Skip to main content

De eerste vakantie in Macedonië is alweer 2 jaar geleden. Ik vond het zo’n leuke en mooie bestemming dat ik weer terug wilde. Toch is er in 2 jaar behoorlijk wat veranderd!

In de zomer van 2015 bezocht ik Ohrid voor het eerst. Elke dag at ik heerlijk en goedkoop bij de leuke tentjes aan het water en heb ik de prachtige natuur van Macedonië ontdekt. Dit jaar wilde ik weer zo’n heerlijke vakantie in dezelfde stad aan het prachtige Ohrid meer.

Wat is er veranderd in Macedonië in 2 jaar?

Bij aankomst in het hotel merkte ik het al gelijk; alleen maar Nederlanders! Eigenlijk kom je bijna overal wel landgenoten tegen op vakantie, maar als het eerste wat je hoort “goedemorgen!” is in de ontbijtzaal en de eerste vertaling op informatiebord bij de boten Nederlands is, weet je al genoeg; Ohrid is overspoeld door Nederlanders.

Dit komt voornamelijk doordat de Nederlandse schrijver A. den Doolaard veel over Macedonië heeft geschreven. Door één van zijn boeken ontstond in Nederland in de jaren 30 een belangstelling voor Ohrid, wat uiteindelijk voor zo’n 50.000 Nederlandse bezoekers per jaar zorgde. In Ohrid vind je ook het heuse Dutch Park waar een monument te vinden is ter ere van A. den Doolaard.

Daarnaast bieden grote vakantieorganisaties steeds meer reizen aan naar Ohrid.

Door de enorme aantrek van deze rijke Nederlandse toeristen, zijn natuurlijk ook de prijzen verhoogd. Waar wij voorheen omgerekend zo’n €20 betaalden voor 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 toetjes en 4 drankjes, waren we nu toch wel €10 meer kwijt (in hetzelfde restaurant). Macedonië is absoluut geen rijk land, dus deze stijging in kosten zullen de inwoners misschien niet allemaal waarderen. De restaurants en de toeristenbureau’s zullen daarentegen erg blij zijn met ons. In verschillende straten zie je reclame voor Nederlands sprekende gidsen.

Wat hebben wij dit jaar anders gedaan Macedonië?

Mavrovo Nationaal Park

Eén van de leukste tripjes en activiteiten was naar het Mavrovo nationaal park. Dit wilde ik heel graag nogmaals doen dit jaar. Je maakt een prachtige wandeling door de bergen en bezoekt het mooie dorpje Galicnik. We mailden voordat we naar Ohrid vertrokken de reisorganisatie om te vragen of we bij onze favoriete tourgids zouden kunnen. Hij vertelde mij vorig jaar zo enthousiast over het nationale park, de dieren en welke geneeskrachtige werking de planten kunnen hebben. Helaas werden we toch niet ingedeeld in het groepje met hem! Heel jammer, maar de tour was alsnog erg de moeite waard.

Peshna Grot

Wat ik dit jaar nieuw had gedaan, was een tour naar de Peshna grot. Ze noemen dit ook wel de ‘Lord of the rings cave’ doordat de opening gigantisch groot is. Na het bezoek aan deze grot bezochten we een dorpje dat bekent staat om het potten bakken. Natuurlijk mochten wij na een korte demonstratie ook onze handen vies maken. Het potje kun je mee naar huis nemen als souvenirtje.

Kanoën op het meer van Ohrid

Nog iets wat ik dit jaar voor het eerst heb gedaan is gaan kanoën. Dit is een prima activiteit die je op je eigen tempo kan doen in het warme zonnetje. We peddelden een stukje rond het kerkje op de heuvel en hadden een prachtig uitzicht over de kliffen! Het is zeker een aanrader voor één of twee uurtjes.

Kanoen Ohrid

En natuurlijk hebben we bijna dagelijks ons favoriete toetje gegeten, net als twee jaar terug. De heerlijke pannenkoekjes gevuld met banaan, slagroom, koekjeskruimel en chocolade. Na een week had ik er nog steeds geen genoeg van. Yummm!

Toetje Macedonië

 

Alle posts over Macedonië

One Comment