Skip to main content

De bezienswaardigheden in Praag, maken de stad uitstekend geschikt voor een stedentrip. Deze hoofdstad van Tsjechië wordt ook wel de gouden stad genoemd. Het mooie historische centrum staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In Praag betaald men met de Czech Koruna (De Tsjechische Kroon). De prijzen in Tsjechië liggen lager dan in Nederland. Restaurants zijn over het algemeen goedkoper mits je niet in de drukke gebieden gaat eten.

De binnenstad van Praag heeft vele bezienswaardigheden. Deze zijn goed bereikbaar met de tram, de metro en te voet. Koop een stadskaart zodat je alles goed kan vinden. Met de Prague-Card kan je gratis met de tram reizen en krijg je korting op verschillende bezienswaardigheden in Praag. Wij vonden deze kaart toch een beetje te duur en ik denk dat je uiteindelijk goedkoper uit bent wanneer je apart betaald voor het ov en de bezienswaardigheden.

Voor het ov zijn verschillende kaarten beschikbaar. Je kunt kiezen voor een;

  • 30 min kaart (24 CZK),
  • 90 min kaart (32 CZK),
  • dagkaart (110 CZK),
  • of een 3-dagenkaart (310 CZK).

Het openbaar vervoer in Praag is gelukkig niet duur. Met deze kaartjes kun je reizen met de tram, metro en bus tussen alle bezienswaardigheden in Praag. Ze zijn te koop bij automaten op straat, tabakszaken en in de bus en tram zelf (hiervoor betaal je wel iets meer). De kaart gaat in wanneer je hem afstempelt in het ov.

Kijk voor actuele informatie op de officiële site betreft het openbaar vervoer in Tsjechië.

Praag is een behoorlijke hippe stad. Er lopen veel alternatieve jongeren rond. Ook lopen er ontzettend veel mensen met hun hond op straat. Dit maakt Praag toch weer op zijn manier speciaal 🙂

Bezienswaardigheden in Praag

Praagse Burcht

De Praagse burcht werd in de 9de eeuw gebouwd en bestaat uit diverse pleinen en kerken. Vanaf de heuvel waar de burcht ligt heb je gelijk een mooi uitzicht over de stad. Bij een kiosk aan het begin kun je twee verschillende combinatietickets kopen namelijk, de korte route en de lange route. Wij kozen voor de korte route (Sint Vituskathedraal, het oude Koninklijk Paleis, de permanente tentoonstelling Het verhaal van Praag, St Joris Basiliek, het gouden straatje en Dalibor toren) en dat bleek naderhand meer dan genoeg. De Sint Vituskathedraal vond ik het hoogtepunt. Echt prachtig. Het gouden straatje stelt niet zoveel voor. Het is erg kort en valt niet veel bijzonders te zien naar mijn mening.

Praagse Burcht bezienswaardigheden in praag

Petrín Heuvel

Vanaf de halte Ujezd kan je met een kabelbaantje de heuvel op. Je vindt er mooie tuinen, de Petrín uitkijktoren en een spiegeldoolhof. Halverwege kun je uitstappen als je iets wilt eten. Kies dan niet het eerste restaurant bij de kabelbaan, maar loop een stukje er voorbij. Daar vind je een veel leuker restaurant met ook geweldig uitzicht vanaf het terras. Vanuit de Petrín toren (ongeveer 300 treden) heb je een heel mooi uitzicht over de stad en meerdere bezienswaardigheden in Praag. De kosten bedragen 120 CZK. Als student krijg je korting.

Petrin heuvel bezienswaardigheden in Praag

Uitzicht Petrin heuvel Praag

Astronomisch uurwerk

Het astronomische uurwerk is misschien één van de bekendste bezienswaardigheden in Praag en bevindt zich aan de muur van het oude stadsraadhuis op het oude stadsplein (starometske Namesti). Elk uur is er een klein schouwspel te zien. Vele toeristen willen dit één minuut durende schouwspel graag zien. Het is daarom waanzinnig druk op het plein voor de klok.

Joodse wijk (Josefov)

In de Joodse wijk kun je verschillende synagogen, het joods museum en de joodse begraafplaats vinden. Ik vond het erg indrukwekkend om te bezoeken. De Joodse begraafplaats is onderdeel van het Joods museum. Hier staan meer dan 12.000 grafstenen die allemaal schots en scheef staan. Op veel grafstenen liggen steentjes en muntjes. Via kronkelende paden loop je langs de verschillende soorten grafstenen. Een indrukwekkend bezoek.

Lekkere restaurants in Praag

The Tavern

Dit restaurant/eetcafé zit net buiten de binnenstad van Praag en bevindt zich aan een park. Voor of na het eten kun je hier nog even een wandeling maken. In dit restaurant heb ik één van de lekkerste hamburgers ooit gegeten, misschien wel de lekkerste. Voor tussen de 140 en 300 CZK kan je hier een heerlijke hamburger scoren. Dit is dus max €11. Ook al zit dit restaurant niet in het centrum, raad ik je zeker aan deze te bezoeken.

DSC_0447

LoVeg

Alles wat op het menu staat van dit restaurantje is veganistisch. Voor sommigen klinkt dit in eerste instantie niet zo spannend, maar dat zou een verkeerde gedachte zijn. Het eten is ontzettend smaakvol en ze hebben genoeg keuze. Het restaurantje was niet heel makkelijk te vinden. Je moet een aantal trappen omhoog voordat je in het restaurant bent. Het is erg huiselijk ingericht en het heeft een zolderkamertje. De huisgemaakte limonade is een echte aanrader!

Dobrá Cajovna

Dit knusse theehuisje zit aan het Wenceslaus Plein (Vaclavske Namesti) en vlakbij de metrohalte Müstek. Je loopt eerst tussen de gebouwen onder een soort boog door voordat je het theehuis ziet. Ze beschikken over meer dan 50 soorten thee. Ook kan je er kleine zoete en hartige hapjes krijgen, zoals bijv. baklava. Op de achtergrond wordt ontspannen muziek gedraaid en er zijn verschillende zit plekken aan tafeltjes of kussens in een zithoek. Je kunt hier even heerlijk bijkomen van je lange stadswandeling.

DSC_0482.JPG

Stedentrips