Skip to main content

Noorwegen beschikt over een prachtige natuur waaronder de fantastische fjorden, bergen en bossen. Dit land wilde ik maar wat graag ontdekken! Lees hier over onze rondreis door Noorwegen per vliegtuig, boot, trein en bus.

Noorwegen is voor de meeste mensen niet het eerste land waaraan je denkt als je een vakantie gaat plannen. Toch vond ik het één van de mooiste landen waar ik tot nu toe ben geweest. Ik vertel je waarom!

Naar en van Noorwegen pakten wij het vliegtuig en in het land zelf reisden we per trein. Op deze manier hebben wij ontzettend veel van de schitterende natuur gezien.

Tip: Noorwegen is één van de duurste landen van Europa. Houd hier, in hoeverre mogelijk, rekening mee 😉 Een budgetreis in dit land is zo ver ik weet onmogelijk.

De rondreis in Noorwegen

Rondreis Noorwegen

De eerste stop: Oslo

Onze rondreis begon in Oslo. Vanuit de luchthaven Gardermoen namen wij de trein naar deze hoofdstad van Noorwegen.

De stad leent zich ook prima voor een leuke stedentrip van een paar dagen. Of gebruik de stad als doorreisroute naar andere mooie steden en dorpen in Noorwegen. Lees meer over de bezienswaardigheden in Oslo.

De tweede stop: Vatnahalsen

We reisen met de trein vanaf Oslo naar Myrdal (wat een prachtige reis!) waarna we onze reis vervolgden naar Vatnahalsen met de Flåmsbana (Hierover straks meer). Vatnahalsen klinkt niet heel bekend, en dat is het ook niet. Het is een miniscuul dorpje op ruim 800 meter hoogte en is enkel met de trein te bereiken. In Vatnahalsen vind je enkele verdwaalde huisjes en een hotel. Het hotel wordt gerund door een familie.

Tijdens de treinreis richting Vatnahalsen zagen we steeds meer sneeuw liggen, en meer en meer… In Vatnahalsen lag er wel ongeveer 3 meter sneeuw (we reisden in mei…). Ze hadden een ongelooflijk strenge winter gehad dus er lag veel meer sneeuw dan normaal. In de zomer kan dit problemen geven door de gigantische hoeveelheden smeltwater. Een paar jaar daarvoor was het flink misgegaan en zijn meerdere dorpen overstroomt.

Toen wij na een halve dag reizen aankwamen in het hotel waren wij de enige gasten! Wouw, dat was nog eens vreemd. Er werd speciaal voor ons soep gemaakt die we konden opeten voor de openhaard. De volgende dag haalden we sneeuwschoenen + skistokken bij de receptie en gingen er op uit. We hadden ons namelijk voorgenomen te gaan wandelen in de (groene) natuur. Nouja, wandelen in de sneeuw, it is! We zijn helemaal naar het meer gelopen en hebben onderweg heel wat gezwaaid naar de treinen vol met toeristen, die elk uur/half uur langs reden. Het meer is het beginpunt van de grote waterval die je tegenkomt op het Flåmsbana-traject. In de winter kun je in Vatnahalsen ook goed skiën. Bij ons was de sneeuw flink aan het smelten, dus zat skiën er voor ons niet in. Ik ben lekker met een sleetje de heuvel af gereden, hartstikke leuk!

Sneeuwval Vatnahalsen

Vatnahalsen

Flåm

Na een aantal dagen vervolgden we onze reis naar de laatste stemming, Bergen. Vanuit Vatnahalsen pakten we de Flåmsbana naar Flåm. Dit traject wordt als één van de mooiste treinritten ter wereld gezien. Met dit idee in je achterhoofd valt het uiteindelijk misschien een beetje tegen. Het is erg toeristisch, maar wel een heel mooi traject. Het is ook één van de steilste trajecten ter wereld.

Onderweg wordt er tussenstop gemaakt bij de waterval Kjosvossen. Deze waterval stelde nog niet zoveel voor omdat er op dat moment nog weinig smeltwater was en veel sneeuw. In de zomer zal deze een stuk imposanter zijn. Wij telden voor de grap de watervallen die wij tegenkwamen onderweg. We waren al behoorlijk snel de tel kwijt. Het zijn er gigantisch veel! Onderweg kom je langs vele dorpjes. Bij één dorp langs het traject zijn nog steeds de verwoestingen zichtbaar die een overstroming een paar jaar terug teweegbracht door de grote hoeveelheden smeltwater.

Flåmsbana

Eenmaal aangekomen in Flåm hadden wij nog zo’n 2 uur de tijd om rond te struinen. Het dorp bevindt zich aan de diepste en op één na langste Fjord, de Sognefjord. Vanuit Flåm namen wij de boot naar Gudvangen. Wat een geweldige ervaring was dat! De bergen kunnen tot wel 1800 meter hoog zijn waar schitterende watervallen vanaf kletteren. Ik heb echt m’n ogen uitgekeken.

Gudvangen

Noorwegen FjordenVanaf Gudvangen namen we de bus naar Voss. ’s Winters is dit een populair wintersport paradijs. Vanaf Voss namen we de trein en kwamen we na een aantal uur aan in Bergen.

De laatste stop: Bergen

Deze op één na grootste stad in het Westen van Noorwegen staat bekend om zijn vele regenval. Toch is deze stad zeker een bezoekje waard voor enkele dagen. Lees meer over de bezienswaardigheden in Bergen.

Met Bergen sloten wij onze rondreis in Noorwegen af. Wat een geweldige ervaring!