Skip to main content

Op slechts 2 uur rijden van Medellin bevindt zich het gezellige dorpje Guatapé. Guatapé is één van de kleurrijkste dorpjes in Colombia en is niet voor niets zo’n populaire bestemming. Alle huizen zijn er in de vrolijkste kleuren beschilderd en de sfeer is er super relaxt. Ik vertel je precies hoe je van Medellin naar Guatapé reist en wat er te doen is in dit schattige dorpje en de omgeving!

Wat te doen in Guatapé

Guatapé bevindt zich het Colombiaanse departement Antioquia. In het dorpje is genoeg te doen om je een dag te vermaken. Ik zou er zelf geen dagen verblijven, maar in 1 dag is er genoeg te beleven!

Beklim La Piedra del Peñol

Het beklimmen van La Piedra del Peñol is zeker het hoogtepunt van je bezoek aan Guatapé (zowel letterlijk als figuurlijk). Het is een bijzonder en indrukwekkend gezicht om deze rots in het heuvelachtige landschap te zien staan. Vanaf de top van La Piedra del Peñol heb je een prachtig zicht op het meer.

Het hoogste punt van La Piedra del Peñol bevindt zich op een hoogte van maar liefst 2.135 meter. Je kunt je voorstellen dat dit vanaf Guatapé (dat zich op 1.890 meter hoogte bevindt) een behoorlijk aantal traptreden zijn! Namelijk meer dan 600 treden. Maar ik kan je vertellen, en de foto’s spreken natuurlijk ook voor zich, dat het de klim zeker waard is!

Bovenop de rots bevindt zich toiletten en een kraampje waar je iets te drinken kunt halen.

Guatape Colombia

Maak een boottochtje op het stuwmeer

Vanaf de top van La Piedra del Peñol krijg je een goed zicht op het waterrijke gebied dat zich om de rots bevindt. Wist je dat het geen natuurlijke meren zijn, maar een kunstmatige meren? In de jaren 70 is er besloten een groot deel van het land onder water te zetten ter ontwikkelingen van een hydro-elektrische dam. Deze dam levert meer dan een derde van de elektrische stroom aan Colombia.

Daarnaast bieden verschillende bedrijven boottochtjes aan om de omgeving te ontdekken én het is een mooie kans om de verschillende peperdure villa’s te spotten die zich er bevinden.

Slenter door kleurrijke straatjes

Guatapé is een hartstikke fotogeniek stadje dankzij de felgekleurde huizen en knusse straatjes. Het is dan ook heerlijk om er rond te lopen of op een bankje te zitten en een beeld te krijgen van het dagelijks leven. Vergeet geen verse smoothie of traditionele koffie te drinken bij één van de cafeetjes.

Guatape Colombia

Hoe reis je van Medellin naar Guatapé?

Guatapé ligt op slechts 2 uurtjes rijden van Medellin. Het goedkoopste is om de bus te pakken vanaf busstation Terminal de Transporte Norte. Een ticket kost rond de 15.000 COP.

Je kunt een ticket kopen naar La Piedra waarbij je direct de rots kunt beklimmen en later een tuktuk naar Guatapé kunt nemen (ongeveer 15 minuutjes rijden). Maar je kunt er ook voor kiezen om eerst naar Guatapé te reizen om het dorpje te verkennen en later de rots te beklimmen. Er bevinden zich bij La Piedra del Peñol trouwens genoeg restaurants en winkeltjes waar je iets te eten en drinken kunt kopen.

Alle artikelen over Colombia ⇒