In augustus 2014 heb ik Turkije voor de tweede keer bezocht. Net als de eerste keer zaten we in Alanya. Een druk bezochte, maar mooie en veelzijdige stad.
Alanya staat, net als vele Turkse kuststeden, vol met luxe resorts. De eerste keer in Alanya verbleven wij ook in zo’n gigantisch 5-sterren all inclusive resort. Je ligt dan vooral hele dagen aan het zwembad en/of het strand en kan de hele dag door onbeperkt eten/drinken.
Als kind vond ik het geweldig. Je hebt dan pas echt het gevoel dat je helemaal niks moet. Maar nu trekt het mij niet meer zo. De laatste keer in Alanya bevonden wij ons in een 3-sterren appartement. Dat trekt mij nu eigenlijk meer omdat ik niet meer zo van het ultiem relaxen ben, maar vooral van het cultuursnuiven en de omgeving ontdekken.
In augustus kan het verschrikkelijk heet worden in Turkije. De temperaturen liepen wel eens op tot boven de 40 graden. Wij vonden dit toch net ietsje te veel van het goede. Maar het weerhield ons er niet van de prachtige cultuur en natuur te ontdekken. We hebben een groot deel van de binnen- en buitenstad met de voet ontdekt. Ook zijn we meegegaan met verschillende georganiseerde tours. Ik raad aan om zo min mogelijk mee te gaan met georganiseerde tours wanneer de afstanden loopbaar zijn. Je betaald snel te veel en ze behandelen je als één van de vele betalende toeristen.
In Turkije betaald men met de Turkse Lira. De prijzen in Turkije liggen over het algemeen lager dan in Nederland. Het is verstandig om pas in Turkije geld op te nemen uit de automaten omdat je meer Lira’s krijgt in ruil voor euro’s. Sommige artikelen zijn zowel geprijsd in euro’s als in Lira’s. Maar let op, je kunt beter voor Lira’s kiezen omdat je op deze manier vaak goedkoper uit bent.
In sommige delen van Turkije (vooral sommige dorpen) zul je onafgemaakte huizen tegen komen. De regel is namelijk; zolang je huis niet af is, hoef je er geen belasting voor te betalen. Tja, dat zal een hoop geld schelen!
Burcht van Alanya
Ons hotel zat niet helemaal in het centrum (wat uiteindelijk beter was omdat wij niet in het toeristische stuk zaten) dus de burcht was een eindje lopen. Zeker de moeite waard, want het uitzicht is fantastisch. Vooral met zonsondergang is het een prachtige plek om te zijn.
Sapadere
Sapadere ligt zo’n 40 km van Alanya (Ruim een uur met de auto). Wij hadden een tour geboekt en gingen dus met een bus. De busrit naar de Sapadere Canyon is al prachtig, maar de Canyon zelf is ook een geweldige bezienswaardigheid. Over een houten loopbrug vervolg je je weg naar het einde waar één van de vele watervallen op je wacht. Het einde was niet eens zo spectaculair, maar de weg ernaar is meer bijzonder.
Manavgat
De manavgat waterval is erg mooi en vandaar ook verschrikkelijk toeristisch. Toch een aanrader! Vergeet de toeristische tentjes eromheen en geniet van het kletterende geluid van de waterval en het mooie uitzicht op de rivier.
Hamam
Via onze reisorganisatie hadden wij een tripje geboekt naar een hamam. Wel bijzonder om een keer mee te maken (toch?). Mixed feelings… Aan de ene kant was het bijzonder om zo’n hamam van binnenuit te zien en om een scrub- en zeepwasbeurt te krijgen. Toch was deze hamam volledig ingesteld op toeristen. Je werd in een groepje van kamer naar kamer gestuurd, een soort lopendebandwerk.
In de hamam loop je in je zwemkleding. Het begon in een zoutkamer waarbij je jezelf kon scrubben met zout. Daar stond je dan met z’n 15-en… Vervolgens in een modderkamer, een koud bad, een sauna en onder de douche. Toen werd je één voor één opgehaald om de echte hamam-kamer te betreden. Dat was een grote versierde marmeren kamer, erg mooi. Er werd je gevraagd om op een verwarmde marmeren plaat te gaan liggen en zonder enige verdere communicatie werd je gescrubd en ingezeept. Je kon niet kiezen of je door een man of een vrouw gewassen wilde worden, terwijl dit wel van te voren was aangegeven. De stroom viel continue uit en dan zat je ook echt in het pikkedonker. Tot slot kon je kiezen uit verschillende massages. Als je een goede massage wilde moest je natuurlijk bijbetalen!
Puntje bij paaltje krijg je hierdoor dus niet echt een goed beeld van hoe het er in een ‘goede’ hamam aan toe gaat. Misschien dat een andere hamam een betere keuze was geweest.
Restaurants
De Turkse keuken is erg veelzijdig en erg smakelijk! In de meeste restaurants krijg je vooraf een soort opgeblazen brood (lavas) met verschillende sausjes. Let wel: De mensen eten erg laat (zoals in veel warme landen). Als je om 18:00 Hollandse tijd in een restaurant wilt zitten, ben je vaak de enige of zijn ze nog niet eens open. Ook proberen veel werknemers je vaak een restaurant in te lokken. Wanneer ze dit doen, kan je je afvragen hoe goed de kwaliteit nu eigenlijk is… Laat je daarom niet een restaurant in trekken, maar zoek lekker zelf een leuk tentje.