Singapore is de grote stad en eilandstaat met maar liefst 5,8 miljoen inwoners (2017) in Zuidoost-Azie. Deze stad was het begin van onze tweede grote reis door Zuidoost-Azië. Ik vond het een hele mooie, groene, schone stad met een vriendelijke bevolking. Singapore heeft voor iedereen genoeg te bieden! Ik bezocht Singapore voor 4 dagen tijdens National Day (op 9 augustus) wat echt een aanrader is! Alles werd uit de kast getrokken.

De Engelse taal is in Singapore erg belangrijk. Bijna iedereen kan wel Engels en het wordt ook onderling veel gesproken. Ouders leren het hun kinderen ook zo vroeg mogelijk. Dit zorgt ervoor dat bijna alles erg duidelijk in het Engels staat aangegeven en je dus prima met Engels uit de voeten kunt.

Bezienswaardigheden in Singapore

Gardens by the bay

Een must visit in Singapore is zonder twijfel Gardens by the bay in het oosten van de stad. Het is een ontzettend groot aangelegd park met verschillende bezienswaardigheden. Je bereikt het park met de MRT (blauwe en oranje lijn) uitstappen bij de halte Bayfront.

Singapore gardens by the bay

Super Tree Grove

Zo vind je er de Super Tree Grove, één van de bekendste bezienswaardigheden in Singapore. De Super Tree Grove is gratis te bezichtigen. Om over de brug te lopen die de ‘bomen’ met elkaar verbindt moet je wel betalen. s’ Avonds om 19:45 en 20:45 vindt er een gave lichtshow plaats.

Super tree grove singapore

Flower Dome

Ook de Flower Dome bevindt zich in Gardens by the bay. In deze koepel staan zoals de naam het al zegt erg veel bloemen. Maar ook planten en bomen uit allerlei gebieden zijn er te vinden. Er zijn prachtige tuinen gemaakt met allerlei soorten planten. Ook zie je veel houten sculpturen van dieren verspreid door de hele dome. Kijk soms dus ook goed naar boven!

Flower dome singapore

Cloud Forest

In het Cloud Forest bevindt zich een waterval die je zowel van beneden als van boven kunt bewonderen. Ook een aanrader!

Voor een combiticket om de Flower Dome en het Cloud Forest te bezoeken betaal je 28 SGD. Ze zijn open van 9:00 – 21:00, maar ik raad je aan om er rond 9:00 te zijn om de grootste drukte voor te zijn. Je staat dan ook niet in de rij. Tevens kun je de tickets online kopen via de officiele website (met credit card).

Het werd ons aangeraden om eerst de Flower Dome te bezoeken en daara het Cloud Forest omdat de uitgang van de Flower Dome bij de ingang van het Cloud Forest is.

Cloud forest singapore

Marina Bay Sands

Wanneer je vanaf de halte Bayfront de andere kant oploopt, loop je door hét iconsiche hotel van Singapore: Marina Bay Sands. Het hotel is gigantisch hoog en zie je op veel plekken in de stad uitsteken boven de gebouwen. Voor een nacht in dit luxe hotel moet je zeer diep in de buidel tasten, maar dan krijg je er wel wat voor terug, waaronder een infinitypool op het dak.

Marina bay sands

Spectra Watershow

Voor het Marina Bay Sands hotel, bij het water, is elke avond een indrukwekkende watershow met muziek. Ga hier ook zeker een keertje s’avonds maar kijken! De show is op zondag t/m donderdag om 20:00 & 21:00 en op vrijdag en zaterdag ook om 22:00.

Spectra watershow

Little India

Singapore is opgedeeld in veel verschillende wijken waaronder een aantal etnische wijken. Little India is daar één van. Je vindt er verschillende Hindutempels, een markt en shopping malls. Leuk dus om even doorheen te lopen!

Little india

Arabische wijk

Arab street bevindt zich vlakbij Little India en is vooral een erg leuke wijk om iets te eten en een drankje te doen. In de middag wordt de straat afgezet en worden de barkrukjes, tafels en stoelen tevoorschijn gehaald.

Arabische wijk

China Town

Bijna elke wereldstad heeft wel een China Town. Zo ook Singapore! Je vindt er een aantal tempels waaronder de Sri Mariammantempel, Thian Hock Keng en de Buddha Tooth Relic Temple. Draag gepaste kleding, dat wil zeggen tot over je knieën en je schouders bedekt, anders kom je niet binnen. In China Town bevindt zich ook één van de populairste foodcourts, namelijk het Maxwell Hawker Center. Hier kun je o.a. cheap Chinees en Japans eten.

Shoppingcenters

De vele shoppingcenters maken Singapore ook een erg leuke bestemming voor shopfreaks. Je kunt er vanalles kopen, van dure modemerken in The Shoppes onder het Marina Bay Sands, tot een mix van winkels in VivoCity.

Macritchie Reservoir

Het MacRitchie Reservoir is het oudste reservoir van Singapore voltooid in 1868. Je kunt een flinke wandeling maken door het nationaal park waarbij je onderweg aapjes kunt tegenkomen. Wanneer je net als ik helemaal naar de TreeTop Walk en weer terug wandelt, dan heb je een flinke route van maar liefst 12 kilometer afgelegd. Achteraf gezien vond ik het de spierpijn en blaren niet helemaal waard.
Neem van te voren water en snacks mee. Pas bij het ranger house kun je water bijvullen, maar geen eten kopen. Gebruik Maps.Me om de route offline te kunnen zien. Bezoek het nationaal park bij voorkeur doordeweeks en vroeg op de dag.

Macritchie Reservoir Singapore

Sentosa Island

Sentosa is een vakantie eiland vol met activiteiten en attracties voor jong en oud. Het beschikt over o.a. hotels, golfbanen, een casino, stranden, Universal Studio’s en het S.E.A. aquarium dat één van de grootste ter wereld is. Genoeg te doen dus! Wij relaxten vooral lekker op Palawan Beach, hebben wat rondgelopen en vooral verkoeling gezocht want het is overdag erg warm.

Je kunt Sentosa op meerdere manieren bereiken waaronder met de kabelbaan, de monorail of lopend over de brug. De kabelbaan is één van de duurste opties. Voor de Sentosa monorail betaal je 4 SGD naar het eiland toe. Neem hiervoor de MRT naar de halte Harbourfront. De terugweg met de monorail is gratis. Je kunt er dus ook voor kiezen om lopend heen en met de monorail terug te gaan als je geld wilt besparen.

Changi Airport

De internationale luchthaven Changi Airport is ook een bezienswaardigheid op zich. Het wordt als het mooiste vliegveld ter wereld beschouwd en dat lijkt me helemaal terecht. Er is genoeg te doen en te zien. Zo vind je er Jewel, een prachtig ontworpen waterval uit het dak en tevens de nieuwste aanwinst van het vliegveld. Maar ook vele winkels, restaurants, een zwembad, speelpleinen voor kinderen en meer. Maak ook zeker gebruik van de gratis massagestoelen bij de gates!

Changi airport singapore

Openbaar vervoer Singapore

Het openbaar vervoer is ontzettend goed geregeld in Singapore. Bijna overal is wel een MRT station te vinden. Tevens wordt er aan het bijbouwen van nieuwe lijnen gewerkt. Voor 30 SGD (€19) koop je een ov pas die geldig is voor 3 dagen en waarmee je onbeperkt kunt reizen met de metro en de bus. Dit bedrag is inclusief een borg van 10 SGD die je na het inleveren van de pas gewoon weer terug krijgt. Waar je de pasjes kunt inleveren lees je op de Transit Link Website.

Kosten Singapore

Je zult het vast vaker lezen dat Singapore een dure stad is. En dat klopt ook zeker. Maar gelukkig kun je er ook met een kleiner budget prima reizen.

Zo zijn de vele Hawker Centers in de stad een perfecte optie voor het goedkoop eten. In deze foodcourts kun je allerlei Aziatische eten halen. Een maaltijd kost ongeveer tussen de 3 en 8 SGD.

Ramen Hawker Center

Accommodaties zijn over het algemeen erg prijzig. Probeer een hostel te vinden in Little Arabia, India of China Town. Hier betaal je over het algemeen minder, de buurt is ook leuk én je zit vaak dichtbij de metro.

In vier dagen tijd heb ik €185 uitgegeven in Singapore. Dit was voor het hostel, het eten, de bezienswaardigheden etc. Dit komt neer op €46,25 per dag. Hierbij heb ik op één avond na streetfood gegeten in de Hawker Centers en had ik een redelijk goedkoop hostel inclusief ontbijt. Het is dus goed te doen!