Skip to main content

Wanneer je naar Colombia reist, is het absoluut aan te raden een aantal dorpjes te bezoeken. Steden zijn sowieso niet echt mijn ding, maar de dorpjes in Colombia zijn ontzettend leuk om te verblijven. Zo ook Jardín dat zich op minder dan 4 uur rijden van Medellin bevindt. Jardín staat bekend om de goed bewaard gebleven koloniale architectuur en gezellige sfeer. Daarnaast is het dorp omringt door groene jungle en talrijke rivieren, beken en watervallen. Wat te doen in Jardín lees je hier!

Jardín colombia

Wat te doen in Jardín

Wandel door het dorp

Zoals ik noemde staat Jardín vol met prachtige koloniale gebouwen die de inwoners in de vrolijkste kleuren hebben geschilderd. Doordat het dorp zich tussen de bergen bevindt heb je vanuit elk straatje een prachtig uitzicht op het landschap.

Ik vond het heerlijk om een ochtend door het dorp te wandelen. Maar ook in de avond is het gezellig rond de cafés. Je zult zien dat iedereen graag buiten zit te kletsen met vrolijke muziek op de achtergrond. De sfeer is er op elk moment van de dag heerlijk!

Er bevinden zich genoeg goede cafés in Jardín. Een aanrader is Café Macanas Parque Principal met een grote keuze uit heerlijke huisgemaakte koffie van lokale boeren en ontzettend lekkere carrotcake!

Ben je nog op zoek naar een souvernirtje voor jezelf of anderen, dan kan ik je aanraden om Dulces De Jardín een bezoekje te brengen. Hier koop je traditionele zoete lekkernijen. Hun specialiteit is de huisgemaakt jam van verschillende soorten Colombiaanse vruchten.

Jardín straat colombia

Mirador Cristo Rey

Op zo’n 45 minuten loopafstand van het centrum vind je het uitzichtpunt Cristo rey. Dit is één van de mooiste uitzichtpunten op Jardín en de bergachtige omgeving. Met helder weer kun je ontzettend ver kijken.

Bij het restaurant kun je na je wandeling een lekkere maaltijd en een verfrissend drankje scoren.

Cascada Del Amor

Aan de andere kant van het dorp, op slechts 20 minuten lopen vanaf het centrum, bevindt zich de waterval Del Amor. De Cascade Del Amor is een populaire bezienswaardigheid voor locals. Echt zwemmen kun je er niet, maar als je durft zou je een klein stukje omhoog kunnen klimmen voor een verfrissende douche.

Jardin-cascada-del-amor-colombia

Maak een hike door Parque Natural Jardín de Rocas

Vanaf de Cascade Del Amor kun je je wandeling voortzetten om een kleine hike te maken door Parque Natural Jardín de Rocas. De wandeling is zo’n 2 à 3 uur inclusief meerdere breaks.

Je zult als eerst de rivier oversteken. Hier kun je pootje baden in het verfrissende water. Zwemmen is wat riskant door de sterke stroming, maar op sommige plekken kun je wel een dip nemen.

Na de rivier vervolg je de wandeling omhoog waarbij je verschillende soorten planten en fruitbomen passeert. Hier zag ik zelfs een gallito de las rocas vogel, een rode rotshaan in het Nederlands. Deze vogel komt alleen voor in Zuid-Amerika en valt goed op dankzij zijn felrode kleur.

Na zo’n 20 minuten lopen bevindt zich aan de rechterzijde het café La Herrita. Wat dit café bijzonder maakt is het mooie uitzicht vanaf de hangmat.

Vervolgens bevindt zich iets verder het café La Garrucha. Hier kun je ervoor kiezen om terug naar beneden te gaan via het kabelbaantje. Eerlijk is eerlijk, het ziet er behoorlijk gammel uit en maakt veel herrie, maar iedereen maakt er al jaren gebruik van. Durf je het niet aan, dan is de wandeling vanaf La Garrucha terug naar het centrum zo’n 20 minuten.

viewpoint JardinRed bird colombia

Hoe kom je in Jardín

Jardín is gemakkelijk te bereiken vanaf Medellin met de bus. De bus vertrekt vanaf Terminal Sur en doet er ongeveer 3,5 tot 4 uur over.

Ook vanaf Salento kun je naar Jardín reizen. Dit is wel een lange reis van zo’n 8 uur in totaal en een paar overstappen. Zo reis je ’s ochtends vroeg eerst naar Riosucio. Daar neem je de bus naar Pereira en vervolgens vanaf Pereira naar Salento. Je kunt in plaats van Riosucio ook via La Felisa reizen en vanuit daar naar Pereira.

Alles over Salento kun je hier lezen.

Pro tip: Reis je met de auto tussen Jardín en Salento, kies dan zonder twijfel voor de langste route van ongeveer 285 km via La Pintada. Kies niet voor de kortste route door de bergen. Wij maakten de fout de korte bergroute te nemen want “dat is toch een stuk minder kilometers”. Met een stadsauto is dit absoluut geen goed idee en na 5 uur door de bergen te hebben gereden waren we blij dat we nog leefden. Colombia zit vol avontuur!

Alle artikelen over Colombia ⇒