Skip to main content

Verreweg de meest bezochte stad in Nederland door zowel binnen- als buitenlandse toeristen, is de hoofdstad Amsterdam. De historische stad met het uitgebreide grachtennetwerk, knusse straatjes en smalle gevelhuizen wordt jaarlijks door zo’n 20 miljoen mensen bezocht. Ik kan de stad al bijna 30 jaar mijn woonplaats noemen. Gedurende deze jaren heb ik op diverse plekken gewoond en heb ik de stad enorm zien veranderen op verschillende vlakken. Ik heb dus ook genoeg tijd gehad om de stad door en door te leren kennen en zo de leukste niet-toeristische activiteiten van Amsterdam te vinden!

Niet-toeristische activiteiten in Amsterdam
Non touristic activities in Amsterdam

Leukste niet-toeristische activiteiten in Amsterdam

1. Noordermarkt

Er zijn wekelijks heel wat marktjes in Amsterdam te vinden, maar mijn favoriete zaterdagsmarkt is toch wel de Noordermarkt. De markt is gelegen op het plein voor de Noorderkerk en loopt verder door op de Lindengracht. Het is de perfecte plek voor een lekkere lunch, voor het kopen van verse producten voor het avondeten, en zelfs het scoren van een nieuwe outfit.

Zo zijn voor liefhebbers de verse oesters bij de Goede Vissers uit Lauwersoog een echte aanrader. Mijn favoriete broodje crispy porkbelly en sappige ribs eet ik regelmatig bij de foodtruck van Mr. Brasa. Hier vind je compleet overzicht van de biologische verkopers op de Noordermarkt.

De Noordermarkt staat wekelijks op zaterdag van 9.00 – 16.00 en op maandag van 9.00 – 13.00.

2. IJ-hallen

Een andere toffe markt in Amsterdam is de IJ-hallen op het NDSM-terrein in Amsterdam noord. De zelfbenoemde grootste vlooienmarkt van Europa huisvest maandelijks honderden kraampjes. Ben je op zoek naar een nieuwe garderobe voor een prikkie, dan is deze markt jou op het lijf geschreven. Ook voor tweedehands huishoudelijke spulletjes kun je er goed terecht.

Mijn ervaring is dat de prijzen per verkoper enorm kunnen verschillen. Zo betaal je bij particuliere verkopers slechts een paar euro’s voor prima kledingstukken, en vragen sommige doorgewinterde handelaren ongegeneerd een paar tientjes voor tweedehands kleding van matige kwaliteit. Dat geeft een mooie vondst des te meer voldoening!

Entree voor de markt is €6,- per persoon. Met mooi weer bevindt de markt zich buiten en in de koudere maanden verplaatst de markt zich naar binnen in de grote loodsen. Hier vind je de agenda van de IJ-hallen.

ijhallen Amsterdam binnen
Ijhallen Amsterdam activiteiten

3. Het Twiske

Ik heb lang in Amsterdam Noord gewoond en in de zomer is fietsen door het Twiske één van mijn favoriete activiteiten. Dit natuurgebied ligt noordwestelijk van Amsterdam en behoort officieel tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan.

De grootste Stootersplas is maximaal 30 meter diep en verrassend helder en is zelfs een officiële duik locatie. In de zomer zijn de strandjes een ideale spot om te relaxen. De vele sloten en plassen, grasvelden en bossen trekken ook veel dieren aan waaronder roof- en watervogels, vossen en hermelijnen. In de weiden rond de meren wandelen ook de imposante Schotsen Hooglanders rond.

In het Twiske bevinden zich ook enkele restaurantjes waaronder Paviljoen Twiske aan de Stooterplas en Pannenkoek de Appel vlakbij de natuurspeeltuin.

Tegen betaling is het ook mogelijk om met de auto ’t Twiske in te gaan, al kan ik je absoluut aanraden lekker te gaan fietsen!

Het Twiske activiteiten
Het Twiske activiteiten

4. Amsterdamse bos

Iedereen heeft wel een favoriet plekje in de zomer. Voor mij is dat het Amsterdamse bos in zuid, op het randje met Amstelveen. Er is genoeg te doen maar het is ook geschikt om juist even helemaal niks te doen en op één van de grote grasvelden te liggen.

Het Amsterdamse bos wordt getypeerd door de 2200 meter lange Bosbaan waar van tijd tot tijd roeiwedstrijden worden gehouden. Aan het eind van deze roeibaan ligt het pannenkoekenrestaurant Boerderij Meerzicht waar je schandalig lekkere pannenkoeken kan eten.

In de lente staat het bloesempark vol prachtige bloeiende kersenbomen. Op zomerse dagen ben ik vaak in het bos te vinden voor een picknick of om te knuffelen met de geitjes op de Geitenboerderij Ridammerhoeve. Bij de kanoverhuur op de grote vijver kun je verschillende boten en kano’s huren, wat ik je echt kan aanraden!

Maar ook op regenachtige dagen is het Amsterdamse bos een bezoekje waard. Zo kun je op de buiten- én binnenbanen van de Amstelpark Tennisclub terecht voor een actieve tennismatch en bevindt zich op hetzelfde terrein Hotel & Welness Zuiver met sauna’s.

Amsterdamse bos
Amsterdamse bos bloesempark

5. Vintage Kilosale

Onderweg met de fiets naar het Amsterdamse bos, kan ik je aanraden een bezoekje te brengen aan de Vintage kilosale gevestigd in één van de loodsen. De kilosale is een ware trend geworden in Amsterdam en omstreken. Voor een bedrag per gewicht, kun je zoveel vintage kledingstukken als je wilt uitzoeken, oftewel “fashion by the gram”.

Wie weet vind je wat pareltjes van outfits! De winkel is dagelijks open van 10:00 – 18:00.

6. Pllek

Amsterdam noord was voorheen een plek om te vermijden; de andere kant van het ij-kanaal waar niks te doen was. Tegenwoordig is dat helemaal anders. Vooral het NDSM-terrein is een hippe plek geworden met trendy restaurants, streetart en maandelijks toffe events.

Ook Pllek is één van die hippe restaurants met eigen “strand” aan de kade voor een echte beachvibe. Je kunt er de hele dag lekker eten en er is regelmatig live muziek.

Pllek NDSM Amsterdam
Pllek NDSM Amsterdam

7. Sloterpark

Ik heb op meerdere plekken in Amsterdam west gewoond, en het Sloterpark met Sloterplas was altijd op steenworp afstand. In dit park in Amsterdam west zijn genoeg activiteiten te doen. Met zomers weer is het heerlijk om op de grasvelden te picknicken of te barbecueën. Voor hardlopers, wandelaars en fietsers is er het 7 kilometer lange “rondje Sloterplas” met op de route sporttoestellen en genoeg bankjes om uit te rusten. Wil je graag het water op? Bij het Watersportcentrum kun je zeilbootjes, kano’s en windsurfplanken huren, of een lesje nemen.

Zwemmen in de Sloterplas kan ook! Het beschikt namelijk over meerdere oevers met trappen en over een strandje aan de noordzijde waar je met mooi weer heerlijk kunt vertoeven. Let wel op, dit zijn eigenlijk geen officiële zwemlocaties omdat de waterkwaliteit niet regelmatig wordt gecheckt. Zwemmen op eigen risico dus.

Binnen zwemmen kan ook, in het Sloterparkbad. Aan de overkant van de President Allendelaan, is voor kinderen ook een leuke natuurspeeltuin, cafétje en een kleine kinderboerderij.

Sloterpark Amsterdam grasveld
Sloterpark zonsondergang Amsterdam

8. Mezrab

Eén van de leukste activiteiten in Amsterdam in de avond is Mezrab. In deze knusse bar worden elke woensdag en vrijdagavond allerlei soorten verhalen verteld. Op andere avonden worden verhalen gecombineerd met bijvoorbeeld dans, beeldende kunst, poëzie en meer.

Haal een goedkoop biertje en een heerlijke kom verse linzensoep en laat je verrassen door de verhalen van de avond. Op woensdagavond is het open-mic dus heb je zelf ook een tof verhalen te delen, geef je dan bij één van de vrijwilligers in de bar op!

9. Jaap Edenbaan

In de winter is schaatsen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam oost toch wel één van de leukste activiteiten. Trek je schaatsen aan (of huur ze daar) en laat je mooiste kunstjes zien! Voordat je je waagt aan de 400-meterbaan kun je eerst even inkomen op de krabbelbaan.

Van al dat schaatsen krijg je trek, dus de verse erwtensoep en broodje bal gaan er prima in.

Jaap Edenbaan Amsterdam
Jaap Eden Schaatsen in Amsterdam

10. Karaoke bij Duke of Tokyo

In het centrum van de stad kun je jouw stembanden op de proef stellen bij de Duke of Tokyo. Geheel in Japanse kleurige aankleding en zelfs Japanse toiletten waan je je toch aan de andere kant van de wereld. Het is een perfecte manier om even ongegeneerd de longen uit je lijf te zingen.

Met kamers van 4 tot 25 personen is deze activiteit voor elke groepsgrootte geschikt.

Slecht weer? Check dan deze 10 binnen activiteiten in Amsterdam.