Skip to main content

Slovenië is een prachtig land dat gek genoeg nog niet zo ontdekt is door toeristen. Een stedentrip naar de hoofdstad Ljubljana hoor je dus niet vaak voorbij komen. Ljubljana is één van de kleinste hoofdsteden van Europa en heeft absoluut zijn charme. Met een oppervlakte van ruim 20.000 km² is Slovenië ongeveer half zo groot als Nederland en het heeft zo’n 8 keer minder inwoners dan ons koud kikkerlandje; namelijk ongeveer 2 miljoen.

Ljubljana heb ik zelf al meerdere keren mogen bezoeken. Zo was ik in de herfst van 2016 uitgenodigd voor een internationale meeting voor logopedisten. Natuurlijk plakte ik daar vervolgens nog wat actieve sightseeing dagen achteraan om alle bezienswaardigheden in Ljubljana te bezichtigen.

In de zomer van 2022 reisde ik opnieuw naar Ljubljana als onderdeel van een 1,5 weekse rondreis in het land. Heb je genoeg tijd, dan is rondreizen door Slovenië absoluut aan te raden!

7 Bezienswaardigheden in Ljubljana

Ik verbleef elke keer gemiddeld 2 tot 4 dagen in Ljubljana. Het centrum is niet erg groot, waardoor je binnen 1 à 2 dagen alle bezienswaardigheden in Ljubljana zeker wel hebt gezien. Het centrum van de stad is autovrij, dus je hoeft niet bang te zijn om van je sokken gereden te worden en kan dus in alle rust rondslenteren. Heerlijk!

1. Prešerenplein

Het middelpunt van de stad is het Prešerenplein met de opvallende roze Franciscaner kerk.

Elk jaar wordt op een bepaalde dag aan het einde van het jaar de kerstlichten ontstoken op het Prešerenplein. Dit jaar was het thema van de verlichting het begin van het leven en het universum. De lichten representeerden o.a. vallende sterren, planeten, DNA en zelfs eicellen en zaadcellen. De lichtjes zijn verspreid over het hele stadscentrum van Ljubljana.

kerstlichten Ljubljana

2. Tromostovje

Aan het plein grenzen ook de bekende drie bruggen: Tromostovje, één van de bekendere bezienswaardigheden in Ljubljana. De geschiedenis hierachter is dat deze enkele brug was verwoest door een aardbeving in de tijd dat Slovenië nog onder Oostenrijk behoorde. Oostenrijk gaf geld aan het land om de brug te herbouwen. Er was alleen zoveel geld over dat ze besloten nog twee bruggen er naast te bouwen. Deze konden dienen als voetgangersbruggen om het verkeer beter te begeleiden.

Momenteel rijden er ook geen auto’s meer over de brug en op het plein. Dankzij deze verandering mag Ljubljana zich in 2016 de groenste stad van Europa noemen.

3. Zmajski Most

Een andere bekende brug en tevens één van de bekendste bezienswaardigheden in Ljubljana is de drakenbrug: Zmajski Most. De legende luidt dat de prins die de stad stichtte, een draak in de mist heeft vermoord. Op de plek waar hij de draak vermoorde, is de brug gebouwd. Grote standbeelden van draken staan aan weerszijden van de brug.

4. Ljubljanski Grad

Zaterdagmiddag bezochten we het kasteel: Ljubljanski Grad. Dit kasteel ligt op een kleine heuvel die gemakkelijk te bereiken is met een kabeltreintje (€4 retour) of te voet. Je hebt er met mooi weer een goed uitzicht over de stad. ’s Avonds is het kasteel mooi belicht. Het kasteel zelf is best interessant, maar je bent er behoorlijk snel uitgekeken.

5. Nebotičnik

Vanuit Nebotičnik heb je misschien wel een nóg mooier uitzicht op de stad en de andere bezienswaardigheden in Ljubljana. Dit wordt ook wel de skyscraper van Ljubljana genoemd. Met de lift beland je binnen no-time kosteloos op de elfde of twaalfde verdieping.

Bezienswaardigheden in Ljubljana

6. Metelkova

De wijk Metelkova is er één die je tijdens je bezoek aan Ljubljana bezocht moet hebben. Ik vond het één van de leukste en apartste bezienswaardigheden in Ljubljana. De wijk is genoemd naar de aangrenzende straat Metelkova ulica. Het is een alternatieve kunstzinnige buurt dat ’s avonds een druk uitgaansleven heeft. De gebouwen zitten vol met graffiti en er staan bijzondere kunstwerken.

metelkova bezienswaardigheden in ljubljana

7. De heuvel Rožnik en het Tivolipark

Tijdens de laatste dag in Ljubljana, bezochten wij de heuvel Rožnik en het aangrenzende Tivolipark. Op de heuvel staat een roze kerk en er bevindt zich een restaurantje. Hier heb ik een traditionele jota gegeten. Dit is een zuurkoolsoep met o.a. bonen en aardappels. Als toetje aten we štruklji. Dit is opgerold deeg met een vulling van hüttenkäse (of variant hiervan) wat wordt gekookt. Dat beviel me zeker goed! Bekijk hier het recept van štruklji.

Ik heb in vier dagen een geweldige tijd gehad. Ik heb erg leuke mensen ontmoet en bijzondere ervaringen opgedaan. De stad Ljubljana is ook zeker een aanrader voor een stedentrip! Gebruik de door locals gemaakte USE-IT map voor leuke tips over de bezienswaardigheden in Ljubljana. Zorg er dan ook voor dat je andere plekken in Slovenië ontdekt voor de beste reiservaring.

Vervoer in Ljubljana

Zoals al eerder benoemd, is het centrum van de stad geheel autovrij, waardoor vervoer per taxi alleen buiten het centrum mogelijk is. Maar de beste manier om Ljubljana te verkennen is per fiets!

Met de BicikeLJ kun je overal in en rond de stad een fiets huren en op aangegeven plekken weer terugbrengen. Een abonnement van een week kost slechts €1 en hiermee kun je onbeperkt fietsen huren. Na aankoop van het kaartje voor 1 €, kan je de fiets telkens 60 minuten gratis gebruiken. Extra 60 minuten kosten € 1,-, het tweede extra uur € 2 en alle volgende kosten € 4,- per stuk.

Om de fietsen te kunnen huren, download je de BicikeLJ app. Je hebt een creditcard nodig voor de betaling van €1 en eventueel overige kosten. Na een week wordt je abonnement automatisch weer stopgezet.

Dagtrip van Ljubljana naar Bled

Bled behoort misschien niet onder de bezienswaardigheden in Ljubljana, maar is wel een leuke dagtrip in de omgeving Ljubljana. Na ongeveer 45 minuten rijden, ben je bij het meer van Bled. De prachtige foto’s op Sloveense ansichtkaarten zijn veelal genomen bij het meer van Bled.

Bled Slovenie

Algemene info

De munteenheid in Slovenië is de euro. Het prijsniveau ligt lager dan in Nederland. Voor een diner bestaande uit één hoofdgerecht en twee drankjes betaal je ongeveer €10,-. Ook in café’s en bars zijn de biertjes en wijntjes aanzienlijk goedkoper. Zo betaal je tussen de €1,- a €2,- voor een glas. Het fijne is dat de wijn in de bars en café’s een stuk lekkerder smaakt dan de wijn in de meeste uitgaansgelegenheden in Nederland.

Wat bij ons een diner is, eten de Slovenen als lunch. We kregen een bord vol vlees en aardappels met een kom sla en champignonsoep. De Sloveense keuken bestaat voornamelijk uit stoofpotten en veel vlees. Rond het avondeten eten de Slovenen vaak yoghurt met fruit, een broodje of rijstepap omdat ze de grootste maaltijd al hebben gehad.

One Comment