Skip to main content

Oostenrijk is een geweldige vakantiebestemming in Europa. Je vindt er prachtige natuur, waaronder torenhoge bergen, meren en watervallen, maar ook leuke steden zoals de hoofdstad Wenen. Ik maakte een roadtrip door Oostenrijk in 1 week wat een geweldige manier is om de highlights van het land te bezichtigen. Maar ook het maken van een stedentrip naar de hoofdstad Wenen is een goed idee! De leukste bezienswaardigheden in én op rijafstand van Wenen lees je hier.

20 Bezienswaardigheden in Wenen

Zoom in om de bezienswaardigheden in Wenen beter te bekijken.

1. Stephansdom

De Stephansdom is één van de eerste bezienswaardigheden die je tegenkomt als je uit de metro/trein stapt in het centrum van Wenen. Deze rooms-katholieke kathedraal is namelijk met zijn 107 meter lang en 34 meter breed de grootste kathedraal van Oostenrijk.

Entree is gratis, maar het beklimmen van de kathedraal kost €3,50.

2. Sint-Petruskerk

De mooie Sint-Petruskerk is een 18de eeuwse kerk aan de Petersplatz. Het is de moeite waard om kijkje te nemen binnen, wat overigeens gratis is, om de muurschilderingen en het gedecoreerde plafond te bewonderen.

3. Hofburg

De Hofburg is een gigantisch paleis in het centrum van de stad. Vanaf de 13de eeuw tot 1918 woonden er de Habsburgse aartshertogen. Deze woonvertrekken zijn te bezichtigen. Sinds 1945 is het de verblijfplaats van en bondspresident van Oostenrijk.

In de Hofburg bevinden zich onder andere de Österreichischen Nationalbibliothek, het Sisi museum en de Spaanse Rijschool is ook een onderdeel van het Hofburgcomplex.

4. Österreichischen Nationalbibliothek

In de Hofburg bevindt zich sinds 1722 de Österreichischen Nationalbibliothek. De zaal is maar liefst 80 meter lang en 20 meter hoog en beschikt over meer dan 200.000 boeken. De bibliotheek stond hoog op mijn lijstje van bezienswaardigheden in Wenen die ik heel graag wilde bezoeken. De zaal is erg indrukwekkend, maar de entreekosten van €8 waren iets aan de hoge kant naar mijn mening. Na een kwartiertje had ik alles wel gezien.

osterreichischen-Nationalbibliothek

5. Sisi Museum

In het Sisi Museum kom je alles te weten over keizerin Elisabeth, ook wel bekend als Sisi. Het museum heeft een oppervlakte van 200 m² en heeft een prachtig decor. Je kunt er een gigantische collectie serviesgoed, zilver bestek, gouden kandelaars, meubels en meer bezichtigen. Tickets kosten €15.

6. Spaanse Rijschool

De Spaanse Rijschool is één van de oudste instituten voor het opleiden van paarden. Doordat het instituut voor het eerst in 1565 wordt genoemd is het zelfs de oudste bestaande rijschool ter wereld. De “Winterreitschule” uit 1735 maakt onderdeel uit van de Hofburg.

Er zijn verschillende tours en voorstellingen waar je (online) kaartjes voor kunt kopen. Kijk voor alle actuele shows op de website van de Spanische Hofreitschule.

7. Votiefkerk

De in 1876 gebouwde Votiefkerk is één van de belangrijkste neogotische bouwwerken ter wereld. De aanleiding van de bouw van de Votiefkerk is een mislukte aanslag op de keizer Frans Joseph I van Oostenrijk. Om deze aanslag te herdenken is de kerk vlakbij de plaats van de aanslag.

De 99 meter hoge torens zijn na die van de Stephansdom, de hoogste kerktorens van Wenen.

Votiefkerk-wenen

8. Wiener Rathaus

Het Wiener Rathaus, oftewel het Stadhuis van Wenen is gebouwd in 1883 en is de zetel van zowel het Weense stadsbestuur als van de deelstaat Wenen. Aan het stadhuis grenst het Rathausplatz en het Rathauspark waar je leuk kunt rondlopen of op één van de vele bankjes kunt zitten.

9. Stadtpark

Het Stadtpark is een mooi park dat zich vlakbij Wien Mitte bevindt, waar de meeste treinen en metro’s aankomen. Het park heeft een grootte van 65.000 m² en beschikt over verschillende grasveldjes, vijvers en een speeltuin. Verspreid door het park staan verschillende beelden van beroemde Weners, waaronder van de componist Johann Strauss.

10. Karlskirche

De Rooms Katholieke Karlskirche is een gigantische Votiefkerk in het zuiden van Wenen. Het is in de 17de eeuw gebouwd na een door de keizer uitgeroepen wedstrijd voor architecten.

Entree is €8 waarmee je het museum en de prachtige fresco’s in de koepel kunt bezichtigen met de glazen lift.

11. Weense Naschmarkt

Ben je op zoek naar kleding, groente/fruit, kruiden, delicatessen uit verschillende landen of kleding, dan ben je op de Weense Naschmarkt op het juiste adres. Zo koop je er verse olijven, hummus, verschillende Oosterse kruiden of lekkere kaasjes.

Weense-Naschmarkt

12. Schloss Schönbrunn

Het Schloss Schönbrunn is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Wenen. Het wordt zelfs gezien als het belangrijkste cultureel monument van Oostenrijk. Met 1441 kamers, een prachtige grote tuin met zelfs een dierentuin ‘Schönbrunner Zoo’ was het jarenlang het zomerverblijf van de keizer.

13. Schloss Belvedere

Bij het Schloss Belvedere ben je prima een paar uur zoet. Het barokslot beschikt over een reusachtige tuin en twee musea met een bijzondere collectie van Gustav Klimt, Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Zo bevindt zich er het bekendste werk De Kus van Gustav Klimt.

Schloss-Belvedere

14. Strandbad Gänsehäufel

Met mooi weer is het een aanrader om het Strandbad Gänsehäufel te bezoeken. Dit kleine eiland in de Alte Donau is omgetoverd tot buitenzwembad van Wenen. Het beschikt over verschillende zwembaden, stranden, een voetbalveld, basketbalveld en meer.

Zo kun je ook aan het oosten van het eiland Standup Paddleboards huren voor €13 per uur. Het water is vrij helder en het is er heerlijk om te zwemmen.

Voor het eiland betaal je een paar euro entree, maar dan kun je er een hele dag blijven als je wilt.

Strandbad-gansehaufel

15. Kahlenberg

Noordelijk van de stad bevindt zich de Kahlenberg. Vanaf deze 484 meter hoge berg (of heuvel) heb je een prachtig uitzicht over Wenen. Het uitzichtpunt is vrij gemakkelijk te bereiken met bus 38a die vertrekt vanaf het grote station Heiligenstadt S+U. Vanaf dit station doet de bus er ongeveer 25 minuten over waarna je nog enkele minuten hoeft te lopen naar het uitzichtpunt.

Het is een aanrader om op de terugweg een stukje naar beneden te lopen naar de wijngaarden. Maak bijvoorbeeld een stop bij Hans und Fritz Buschenschank waar je met een lekker zonnetje en heerlijk uitzicht van je drankje kunt genieten.

Kahlenberg-Bezienswaardigheden-Wenen

16. Prater

Het Prater (ook wel Wiener Prater) is een gigantisch park in Wenen. Een deel van het park is een attractiepark, het Wurstelprater, waar zich een reuzenrad uit 1897 bevindt.

Bezienswaardigheden op rijafstand van Wenen

Mocht je tijd over hebben, of in het bezit zijn van een auto of een auto willen huren, dan is het ook leuk om een dagje rond te rijden. De volgende leuke bezienswaardigheden bevinden zich op rijafstand van Wenen en kun je prima allemaal op één dag bezichtigen.

17. Myrafälle

De Myrafälle liggen in een ravijn in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk, ongeveer een uurtje rijden van Wenen. De hike naar boven is erg mooi en brengt je via een houten looppad langs verschillende viewpoints. De hele hike is ongeveer 1,3 kilometer lang.

Een ticket voor de Myrafälle is €5.

Myrafalle-Oostenrijk

18. Johannesbachklamm

Ongeveer een uur rijden van Wenen, of 30 minuten rijden van de Myrafälle als je deze wilt combineren, bevindt zich de Johannesbachklamm. Door deze 60 meter diepe kloof kun je een prachtige route bewandelen langs een klein stroompje en verschillende kleine watervallen. Je kunt kiezen voor een eenvoudige route of een wat uitdagendere route.

Op de website van de Wiener Alpen vindt je een 9 km lange looproute.

19. Burg Seebenstein

Slechts 20 minuten rijden van de Johannesbachklamm bevindt zich Burg Seebenstein. Het kasteel stamt uit ongeveer 1180/1230 en bevindt zich op een heuvel van ruim 400 meter hoogte.

Een ticket om het kasteel te bezoeken is €6. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van Burg Seebenstein.

20. Forchtenstein Kasteel

Het indrukwekkende Forchtenstein Kasteel bevindt zich aan de voet van het Rosaliengebergte in Burgenland op ruim 500 meter boven zeeniveau. Vanaf Burg Seebenstein is het slechts 30 minuten rijden. In het middeleeuwse kasteel kun je onder andere één van de grootste particuliere wapencollecties van Europa bewonderen, maar ook de kasteeltuin en verschillende portretten.

Een ticket voor het kasteel kost €15. Kijk voor alle informatie op de website van het Forchtenstein Kasteel.

Vervoer in Wenen

Het centrum van Wenen is prima te bezoeken te voet. Je loopt in slechts 30 minuten van de ene naar de andere kant van het centrum. De afstanden zijn echter wel te groot als je álle bovenstaande bezienswaardigheden in Wenen wil bezoeken. Maar in het centrum is de benenwagen een prima optie!

Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld in Wenen. Kaartjes voor een enkele rit kosten meestal rond de €2 voor de metro, tram en bus en je reist razendsnel van A naar B.

Het is in de stad ook mogelijk om een fiets te huren. Door de stad bevinden zich duidelijk aangegeven fietspaden waardoor je eenvoudig langs alle bezienswaardigheden in Wenen fietst.

Tijdens mijn eerste dag in Wenen kwam ik erachter dat er nóg een praktische (en hele leuke!) manier van vervoer in Wenen is. Namelijk per elektrische step. Wat een uitvinding! Deze E-Scooters heten Lime en bevinden zich verspreid door de stad. Download gewoonweg de app, zoek vervolgens een step op de kaart, scan de code op de step en rijden maar! Zodra je je bestemming hebt bereikt beëindig je de rit en maak je een foto om te bewijzen dat je step goed hebt geparkeerd.

Vervoer-Wenen

Van vliegveld naar Wenen centrum

Er zijn verschillende opties om van het vliegveld naar het centrum van Wenen te reizen. Zo kun je kiezen voor de S7 trein die er iets minder dan 30 minuten over doet om het centrum te bereiken. Een ticket kost €4,20 voor een enkele reis en de trein vertrekt elk half uur.

  • Airport > Stadscentrum: dagelijks tussen 5:18 – 00:18
  • Wien Praterstern station > Airport: dagelijks tussen 4:15 – 23:45
  • Wien Mitte station > Airport: dagelijks tussen 4:19 tot 23:49

Een snellere optie is de City Airport Train (CAT) die er slechts 16 minuten over doet om het centrum te bereiken. Een enkele reis kost €12. De trein rijdt elke dag tussen 05:37 – 23.38.

Gebruik de routeplanner om alle beschikbare treinen en bussen te zien.