Skip to main content

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en tevens ook de grootste van het land. De verschillende bezienswaardigheden in Oslo maken de stad zeker geschikt voor een leuke stedentrip van enkele dagen of een perfect onderdeel van een rondreis naar Noorwegen.

De stad is zowel te voet als met het openbaar vervoer prima te verkennen. Veel bezienswaardigheden in Oslo bevinden zich op loopafstand van elkaar.

Tip: In Oslo valt goed te reizen met het openbaar vervoer. Je kunt een los kaartje kopen die geldig is voor een uur, of de Oslo-Pass beschikbaar in verschillende varianten (24 uur, 48 uur of 72 uur) die gratis entree geeft voor 30 musea en zorgt voor korting op verschillende activiteiten. Kijk voor info op visitoslo.com.

Bezienswaardigheden in Oslo

1. Het eiland Hovedøya

Vlakbij de haven van Oslo liggen verschillende eilandjes die je per veerboot kan bezoeken o.a. HovedøyaGressholmen en Langøyene. De veerponten naar de eilanden vertrekken vanaf Rådhusbrygge. Wij bezochten enkel Hovedøya wat op 5 minuten varen is van de haven van Oslo. Het is ongeveer 0,5 vierkante km groot en je vindt er veel groen, verschillende stranden en een klooster. We hadden genoeg tijd om het eiland zo goed als rond te wandelen voordat de veerpont terug ging. Houd de vertrektijden goed in de gaten, want de pontjes varen niet heel vaak.

Bezienswaardigheden in Oslo

2. Opera van Oslo

Ons hotel zat tegenover het Operahuis van Oslo. Dit abstracte gebouw valt erg op in de omgeving. Het dak is gratis te betreden en vanaf het hoogste punt heb je een mooi uitzicht op de aanlegplaats van de grote cruiseschepen en op een aantal eilanden. Het operahuis hebben wij van binnen niet bezocht.

3. Vigeland park

Het Vigeland park is misschien wel één van de bekendste bezienswaardigheden in Oslo. Het park is zeker een aanrader als je van beeldhouwkunst houdt. Dit park staat namelijk vol bijzondere beelden van de kunstenaar Gustav Vigeland. Het park is vrij toegankelijk. Voor het museum moet je wel betalen (die hebben wij niet bezocht). In het midden van het park bevindt zich een gigantische pilaar bestaande uit sierlijk gevormde lichamen. Erg bijzonder! Ook stonden er enkele beelden in het park die naar mijn mening behoorlijk komisch zijn. Een must see dus!

Bezienswaardigheden in Oslo Vigeland Vigeland park

4. Koninklijk paleis van Oslo

Vanaf het Vigeland park is het niet ver lopen naar het Koninklijk Paleis van Oslo, de woonplaats van de Noorse koningin. Het paleis is omgeven door een park. Meerdere malen per dag vindt hier de wisseling van de wacht plaats. Ook kun je op de foto met de stilstaande soldaten voor het paleis. Ze hoeven zich gelukkig niet aan al te strenge regels houden, want ze gaan graag glimlachend met je op de foto. Wees er wel alert op dat je niet binnen de cirkel mag stappen waarin zij zich bevinden.

5. Karl Johans Gate

Als je van winkelen houdt, kun je je hart ophalen bij de Karl Johans Gate. Deze lange winkelstraat loopt vanaf het Koninklijk Paleis tot aan het station. Er bevinden zich terrasjes en mooie gebouwen.

6. Schiereiland Bygdøy

Als je van musea houdt, bezoek dan zeker het Schiereiland Bygdøy. Het is te bereiken met de veerpont vanaf Rådhusbrygge. Hier bevinden zich de volgende musea: Kon-Tiki museum (Over Thor Heyerdahls en zijn reizen), Noors volksmuseum, Vikingschip museum (met o.a. twee grote gerestaureerde Vikingschepen), Noors Zeevaartmuseum en het  Fram museum (Over het beroemde poolschip  waar o.a. Roald Amundsen mee naar de Zuidpool voer). Het schiereiland is inmiddels een belangrijk woongebied met behoorlijk mooie, grote huizen. Wanneer je van museum naar museum loopt, is het best leuk deze even te bewonderen en misschien over je toekomstige droomhuis te fantaseren! 😉

7. Skischans Holmenkollen

Met metrolijn 1 ben je binnen ongeveer 40 min in het Skigebied van Oslo. Met deze lijn kan je ook de Holmenkollen Skischans bezoeken. Deze is gebruikt voor verschillende wereldkampioenschappen. Ook al is het geen winter, is het alsnog een aanrader om deze metro naar het hoger gelegen gedeelte van Oslo te nemen. Gedurende de reis heb je een aantal mooie uitzichten.

Wij waren bij de halte Voksenkollen uitgestapt en een eindje gaan lopen. Tot onze verbazing kwamen we veel jongeren tegen in allemaal dezelfde kleding die een enorme kater leken te hebben. Ook reden ze allemaal in dezelfde rode busjes. Uiteindelijk kwamen we uit bij een festival terrein dat net werd afgebroken. Het “Tryvann festival” was blijkbaar net afgelopen. Zo’n tafereel hadden wij totaal niet verwacht bij een onbekende halte op de berg! Vreemde ervaring. 😛

Het nachtleven in Oslo begint behoorlijk vroeg! Rond 6 uur, wanneer het nog licht is, staan er al lange rijen voor de cafés. Ik heb gehoord dat dit komt doordat de uitsmijters maar een beperkt aantal mensen binnenlaten zodat er een rij ontstaat en zo de tent een stuk populairder lijkt. Klinkt logisch…

Festival Oslo

Verder reizen vanaf Oslo

Na Oslo reisden we verder naar het kleine Vatnahalsen en vervolgens naar Bergen. Met één treinstation, een aantal huizen en maar één hotel, is Vatnahalsen een bijzonder dorp om te bezoeken. Bergen daarentegen is een grote, levendige stad met verschillende bezienswaardigheden. Lees meer over de bezienswaardigheden in Bergen.

Alle Stedentrips