Skip to main content

Als je lekker wilt surfen, duiken, snorkelen en relaxen tijdens je rondreis in Panama, zorg er dan voor dat je Santa Catalina echt niet overslaat! Dit kleine plaatsje aan de zuidelijke kust van Panama is ideaal voor al deze activiteiten. Santa Catalina bezocht ik tijdens mijn reisroute in Panama.

Santa Catalina is een dorpje gelegen aan de Pacifische kust in Panama. Het centrum bestaat uit één straatje waar je vooral veel duik- en snorkelshops zult vinden en een paar supermarktjes. Het dorpje wordt steeds meer ontdekt en gewaardeerd door reizigers, mede door de geweldige surfspot en het prachtige Coiba nationaal park.

Santa Catalina heeft een fijne sfeer. Er komt eigenlijk geen diefstal voor en je zult misschien wel merken dat veel inwoners geen traliewerk voor de ramen hebben, wat in de meeste plekken in Midden-Amerika wel vaak het geval is. Ik heb zelfs meerdere keren gezien dat mensen hun portemonnee of mobiel gewoon onbewaakt op tafel laten liggen. Niks aan de hand!

Er lopen in het dorp veel honden rond die je soms gezellig zullen volgen. De meeste zien er goed uit en sommigen hebben een halsbandje om.

In Santa Catalina is geen pinautomaat. Vergeet dus niet om genoeg geld mee te nemen! Credit Cards worden op sommige plekken wel geaccepteerd.

Snorkelen en duiken in Coiba

Santa Catalina is de perfecte uitvalsbasis voor een (meerdaagse) trip naar het nationale park Coiba. Dit is misschien wel een van de mooiste snorkel/duikplekken in Panama. Het zicht is erg goed en de riffen zijn bijna onaangetast. Omdat ik nog nooit had gedoken, deed ik een snorkel-dagtrip. Echt een aanrader!

Lees meer over mijn snorkelervaring in Coiba en bekijk het filmpje in de post gemaakt met mijn action cam voor een goede impressie van de prachtige onderwaterwereld.

Isla Coiba

Stranden in Santa Catalina

Er zijn twee grote stranden, namelijk Playa Santa Catalina en Playa Estero.

Playa Santa Catalina bevindt zich aan het einde van de hoofdstraat. Hier vertrekken de bootjes naar isla Coiba (Coiba island). Op dit strand zijn eigenlijk geen golven en ligt redelijk wat aangespoelde troep.

Playa Estero is een heel breed strand aan de overkant van de rivier. Het is ongeveer 25 minuten lopen vanaf de hoofdstraat. De weg er naar toe is heet en behoorlijk vermoeiend. Op het laatste stukje moet je een rivier oversteken. Bij laagtij komt het water tot aan je enkels, dus prima te doen. Met hoogtij daarentegen komt het water zeker tot 1,5 meter!

Na een heerlijk dagje surfen, lekker gedoucht en omgekleed vertrok ik weer richting het hostel. Helaas had ik mij niet gerealiseerd dat de rivier met hoogtij zó hoog staat! Met mijn tas boven mijn hoofd is het gelukt om de rivier over te steken. Loop hierbij recht naar de overkant, dit is het ondiepste stuk. En maak dus niet mijn fout om naar links af te wijken, daar liggen namelijk veel stenen en is het nóg dieper… Oeps.

Het is toegestaan om ’s avonds op de stranden een kampvuur te maken. Er ligt genoeg droog hout wat je hier prima voor kunt gebruiken. Vergeet ook zeker niet om volop te genieten van de enorme hoeveelheid sterren. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik zóveel sterren zag.

Surfen in Santa Catalina

Je kunt het dorpje zeker niet verlaten zonder te hebben gesurft. Santa Catalina is een van de beste surfplekken in Midden-Amerika.

Voor de beste golven bezoek je Playa Estero. De golven zijn hier zowel geschikt voor beginners als voor ervaren surfers. Met hoogtij kun je hier de beste golven pakken, en misschien wel de beste ooit. Ik heb hier in ieder geval de beste golven ooit gepakt!

Er zijn meerdere shops waar je surfboards kunt huren. Zo kun je halverwege de route al surfboard huren bij Shaking Surf voor $70 per week. Op het strand zelf kun je het beste surfboards huren bij Oasis Surfcamp voor $10 voor 4 uur en $15 voor 8 uur. De boards zijn hier in goede conditie en ze bieden ook surflessen aan. Ook kun je hier tussen het surfen door lekker wat eten of drinken.

Playa Estero Santa Catalina

Internet

Het internet is in Santa Catalina nog best een dingetje. Dit wordt namelijk allemaal geregeld door één maatschappij die het niet van plan is om gratis aan te bieden. Veel hostels zullen daarom geen, of erg traag gratis internet aanbieden (tenminste in 2018).

Bij mijn hostel vertelden ze dat het mogelijk is om een simkaartje te kopen bij de supermarkt, maar deze zijn vaak schaars. Het hostel bood betaalde internetkaartjes aan. Iedereen kan deze kaartjes hier kopen. Zo betaal je $3 voor 24 uur 500MB en $5 voor 3 dagen en 1GB. Internet is dan erg snel.

Hostels in Santa Catalina

Je hebt best veel keuze uit verschillende hostels in Santa Catalina. Zo kun je ervoor kiezen om in het ‘centrum’ te verblijven of juist helemaal aan de andere kant van Santa Catalina bij Playa Estero. Ik koos voor de middenweg, wat uiteindelijk best een goede keuze bleek te zijn. Zo zat ik 10 minuutjes lopen vanaf de hoofdstraat en de supermarktjes, en 15 min lopen van Playa Estero.

Hostel tip:

Het super leuke hostel waar ik verbleef was Jammin Hostel & Pizzeria. Vanaf de buitenkant ziet het er al ontzettend gezellig uit; vrolijke blauwe muren en een tuintje waar je lekker kunt relaxen. Het hostel beschikt maar over een paar kamers, die goed zijn onderhouden.

En de naam zegt het al natuurlijk, het hostel beschikt over een pizzeria! De pizza’s zijn onwijs lekker, dus ook al verblijf je hier niet, raad ik het je toch aan hier een keertje te eten. Het personeel is super vriendelijk en helpt je graag met alles.

Door mijn vertraagde busreis, kwam ik erg laat aan op de eerste dag. Bij aankomst in het hostel hing er een briefje waarop stond dat onze kamer boven al klaar was. De sleutel zat al in de deur voor me, heel leuk!

Jammin Hostel Santa Catalina

Restaurants in Santa Catalina

Zo schreef ik al over de heerlijke pizza’s bij Jammin Hostel & Pizzeria die je zeker een keertje moet proeven. Veel mensen zeggen dat dit de lekkerste pizza’s zijn van heel Panama! Ik moet toegeven, ze waren heel erg lekker.

Voor vers gebakken brood kun je het beste terecht bij La Vieja Panaderia, de lokale bakkerij in het centrum. Voor een flinke bol betaal je $1,50 en met olijven $1,90. Ook verkopen ze verschillende sandwiches, rond $5 à 6 en zelfs lunchpacks voor tours voor $8.

Trek in een flinke hamburger, bezoek dan Los Pibes Grill. Hier serveren ze verschillende soorten hamburgers en andere grill gerechten.

Een bezoekje van minimaal 3 hele dagen aan Santa Catalina raad ik je zeker aan tijdens je rondreis in Panama!

Hoe kom je in Santa Catalina?

Vanaf Panama City reis je in zo’n 6 à 7 uur met de bus naar Santa Catalina inclusief een overstap in Soná. Vanaf Panama City vertrekken de bussen vanaf het Albrook busstation. Vertrektijden zijn 8:20, 10:20, 12:45, 14:20, 16:20 en 17:45. Toch is het altijd maar afwachten of de bussen ook daadwerkelijk om de aangegeven tijd vertrekken. Bereid je wel voor op de harde accordeonmuziek, de hele weg lang…

Vanaf Soná gaat er maar een enkele weg naar Santa Catalina. Bussen zullen dus altijd via Soná rijden.

Een overzichtje van alle vertrektijden in Soná en Santa Catalina (2018) is altijd handig om bij de hand te hebben.

Wil je na Santa Catalina doorreizen naar Boquete, dan heb je de optie om een shuttle te nemen van $35. Deze informatie stond bij het hostel.