Skip to main content

Het National Park Isla Coiba is misschien wel één van de beste plekken om te snorkelen en te duiken in Panama. In dit artikel vertel ik je alles over waarom deze plek zo mooi is en vanaf welk super chill dorpje je dit nationale park het beste kunt bereiken.

Met een oppervlakte van meer dan 2700 km² is het Coiba national park een van de grootste van Panama. Het nationale park bestaat uit het grote Isla Coiba en 38 kleinere eilanden. Omdat er van 1919 tot 2004 een zwaarbewaakte gevangenis was gevestigd, is de natuur in grote mate ongeschonden gebleven en zo ook de riffen. Sinds 2015 staat het park op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Het national park is toegankelijk na toestemming van de Autoridad Nacional del Ambiente, ANAM.

Santa Catalina

Coiba is het best te bereiken vanaf Santa Catalina, het dichtstbijzijnde dorp. In dit chille dorpje bieden verschillende touroperators hun snorkel- en duiktours aan naar het nationale park. Het ‘centrum’ van het dorp bestaat eigenlijk uit 1 straat, waar alle shops zijn te vinden. Lees meer over het surfersparadijs Santa Catalina.

Snorkel tour in Coiba

Omdat ik nog nooit had gedoken en dat liever niet hier voor het eerst wilde proberen, koos ik voor een snorkeltour. Een snorkeltour is ook perfect om de vele soorten vissen te zien. Het rif is dichtbij de kust super mooi.

’s Ochtends liep ik naar het meeting point waar ik mijn snorkelspullen ophaalde. We waren maar met een klein groepje, dus dat was erg fijn. Met een boottocht van ruim een uur bereikten we de eerste eilanden. Tijdens de tocht hebben we meerdere keren dolfijnen gezien en af en toe vliegende vissen! Onze tour duurde bijna de hele dag waarin we op drie verschillende plekken hebben gesnorkeld.

Snorkelplek 1: Isla Granito de Oro

We begonnen bij een klein eilandje genaamd Granito de Oro dat zijn naam heeft te danken aan het goudkleurige zand. Hier zwommen we rondom het eiland waarbij we al prachtige dingen hebben gezien.

Na 10 minuten snorkelen was ik al erg onder de indruk! We zagen super veel verschillende kleurige vissen, mooi koraal en zelfs een zeeschildpad. Wat zijn dat prachtige dieren! Het leek net alsof ik in een onderwater documentaire zat waarbij David Attenborough op elk moment de situatie van commentaar zou kunnen voorzien.

Zeeschildpad Coiba

Na ons rondje snorkelen hielden we een korte pauze op het strand. Zittend in het water met mijn duikbril op mijn hoofd zag ik nog iets zwemmen. Het was een nieuwsgierige kogelvis. Wat zijn die visjes onwijs schattig in niet-opgeblazen toestand. Een snorkelmaatje was zelfs met hem aan het ‘spelen’ met zijn flipper. Het visje bleef naar hem toe zwemmen als hij met zijn flipper door het zand ging (ook te zien in de travel video in het begin van het artikel).

Snorkelplek 2: Vanaf de boot

Na deze super leuke ervaring, gingen we door naar onze volgende snorkelplek waarbij we niet van een strand, maar direct van de boot af het water in gingen. Op sommige plekken was het al wat dieper. Opeens hoorde ik onze gids “shark!” roepen. Vol spanning zwom ik zijn richting op. Het bleek een witpuntrifhaai te zijn. Deze haaien zijn gemiddeld ruim 1 meter lang en zijn vaak schuw en ongeïnteresseerd in mensen. Niet gevaarlijk dus indien je ze met rust laat. Gedurende de dag hebben we nog eenzelfde haai op een andere plek gezien.

Witpuntrifhaai Coiba

Na twee keer snorkelen, was het tijd voor een pauze met lunch op Isla Coiba. Wat een super mooi tropisch eiland! Het strand is echt prachtig en het was heerlijk om even te zwemmen in het warme zeewater met prachtig uitzicht op het eiland. We deelden het strand met nog geen 10 andere toeristen. Wat is het leven toch goed!

Op dit eiland was vroeger een zwaar beveiligde gevangenis gevestigd. We hebben op eigen initiatief een beetje rondgelopen op het eiland.

Isla Coiba

Snorkelplek 3: Isla Canal de Afuera

Tijdens het varen naar onze laatste snorkelplek, zagen we een grote rog naast de boot zwemmen. Helaas zijn we deze dieren niet meer tegen gekomen tijdens het snorkelen. Wel hebben we tijdens het snorkelen om één van de kleinere eilandjes bij Isla Canal de Afuera (waar we de enige waren!) super veel kleurige vissen en zelfs barracuda’s zien zwemmen. Tot slot hebben we meerdere zeeschildpadden gespot waarbij ik achter één, een klein stukje, aan kon zwemmen (zie ook het filmpje). Wat kunnen die dieren snel zijn!

Prijzen van een tour naar Coiba

De prijs van een snorkel tour is bij elke shop $80 (2018). De prijs bestaat uit $60 voor de tour en $20 voor de parkentree. Goedkoper ga je het niet krijgen in Santa Catalina. Hier zitten de snorkelspullen, lunch, boottocht en gids bij inbegrepen. Onze gids sprak geen Engels, terwijl dit van te voren wel tegen ons is gezegd. Beetje jammer, want mijn Spaans is helaas niet goed.

Natuurlijk kun je ook gaan duiken in Coiba. De touroperators bieden soms ook meerdaagse tours aan waarbij je mogelijkheid hebt om op het eiland te overnachten.