Skip to main content

Voordat je aan een mooie verre reis begint in Panama, is het handig om te weten wat de kosten zijn. Het ligt er hierbij heel erg aan wat je reisroute in Panama is en via welk land je Panama binnen reist. Hier geef ik je een overzicht van mijn gemaakte kosten en de prijzen in Panama in 2 weken.

Ik begin maar gelijk met de conclusie: Panama is helaas geen goedkoop land en soms zelfs behoorlijk duur. De prijzen in Panama liggen over het algemeen hoog. Dit is vooral te danken aan de goede economie. Maar als je weet waar je op moet letten, kun je er toch een budget vakantie van maken.

Ik reisde in 2 weken door Panama waarbij ik drie verschillende stops heb gemaakt: de hoofdstad Panama City, het surfersparadijs Santa Catalina en de prachtige San Blas eilanden. Hieronder lees je een overzichtje van de algemene prijzen in Panama.

Prijzen in Panama

Prijzen vliegtickets naar Panama

De prijzen voor de vliegtickets verschillen erg door het jaar heen. Zo ben je in de zomervakantie al snel €650 – €800 kwijt voor een retourvlucht. Ook al is dit niet de beste reisperiode voor Panama i.v.m. het regenseizoen. Van december tot en met april is het ‘droge seizoen’ en dus de beste reistijd voor Panama. De vliegtickets zijn in deze periode vaak iets goedkoper dan in de zomervakantie.

Ik had behoorlijke mazzel en wist in september een retourvlucht te boeken voor €470 in december. Voor Panama is dat best goedkoop.

Op Skyscanner kun je vliegticketprijzen het best vergelijken. Boek niet direct een vlucht, maar kijk op verschillende momenten op de dag en in de week. De prijzen zullen namelijk flink stijgen wanneer er veel mensen tegelijk kijken.

Prijzen hostels in Panama

Tijdens mijn reis heb ik voornamelijk in hostels geslapen. Hostels zijn natuurlijk vaak goedkoper dan hotels. Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen per nacht per bezochte locatie:

  • De prijzen voor dorms in Panama City liggen tussen €8 en €13 per nacht. Wil je liever een budget privékamer, dan betaal je rond de €25 en €35 per nacht.
  • Een bed in een dorm in Santa Catalina kost tussen €12 en €16 per nacht. Een goedkope privékamer kost rond €22 tot €40 per nacht.
  • Prijzen op de San Blas eilanden liggen een stuk hoger. Niet zo gek, want het is er prachtig en je slaapt wel op een tropisch eiland. De prijs ligt ongeveer tussen $145 en $265 per persoon voor 1 nacht. Boek je meer nachten, dan krijg je korting en ben je dus een stuk voordeliger. Check hier het artikel over mijn ervaring op de San Blas, tips en kosten.

Hostel prijzen in panama Santa Catalina

Prijzen vervoer

Tijdens je rondreis in Panama zal je veel gebruik maken van de lokale bussen. Deze zijn meestal uitgerust met airco, maar zien er niet altijd zo veilig uit… De lokale bussen in Panama zijn wel behoorlijk cheap. Zo betaalde ik voor een busreis van Panama City naar Santa Catalina ongeveer €12. Deze reis duurde in totaal ongeveer 6 à 7 uur.

In Panama City kun je goed gebruik maken van de gele taxi’s. De taxichauffeurs zullen door middel van toeteren laten merken dat ze een rit aanbieden. Als ze zien dat je een toerist bent zullen ze je vaak veel te veel vragen voor een ritje. Het is daarom heel gewoonlijk om af te dingen. Accepteren ze de prijs niet, dan probeer je gewoon de volgende taxi. Maar weglopen zorgt er soms ook voor dat ze akkoord gaan. Een ritje van een kwartiertje hoeft vaak niet meer dan $4 te kosten. Spreek wel altijd van te voren een prijs af en betaal achteraf.

Prijzen excursies

Van alle prijzen in Panama zullen de kosten voor excursies waarschijnlijk het hoogst uitvallen. Nu heb ik l veel op eigen houtje gedaan om wat kosten te besparen. Zo kun je gemakkelijk zelf het toffe Metropolitan National Park aan de rand van Panama City bezoeken. Voor een bezoekje aan het Soberania Nationaal Park, waar je vooral onwijs veel mooie vogels kan zien, heb je wel een gids nodig. Dit park is totaal niet gemakkelijk te bereiken zonder eigen vervoer.

De duurste excursie was snorkelen in het Coiba National park vanuit het leuke dorpje Santa Catalina. Dit kostte mij $80. Erg duur, maar het was het dubbel en dwars waard. Wouw wat was dat prachtig! We snorkelden vanaf de prachtigste tropische eilanden met haaien, zeeschildpadden en de mooiste vissen.

Isla Coiba

Prijzen restaurants

Veel restaurants zijn duur omdat ze zijn ingesteld op de toeristen. De locals eten namelijk voornamelijk in de lokale fonda’s. Deze outdoor-bars zijn erg cheap en zijn dus een goed alternatief voor budget eten tussen de locals.

In de wijk Casco Viejo in Panama City zijn behoorlijk wat prijzige restaurants. Café Coca Cola is hier een uitzondering op. Hier eet je ook behoorlijk cheap tussen de locals. Je krijgt grote porties Panamees eten voor een klein prijsje. Ideaal voor je budget!

Prijzen supermarkten

Ik vond de supermarkten over het algemeen behoorlijk prijzig! De prijzen zijn te vergelijken met Nederland, maar soms is het iets goedkoper of juist iets duurder. Voor een klein flesje water betaal je al snel €1 en voor een zak chips $3. De mega grote El Machetazo supermarkten, te vinden in Panama City, zijn vaak goedkoper. Hier kun je niet alleen voedingsmiddelen kopen maar ook kleding en toiletartikelen.

Conclusie

In 2018 heb ik in 12 dagen (vliegreis niet meegerekend) ongeveer €60 per dag uitgegeven. Dit is wel inclusief de prijzige San Blas eilanden. Ook heb ik niet altijd de budget optie gekozen wat betreft hostels en restaurants. Ik heb geen enkele keer voor een dorm gekozen, maar altijd voor een privékamer.

Gebruik de XE Currency App om gemakkelijk valuta om te rekenen.

Midden-Amerika is over het algemeen niet goedkoop, dus ik had mij wel ongeveer voorbereid op zo’n bedrag.