Skip to main content

Het Metropolitan National Park is samen met het Soberania National Park één van de leukste bezienswaardigheden in Panama City als je van jungle en wildlife houdt. Het Metropolitan National Park ligt aan de rand van Panama City. Hier kun je echt even ontsnappen aan de drukte en hectiek van de hoofdstad van Panama.

Bezoek het park vroeg, zo rond 7 uur in de ochtend. Het is dan nog niet zo warm en je hebt de meeste kans om dieren te spotten. In het begin van de middag slapen de meeste dieren en is het een stuk warmer, dus is het geen ideale tijd om het park te bezoeken.

Wildlife spotten

Verwacht geen apen die over je hoofd slingeren of tropische vogels in elke boomtop. Omdat het Metropolitan National Park zich aan de rand van de drukke stad bevindt stikt het er niet van de wildlife. Ook bezoeken veel mensen dit nationaal park om te gaan hardlopen. Dit betekent niet dat je helemaal geen dieren zult zien. Wij hebben hier namelijk meerdere agoeti’s gezien, mooie kleurige vogels en vlinders, schildpadden, neusbeertjes, wasbeertjes, een leguaan en een gigantische vogelspin.

Tijdens het wandelen zagen we twee wasbeertjes die achter een parkranger aan wandelden. Eén van deze nieuwsgierige wasbeertjes kwam even tegen mijn been aan staan, heel leuk! De parkrangers vertelden ons dat er zeker een kans is om ook apen te zien, maar dit is ons helaas niet gelukt. Het blijven dieren en die zijn natuurlijk hartstikke onvoorspelbaar.

Een gids is naar mijn mening zeker niet nodig in dit nationaal park. We hebben best wat dieren gespot zonder gids en verdwalen in het Metropolitan National Park is niet echt mogelijk. Neem eventueel een verrekijker mee.

Metropolitan National Park

Looproutes

De paden in het Metropolitan National Park zijn duidelijk aangegeven en worden goed onderhouden. Bekijk de verschillende looproutes op de map. Op de roze looproute kom je onderweg een vijver tegen vol met schildpadden. De bruine route is zwaarder omdat je veel trappen oploopt, maar eenmaal boven heb je een mooi uitzicht. Vanaf de lookout op het einde van het oranje of blauwe pad heb je een nog mooier uitzicht op de skyline van Panama City.

Check altijd goed de grond voordat je besluit om even uit te rusten. Er lopen namelijk ontzettend veel grote rode mieren op de paden. Ook zagen we bij het viewpoint een onwijs grote vogelspin voorbijwandelen. Je zou er maar op staan…

Tip: Het kan erg benauwend warm worden in het Metropolitan National Park, dus neem voldoende water mee. Neem ook je eigen lunch mee. Er staan enkele bankjes bij het viewpoint waar je een prachtig uitzicht hebt op de skyline van Panama City. Een perfecte picknick spot!

Uitzicht Metropolitan National Park op de skyline van Panama City

Hoe kom je in het Metropolitan National Park?

Het Metropolitan National Park is te bereiken met het openbaar vervoer. Sommige bussen die vertrekken vanaf Albrook Bus Station stoppen vlakbij het National Park. Hoogstwaarschijnlijk moet je vervolgens wel nog een stukje lopen.

Het gemakkelijkst en het snelt is toch echt met de taxi. Laat de taxi je afzetten bij de officina waar je een entreekaartje voor een paar dollar kunt kopen. De taxi hoeft niet meer dan 3 à 4 dollar te kosten vanaf Casco Viejo. Probeer hierover goed te onderhandelen, want de taxichauffeurs vragen in eerste instantie vaak veel te veel. Het is ook heel gemakkelijk om van het nationale park terug naar de stad te reizen. Loop simpelweg het nationale park uit richting de weg. Binnen no-time stopt er een taxi voor je neus die jou maar wat graag een rit geeft.