Skip to main content

Voordat ik naar Palomino reisde werd ik gewaarschuwd door andere reizigers: “Once you arrive in Palomino, you never want to leave!”. Het is een echt backpackersdorpje en het klopt, er zijn genoeg reizigers in het leuke dorpje blijven hangen en sommigen hebben zelfs besloten er te gaan wonen. Ik vond het ook een fantastische bestemming en had er graag nóg langer gebleven!

De meeste straten in het dorp zijn onverhard en de inwoners hebben daar een duidelijke reden voor; Palomino moet authentiek blijven en zodra er een geasfalteerde weg wordt gelegd, zal het er vele malen drukker worden. En het kan zeker in het hoogseizoen al behoorlijk druk worden.

Palomino town Colombia

Wat te doen in Palomino?

Wat Palomino zo populair maakt, is de heerlijke laid-back sfeer en mooie omgeving. Heel veel bezienswaardigheden zijn er niet, maar de rust maakt alles goed.

Er is geen pinautomaat in het dorp, dus neem voldoende cash mee. Er zijn een paar winkels waar je cash kunt krijgen, maar het is geen garantie!

Palomino street Colombia

Tuben

Een van de populairste én leukste activiteiten in Palomino is tuben: dobberen op een grote opgeblazen band. Palomino ligt tussen twee rivieren die uitkomen in de zee. De rivieren zijn vrij rustig en dus perfect voor een relaxte tubing trip.

Verschillende ho(s)tels en tourorganisaties bieden tubing tours aan in Palomino. De tour begint met een spannende rit achterop de motorbike met de gigantische opgeblazen band onder je arm. Hierdoor stijgen de adrenalinelevels al! Vervolgens is het een wandeling van zo’n 30 à 60 minuten door de jungle (nog steeds met de reusachtige band). De wandeltijd ligt een beetje aan welke tour je boekt.

Nu je lekker zweterig bent, kun je eindelijk in het verfrissende water springen. Alle banden worden aan elkaar gebonden waardoor het één grote drijvende gezellige vloot wordt. Hoe groter de groep, hoe gezelliger de tocht is! Trek een koud biertje open en houd je ogen open voor wildlife. De tourgids neemt de taak van stuurman op zich met zijn sandalen als efficiënte peddels.

Aan het einde van de route kom je uit op het strand waarna je een stukje moet lopen om weer terug naar het dorp te komen.

Vergeet geen: waterdichte tas, zonnebrand, zwemkleding, water.

Tubing Palomino Colombia
Palomino river Colombia

Relaxen op het strand

Het strand van Palomino is niet meer wat het ooit was. Klimaatverandering en heftigere weersomstandigheden hebben het grootste deel van het strand weggevaagd en er is nog maar een klein strookje overgebleven. Met name ter hoogte van het dorp is er nog maar weinig strand over.

Desalniettemin kun je er prima je handdoekje uitleggen tussen de bomen. Loop je een stukje verder, dan wordt het strand na zo’n 10 minuten al wat breder.

De zee kan behoorlijk ruig zijn en er staat regelmatig een sterke stroming. Pas daarom altijd goed op als je gaat zwemmen.

Palomino beach Colombia

Feestjes

Palomino is een backpackersdorp en dat betekent dat er genoeg feestjes zijn!

Zo is er altijd wel wat leuks te beleven in Dreamer Hostel en weten zij ook vaak de locaties van andere leuke feestjes. Dit is ook één van de beste plekken om andere reizigers te ontmoeten.

Hoe kom je in Palomino?

De enige manieren om naar Palomino te reizen is met de bus of de taxi.

Vanaf Tayrona: De ingang van het Tayrona park ligt aan dezelfde weg naar Palomino. Wacht langs de weg en houd bussen aan die richting het oosten rijden. Vaak hoef je hier maar een aantal minuten op te wachten. Vraag de buschauffeur of de bus daadwerkelijk naar Palomino gaat en ongeveer 45 minuten laten ben je in het dorp!

Vanaf Santa Marta: Bussen naar Palomino vertrekken vanaf Terminal de Transportes de Santa Marta. De busrit naar Palomino duurt ongeveer 1,5 uur.

Vanaf Minca: Je reist eerst met een busje naar Santa Marta waar je kunt overstappen op de bus naar Palomino.

Vanaf Cartagena: Het is ook mogelijk om vanaf Cartagena naar Palomino te reizen, maar deze rit duurt in totaal bijna 7 uur. Reis eerst met de taxi naar Cartagena Transportation Terminal in ongeveer 45 minuten. De rit naar Palomino is vervolgens ongeveer 6 uur.

Alle artikelen over Colombia ⇒