Skip to main content

Het is onwijs gaaf om te gaan backpacken in Panama. Vaak start jouw reis in Panama City. De indrukwekkende skyline, omringt door jungle en ruim een miljoen inwoners maken Panama City tot een bijzondere en interessante stad. Ik deel mijn persoonlijke reistips voor Panama City.

Reistips voor Panama City

Panama City is een grote, diverse en op sommige plekken een chaotische stad. De stad bezit het bekende Panama kanaal, vele wolkenkrabbers, maar ook nationale parken, zoals het Metropolitan National Park en het grote Soberania National Park. Ik raad aan ongeveer twee tot vier dagen uit te trekken voor deze stad. De handigste reistips voor Panama City lees je hieronder!

Veiligheid in Panama City

Over het algemeen is Panama City een veilige stad. Je moet alleen even weten welke wijken je het beste kunt vermijden. De stad kent veel goede, maar ook een aantal slechte wijken. Casco Viejo is een veilige wijk zowel overdag als ’s avonds. Er loopt hier veel politie rond. Het is ons één keer voorgekomen dat ons drugs werd aangeboden op straat. Als je hier niet op in gaat is er natuurlijk niks aan de hand.

Avenida Central loopt vanuit Casco Viejo in een slechte wijk waar je als toerist zeker niet moet komen. Ook de aangrenzende wijk El Chorrillo kun je beter vermijden. Let bij een bezoek aan Panama Viejo, het historische gedeelte, goed op je spullen en vermijdt deze buurt ’s avonds. Vermijd verder de wijken Curundú en San Miguelito. Bekijk het reisadvies voor Panama van de rijksoverheid voordat je vertrekt.

Een inwoner vertelde ons dat vooral rond kerst de kans groot is om gerold of overvallen te worden in de slechte wijken. Panama City klinkt nu misschien heel onveilig, maar hierboven noem ik vooral de slechte buurten. De meeste wijken in het centrum zijn prima, dus laat je niet afschrikken!

Panama City Uitzicht skyline

Prijzen

Panama City is redelijk duur. Dit komt voornamelijk door de goede economie. De prijzen zijn vergelijkbaar met Nederland en soms zelfs hoger, maar soms ook lager als je weet waar je heen moet.

In de stad vind je veel minisupermarkten waar je de basisvoedingsmiddelen kunt kopen. Helaas zijn die winkeltjes over het algemeen redelijk prijzig.

Wil je goedkope voedingsmiddelen, maar ook handige spullen kopen zoals handdoeken, tandenborstels of kleding? Bezoek dan de mega grote El Machetazo supermarkten. Hier kun je zo’n beetje alles kopen en voor een zeer voordelig prijsje! Het enige nadeel voor ons was om uiteindelijk 20 minuten (ja, echt) in de rij te staan voor de kassa. Het zou goed kunnen dat dit te maken heeft gehad met kerst. Bij deze supermarkt hebben we veel eten ingekocht, even wat nieuwe handdoeken, hoeden en wat kleding. Juist omdat Panama City over het algemeen duur is, is zo’n supermarkt wel even fijn!

Budget eten

Een inwoner raadde ons voor budget eten de vele Fonda’s aan. Dit zijn een soort outdoor restaurantjes waarbij je in de vitrine kunt aanwijzen wat je wil. Aan de aangrenzende bar met stoeltjes kun je vervolgens eten. De meeste inwoners eten bij zulke fonda’s omdat ze vaak erg goedkoop zijn en het eten prima is.

Omdat we het langst in de wijk Casco Viejo zijn verbleven, kan ik over de restaurants in deze wijk het meeste schrijven. Verwacht in Casco Viejo niet veel goedkope restaurants, want de meeste zijn hier ingesteld op toeristen.

In Café Coca Cola heb je de beste Panamese eet-ervaring tussen de locals. Hier kun je typisch Panamees eten bestellen met natuurlijk een flesje Coca Cola. De gerechten zijn absoluut niet duur en de porties zijn redelijk groot. Tevens eet je dan in het oudste café van Panama City en het enige café ter wereld met deze naam.

Cafe coca cola

Taxi’s in Panama City

Taxi’s zijn zo’n beetje het belangrijkste vervoersmiddel in Panama City. Veel inwoners kiezen ervoor om niet zelf te rijden in het super chaotische verkeer. Vooral de taxichauffeurs rijden erg agressief. Ik raad het je echt compleet af om een auto te huren indien je de hoofdstad bezoekt.

De meestvoorkomende taxi’s in Panama, zijn de gele taxi’s. Deze hebben geen meter en voldoen vaak niet aan de veiligheidsvoorwaarden. Zo hadden wij een keer een taxi zonder achterruit en een taxi die halverwege zonder benzine zat. Veel taxi’s toeteren een paar keer om te laten weten dat ze vrij zijn. Omdat ik er compleet uit zie als een super toerist met mijn blonde haren, hoorden we elke minuut wel een taxi toeteren. 😛

Spreek altijd van te voren een prijs af. Taxi’s vragen vaak veel meer dan het hoeft te kosten. Een ritje van Casco Viejo naar Metropolitano Park, hoeft niet meer dan 4 dollar te kosten. Toch hadden we er een taxichauffeur tussen zitten die hier 10 dollar voor vroeg. Een rit tussen het grote Albrook busstation en Casco Viejo hoeft in principe ook niet meer dan 4 dollar te kosten. Wees niet bang om minder te vragen. Accepteren ze je prijs niet, dan pak je gewoon de volgende taxi. Er zijn er meer dan genoeg!

Vervoer van en naar het vliegveld in Panama City

Bezoek je Panama met het vliegtuig, dan is de kans groot dat je vliegt op Panama City. Het vliegveld Tocumen Airport ligt zo’n 15 kilometer van het stadscentrum. Het centrum is vanaf het vliegveld het beste te bereiken met de taxi. Er is namelijk geen mogelijkheid kaartjes voor het openbaar vervoer te kopen op het vliegveld. De taxi zal je zo’n 30 dollar kosten. Ook van het centrum naar het vliegveld toe vragen taxi’s 30 dollar en zullen ze hoogstwaarschijnlijk hun prijs niet verlagen.

Een goed alternatief is een Uber taxi. Wij betaalden zo’n 11 dollar van het centrum naar het vliegveld. Een Uber van het vliegveld naar de stad is wat lastiger, doordat een afspreekpunt misschien lastig te bepalen is op een vliegveld die je niet goed kent.

Bezienswaardigheden in Panama City

Er zijn genoeg leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Panama City, waaronder meerdere nationale parken vlakbij de stad en meer! Bekijk eens mijn persoonlijke Top 5 bezienswaardigheden in Panama City.

Waar verblijven in Panama City?

Panama City is een gróte stad en beschikt dus over veel verschillende accommodaties.

Zoals ik eerder in het artikel al noemde, raad ik je aan om de wijken El Chorrillo, Curundú en San Miguelito te vermijden.

In het deel van Panama City waar de wolkenkrabbers zich bevinden valt niet ontzettend veel te beleven. Wij verbleven daar 1 nacht voor onze terugvlucht in hostel Siriri, een prima plek voor een of twee nachtjes. Vlakbij bevond zich het Hard Rock hotel met een aangrenzend groot winkelcentrum waar we ons een paar uurtjes hebben vermaakt. Het Hard Rock Hotel heeft een rooftop bar op de 62ste verdieping. De bar opent om 20:00 en vraagt entreegeld.

We hebben op meerdere plekken gezeten in de stad, maar het langste in de wijk Casco Viejo, een erg leuke wijk! Hier hadden wij nogal wat moeite met het vinden van een pinautomaat. Na wat rondvragen werden we verwezen naar Hotel Tantalo. Binnenin zit een pinautomaat waar iedereen gebruik van kan maken. Altijd handig om te weten.Booking.com