je de vallei ingaat en nogmaals ergens op het einde van de route.

Valle de cocora Colombia

Wat is de beste route door Valle de Cocora?

Heb je genoeg tijd, dan kan ik je absoluut de lange hike aanraden. Je ziet tijdens het wandelen de natuur geleidelijk veranderen en het is een hele gave ervaring. Tijdens de lange route loop je een klein stukje door de rivier. Je kunt redelijk over de stenen springen, maar je kunt ook laarzen huren in Salento of bij de ingang waar de je met de jeep wordt gedropt. Ik vond mijn eigen sneakers een stuk lekkerder lopen en dat was prima te doen.

Ik vond het prettig om de route te beginnen in de vallei. Mede vanwege het goede weer in de ochtend, maar ook doordat het laatste stuk behoorlijk pittig was en stijl naar beneden. Ik zou er niet aan moeten denken dit omhoog te hiken!

Mocht je geen 5 uur willen hiken, dan is de korte route een goed idee. Deze loopt slechts door de vallei, maar het is wel één van de mooiste stukken van de route.

Cocora palmtree Colombia
condor valle cocora Colombia

Hoe kom je bij Valle de Cocora?

De beste uitvalsbasis voor het bezoeken van Valle de Cocora is het dorpje Salento dat zich op zo’n 11 kilometer afstand bevindt. Jeeps vertrekken elk uur vanaf het centrale plein en doen er ongeveer 20 minuten over om de vallei te bereiken.

De eerste jeeps vertrekken om 7:00 en een ticket kost 8.000 COP. Als er al eerder 8 of 10 personen aanwezig zijn, dan vertrekt de jeep eerder. Voor het beste uitzicht kun je achterop staan!

Hier lees je alles over Salento

Valle de Cocora Colombia

Wat neem je mee?

Neem sowieso voldoende water mee en wat snacks. Er is slechts één hutje onderweg na 2,3 kilometer tijdens de lange route waar je iets te drinken kunt halen. Als je ook naar kolibrietuin hiked, dan heb je nog een mogelijkheid iets te kopen en daar bevinden zich ook toiletten.

Wat betreft kleding kan ik je aanraden om luchtige kleding te dragen en wellicht een vestje mee te nemen. Op grotere hoogte kan het wat frisser zijn. Draag comfortabele schoenen met redelijke grip. Wandelschoenen zijn handig, maar niet per se nodig. Als het heeft geregend kan het fijn zijn om laarzen te huren. Dat kan zowel in Salento, als bij de ingang van Valle de Cocora.

De hoogte zorgt er ook voor dat je sneller verbrand. Daarom is zonnebrand onmisbaar tijdens je hike.

Dronevideo

Ik reisde met een drone op zak naar Colombia en zo kon ik waanzinnige beelden maken van Valle de Cocora. Check ze hier!

Alle artikelen over Colombia ⇒