Skip to main content

Tijdens mijn backpackreis door Colombia reisde ik zowel door het binnenland als langs de kustplaatsen. Colombia heeft een aantal heerlijke strandbestemmingen zoals, San Andrés, Costeño beach, Palomino, Rincón del Mar en Cartagena. Maar wat voor mij pas écht een paradijselijke bestemming was, was het kleine Isla Múcura. Witte zandstranden, een azuurblauwe zee en wuivende palmbomen op een piepklein eilandje.

Het is de perfecte bestemming voor even helemaal niets, behalve zwemmen in de zee, zonnen met een cocktail in je hand en de tijd nemen voor het lezen van een goed boek. Het eiland verkennen is vrij lastig door de dichte mangroves.

Eén van de gaafste bezienswaardigheden op Isla Mucura, is een planktontour op het nabijgelegen eiland Isla Tintipán. Gedurende deze tour spring je ’s avonds in de lagoon en zie je bij elke beweging die je maakt het plankton oplichten in het water. Een hele gave ervaring! Ik deed een vergelijkbare plankton tour in Cambodja.

San Benardo archipel

De San Bernardo archipel behoort samen met de Rosariokoraaleilanden tot het nationaal park met een prachtige onderwaterwereld. Je kunt er dus goed snorkelen en duiken. Ook op de eilanden leven verschillende exotische dieren zoals, leguanen en ara’s. In ons hutje op Isla Múcura hadden we zelfs een ara als huisgenootje die elke avond besloot onder ons dak te slapen.

aras op isla mucura colombia
leguaan isla mucura

Isla Múcura bevindt zich in de San Benardo archipel in de Caribische zee en is slechts 26 hectare groot. Het eiland is nauwelijks bewoond en heeft maar één klein dorpje.

Het grootste eiland in de San Benardo archipel is Isla Tintipán. De keuze voor accommodaties is een stukje groter op Tintipán.

Een hele bijzondere accommodatie is Casa en el Agua dat zich, jawel, midden in het water bevindt! Het is vooral een leuke plek als je van feestjes houdt en het niet erg vindt om een paar nachtjes iets korter te slapen. Al hangt dat natuurlijk ook helemaal af aan de mensen zie er op dat moment verblijven!

Het kleinste eiland van de San Benardo archipel, is Santa Cruz del Islote. Het is met een bevolking van ongeveer 1250 mensen op 0,012 km², het dichtstbevolkte eiland ter wereld! Je kunt het eiland met een tour bezoeken.

Ook Isla Palma is een redelijk bekende strandbestemming dat behoort tot de eilandengroep. Het bevindt zich het dichtstbij Rincón del Mar en is verdeeld over twee hotels. Het mooiste stukje van het eiland is playa Isla Palma met aan beide kanten de azuurblauwe zee.

Isla-Mucura-Beach

Leukste accommodaties op Isla Múcura

Er bevinden zich slechts een handjevol accommodaties op Isla Múcura, maar eigenlijk zijn alle opties een goede keuze.

Eén van de goedkoopste opties is Dahlandia voor zo’n €55 per nacht. De hutjes bevindt zich in het westen op het eiland met een mooi stukje strand voor je deur!

Ik verbleef in Hotel Isla Múcura in het oosten van het eiland, met een prachtig groot terrein en een paradijselijk stuk strand (zie onderstaande foto). Ze bieden verschillende hutjes en bungalows met prijzen vanaf €100 per nacht. Niet cheap, maar wel een geweldige ervaring. Wat mijn verblijf in begin december zo leuk maakte, was dat er veel andere jonge reizigers waren, met name koppels. Het personeel is heel vriendelijk en nam ons één van de avonden mee naar het dorpje voor een verjaardagsfeest. Dansen met de locals op de zanderige straat met een loeiharde Colombiaanse muziek was één van de leukste avonden van mijn reis!

De duurste optie, maar ook het best beoordeeld, is het all inclusive Hotel Punta Faro dat zich in het noord-westen bevindt. De prijzen per nacht liggen hier rond de €200, maar dat is wel all inclusive ontbijt, lunch en diner.

Isla-Mucura Colombia drone

Hoe kom je op Isla Múcura

Isla Múcura is op verschillende manieren te bereiken per boot.

Van Cartagena naar Isla Múcura is het zo’n 2 uur varen per grote speedboot. Dit is een vrij ruige rit en niet erg comfortabel als je snel zeeziek wordt. De boot vertrekt vanaf de Bodeguita pier.

Het is ook mogelijk om van het dorpje Tolú naar Isla Mucura te reizen. Er vaart elke ochtend rond 8:30 een speedboot naar het eiland.

Maar de beste manier om op Isla Múcura te komen is vanaf het vissersdorpje Rincón del Mar. De speedboot doet er ongeveer een uurtje over en maakt soms een korte stop op één van de omliggende eilandjes. Er is geen vast schema, maar de meeste ho(s)tels kunnen gemakkelijk iets regelen.

Neem voldoende cash mee en een creditcard, er bevindt zich nergens een ATM.

Alle artikelen over Colombia ⇒