Skip to main content

Adembenemende uitzichten, prachtige zonsondergangen en een heerlijke relaxte vibe. Als dit je als muziek in de oren klinkt, dan is het bergdorpje Minca in Colombia absoluut iets voor jou!

Minca bevindt zich in het noorden van Colombia, in het district Santa Marta. Het piepkleine dorp telt slechts zo’n 800 inwoners. Het klimaat is er tropisch met dagelijks een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid.

Bekijk de travelvideo voor een impressie van Minca én bekijk mijn absolute favoriete lodge in Minca.

Wat te doen in Minca

Het beste wat je in Minca kunt doen, is van de natuur te genieten. Wandelen door de jungle, zwemmen in de rivier of een frisse douche onder de waterval.

1. Pozo Azul

Eén van de populairste bezienswaardigheden in Minca is de Pozo azul. Deze rivier loopt dwars door de jungle en is gemakkelijk te bereiken te voet of per motorbike vanuit het centrum. Je kunt je voorstellen dat het er daarom vaak behoorlijk druk is.

De meeste mensen raden aan er zo vroeg mogelijk heen te gaan om de drukte te ontlopen. Maar mijn ervaring is juist dat de meeste georganiseerde tours hun trip in de ochtend plannen. Om 11:00 was het nog steeds gigantisch druk, maar rond 12:00 waren de meeste mensen vertrokken.

Ik kan je sowieso aanraden om iets verder langs de rivier te wandelen, waardoor je bij een veel rustiger plekje uitkomt. Er loopt geen echte wandelroute naar toe, dus het is een beetje klauteren tussen de bomen.

pozo azul

2. Cascada de Marinka

De meest indrukwekkende waterval in Minca is de Cascada de Marinka. Het is ongeveer een kwartiertje achterop de motor vanaf het centrum en na de zweterige rit kun je er een verfrissende duik nemen.

3. Koffieplantage

Benieuwd naar het proces van koffie maken? Bij de koffieplantage Finca Victoria kun je een rondleiding krijgen hoe jouw heerlijke kopje Colombiaanse koffie nou eigenlijk wordt gemaakt.

4. Bird watching

Sommige accommodaties bieden verschillende tours aan. Bird watching is er één van. Je staat vroeg op, zo rond een uur of 5:00, en vertrekt rond 6:00 met gids de jungle in. Omdat rond die tijd de vogels wakker worden en het nog niet te warm is, is het een perfect moment om wildlife te spotten dat zich verschuilt in de jungle van Minca.

Voor 50.000 COP per persoon wandel je 3 uur door de jungle met Jungle Joe Birding Tours. Er is een kans dat je kolibries, toekans, ara’s en misschien wel een condor spot!

Kolibri Colombia

5. Even helemaal niks…

Het is ook heerlijk om even helemaal niks te doen, een goed boek te lezen, of te socializen met reisgenoten.

Mijn ervaring is dat je hotelkeuze vrij bepalend kan zijn voor een leuk verblijf in Minca. Dat komt voornamelijk doordat de meeste accommodaties zich op afgelegen locaties bevinden en je er waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt. Daarom hieronder wat hoteltips!

Minca Colombia

Leukste accommodaties in Minca

De meeste accommodaties in Minca bevinden zich op prachtige locaties met een waanzinnig uitzicht.

Dichtbij het centrum en middenin de jungle bevindt zich Rio Elemento. Het hostel bevindt zich naast de rivier en beschikt over een zwembad waar je na je een wandeling heerlijk kunt relaxen. Er zijn zowel tweepersoonskamers als slaapzalen beschikbaar.

Sierra Minca is een vrij bekende en populaire accommodatie in Minca. Dit is voornamelijk te danken aan de gigantische hangmat met een waanzinnig uitzicht. Je kunt er verblijven, maar ook prima voor een keertje bezoeken om van de locatie te genieten. Voorheen bevond zich hier het populaire Casa Elemento.

Maar mijn favoriet is Mundo Nuevo Eco Lodge Minca (zie foto hieronder). Deze lodge met zowel slaapzalen als tweepersoonskamers heeft één van de mooiste uitzichten van Minca. Je bereikt de locatie alleen te voet (zo’n driekwartier naar boven) of met de motorbike vanuit het centrum. Het is een spannende rit naar boven, maar je wordt beloond met een geweldige locatie, heerlijke (vegetarische) lunch, diner én ontbijt en vriendelijk personeel.

sunset view minca

Hoe kom je in Minca?

Reis je naar Minca, dan reis je eigenlijk altijd via Santa Marta. Bussen vertrekken vanaf Estacion Minca.

Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen van je vorige bestemming. Vanaf het Santa Marta vliegveld kost een ritje zo’n 70.000 COP, zonder al teveel onderhandelen. Een goedkopere deal zou ook mogelijk kunnen zijn als je een goede onderhandelaar bent!

Alle artikelen over Colombia ⇒