Skip to main content

Er bevinden zich een aantal grotten in Macedonië waaronder de Peshna grot. De Peshna grot ligt zo’n 1,5 uur rijden van het bekende meer van Ohrid, in Macedonië. Er wordt gezegd dat deze grot de grootste grotingang heeft van de hele Balkan.

Hoe mooi deze grot in Macedonië ook is, weinig mensen weten het bestaan er van af; de toeristen niet, maar ook veel inwoners niet (in ieder geval in 2017). Het is er dan ook heel erg rustig en de kans is aannemelijk dat je enige bent indien je met eigen vervoer gaat, hoe gaaf is dat! Je hoeft ook geen entreekosten te betalen. Wij hebben daarentegen een trip geboekt met een gids die ons veel wist te vertellen over de nog niet zo lang ontdekte grot.

Ze noemen dit ook wel de ‘Lord of the rings cave’ doordat de opening gigantisch groot is en doet denken aan het decor van de films. Binnen in de grot vliegen verschillende vogels en je kunt er ook vleermuizen spotten.

Helaas worden om en in de grot illegale opgravingen verricht door inwoners. Dit zijn meestal arme mensen die hun toekomst op deze manier gemakkelijker hopen te maken. Naar zeggenschap van onze gids is deze grot nog nooit echt goed bestudeerd door archeologen, dus is er nog weinig over bekend.

Vlakbij de grot bevindt zich een enkel restaurant waar je wat kunt eten en drinken.

‘Human fish’

Als het veel heeft geregend loopt het achterste deel van de grot onder water en stroomt er water uit de grot. Deze is in de droge zomerperiode opgedroogd.

In de Peshna grot hebben ze ooit een ‘human fish’ (ofwel een grottenolm) gevonden. Deze salamander dankt zijn naam aan zijn kleur die vergelijkbaar is met onze huidskleur. Het bijzondere hieraan is dat de dichtstbijzijnde plek waar dit diertje is gezien in een grot in Slovenië is. Hierdoor vermoeden onderzoekers dat er misschien een soort ondergrondse verbinding bestaat tussen deze grotten.

Peshna grot

Hoe kom je bij de Peshna grot?

shuttle busDe Peshna grot is te bereiken met een tour via een grote tourorganisatie vanuit Ohrid. Ook zal het mogelijk zijn om met eigen vervoer de grot te bezoeken. Dit is ongeveer 1,5 uur rijden vanuit Ohrid en ruim 2 uur vanuit de hoofdstad Skopje.