Skip to main content

Op ongeveer 45 minuten rijden van Panama City bevindt zich het Parque Nacional Soberanía of wel het Soberania National Park. Het Soberania National Park is één van de beste en leukste bezienswaardigheden in Panama City voor het spotten van Wildlife.

Naast een bezoek aan het Soberania national park, is het Metropolitan national park ook een dikke aanrader als je Panama City bezoekt. Dit national park is eenvoudig te bereiken en je kunt er zeker wildlife spotten.

Het Soberania National Park

Het park beslaat 220 km² en is heel geschikt voor het spotten van vogels. Er komen hier ruim 500 soorten vogels voor. De pipeline road heeft jaren achter elkaar het wereldrecord gehouden voor de meeste vogels geteld in 24 uur tijd. De pipeline road begint vlakbij het plaatsje Gamboa en is in totaal 17,5 kilometer lang. De weg heeft zijn naam te danken aan de lange pijp die tijdens de tweede wereldoorlog is aangelegd. Na een aantal kilometer gaat de goed begaanbare weg over in dichtbegroeide jungle. Vanaf daar kun je de weg dus niet meer verder bewandelen.

Soberania National Park

Wildlife spotten

Voor ons bezoek naar het Soberania National Park namen wij een tour van een halve dag. We werden al vroeg opgehaald bij ons hostel, zo rond 6:00. Als eerst stopten we bij een uitgestrekt veld met hoog gras en wat struiken (zie foto hierboven). Een perfecte locatie voor het spotten van vogels, want we hadden hier al zo’n 10 verschillende soorten vogels gezien.

Daarna reden we verder de pipeline road op richting de meer dichtbegroeide jungle. Tijdens de looproute van een aantal uur, hebben we veel dieren gezien. Een slapende luiaard in een boom was het eerste dier wat we tegenkwamen. Daarna zagen we brulapen en een kapucijnaapje die het leuk vond om alle vruchten die hij tegenkwam uit de boom te laten vallen. De auto heeft er vast een paar deuken bijgekregen.

Bij het oversteken van een kleine rivier zag onze gids een kaaiman. Na een minuut heel goed zoeken, zagen wij hem ook. Op de terugweg zat hij op de kant en was hij helemaal te zien, gaaf! Ook de leaf frog is erg lastig te spotten. De naam verraadt het al, hij ziet eruit als een bruin blaadje.

Natuurlijk hebben we ook erg veel vogels gezien, waarvan ik de namen allemaal niet meer weet. Maar de meeste waren prachtig gekleurd. Ook kolibries komen voor in het park. Op een gegeven moment hoorden we een soort gebrom naast ons hoofd. Dit bleek een nieuwsgierige kolibrie te zijn. Hij bleef een paar seconden vlak voor ons hoofd heen en weer vliegen en verdween vervolgens weer in de jungle. Wat een gaaf moment was dat!

De nationale vogel van Panama is de Harpij (Harpy eagle). Deze vogel komt ook voor in het Soberania National Park, maar de kans is klein dat je deze vogel daadwerkelijk zult zien.

Soberania National Park

Neem een gids

Het nemen van een gids is aan te raden. Het nationaal park is redelijk lastig te bereiken en onderweg zou je kunnen verdwalen.

Wij boekten ruim van tevoren deze tour bij Panama Roadtrips en bleken uiteindelijk een privétour te hebben, omdat de andere twee personen niet kwamen opdagen. Onze gids vertelde ontzettend veel over de types vogels en wat je allemaal in het park kunt tegenkomen. De gids kan je de vogels laten zien door zijn meegebrachte verrekijker.

Soberania National Park verrekijker

Soberania National Park bereiken

Je bereikt het Soberania National Park het best vanaf Panama City.

Het Soberania National Park is lastig te bereiken met het openbaar vervoer. Zo ver ik weet gaat er een bus naar het dichtsbijzijnde plaatsje Gamboa en zou je vanaf daar te voet verder kunnen gaan. Eventueel zou je een nacht kunnen verblijven in Gamboa.

Ook zou je een taxi kunnen nemen vanuit Panama City. Maar het gemakkelijkst is het nemen van een tour. Hier zit het vervoer van en naar je hostel inbegrepen en zo krijg je ook nog eens heel veel informatie over het nationale park en over de flora en fauna.

Vertrek vroeg op de dag, zo rond 6 à 7 uur naar het Soberania National Park voor de meeste kans op het spotten van wildlife.