Skip to main content

Voor het uiteenvallen van Joegoslavië was Macedonië een zeer populaire bestemming onder de toeristen. Nu wordt Macedonië weer herontdekt door de toeristen, met name in Ohrid en rond het meer van Ohrid. Compleet terecht! Ik vertel je waarom.

Macedonië is een prachtig (onderschat) land. Het land wordt begrenst door Albanië, Griekenland, Bulgarije, Kosovo en Servië.  Macedonië heeft geen kustlijn, maar beschikt wel over meer dan 50 meren. De grootste meren zijn het meer van Ohrid, het Prespameer en het Doiranmeer, die zich allemaal in het zuiden bevinden.

Het meer van Ohrid

In de zomer van 2015 hebben wij Ohrid (uitspraak: og-riet) bezocht. Het meer van Ohrid staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is één van de oudste en diepste meren van Europa. Het bevindt zich ook voor een 1/3 deel in Albanië en is gelegen tussen de bergen Petrino en Galicica.

Galicica scheidt het Prespameer en het meer van Ohrid. Het water is ontzettend mooi blauw en bevat vissen die nergens anders ter wereld voor komen, zoals de Ohridforel. Deze vis zie je daarom ook vaak op de menu’s staan in restaurants.

Bezienswaardigheden bij het Meer van Ohrid

1. Sveti Naum

Sveti Naum is een klooster gelegen aan de zuid-oostkant van het meer. Vanuit Ohrid ben je met een boottocht binnen 2 uur bij het klooster. De retour boottickets kun je op de boten zelf kopen. Je kunt het klooster ook met de taxi bereiken, maar dit is volgens mij een stuk duurder (en een minder mooie tocht). Het klooster is klein, maar wel erg mooi. Hier zijn mooie fresco’s te bewonderen. Rond het klooster lopen veel pauwen rond. Bijna direct naast het klooster zit een hotel/restaurant waar je heerlijk kunt lunchen. De meeste mensen bezoeken het restaurant beneden aan het water en daar is het dus erg druk.

Sveti Naum Meer van Ohrid

Maak zeker een tochtje met een roeiboot op de bronnen! Dit is werkelijk prachtig. Het water is zo ontzettend helder (en ijskoud!) en je kunt het water uit de ondergrondse bronnen naar boven zien borrelen. In het meer aan het strand kun je lekker zwemmen. Er bevinden zich bij het strand allemaal kleine winkeltjes waar je leuke souvenirs kan kopen.

Boottocht Sint Naum Macedonië

2. Sveti John Kaneo

Sveti John Kaneo is misschien wel het meest gefotografeerde klooster in Ohrid dankzij de prachtige ligging op een klif aan het meer. Ik raad je aan zeker een keer de zonsondergang te bekijken vanaf dit punt. Wanneer je hier uitgekeken bent, geef dan een bezoekje aan één van de restaurantjes aan het water. Hier kun je spotgoedkoop en heerlijk eten.

Sveti Kaneo Meer van Ohrid

3. Nationaal park Mavrovo

Mavrovo is het grootste nationale park van Macedonië. Dankzij de hoogteverschillen heeft het park een grote diversiteit aan flora en fauna. Lees meer over het Mavrovo nationaal park en waarom dit nationale park zeker een bezoekje waard is!

4. Pelikaaneiland

Midden in het Prespameer ligt het Pelikaaneiland. Zoals de naam het al zegt, leven hier ontzettend veel pelikanen. Ook veel aalscholvers zijn hier te vinden. Het staat ook bekend als het eiland van slangen, schildpadden en vogels. Dit eiland ligt op het drie-landenpunt met Albanië en Griekenland. Met een klein bootje word je naar dit eiland gebracht. Tijdens de boottocht vliegen de pelikanen en aalscholvers je haast om de oren.

Pelikaaneiland Macedonië

Onze gids (een soort Tarzan) zoekt de schildpadden en slangen op het eiland. Hier leven veel ongevaarlijke waterslangen, maar ook een paar gevaarlijke soorten. Er bevinden zich veel grotten op het eiland waar de slangen en vleermuizen zich schuil houden. Veel onderzoekers komen naar de eiland toe om de dieren en de geschiedenis van dit eiland te onderzoeken.

Veel bomen op het eiland zijn helemaal wit van de vogelpoep en het kan er best wel stinken!

Pelikaan Macedonië

5. Peshna Grot

De Peshna grot, ook wel de ‘Lord of the rings cave’ is een gigantische grot vlakbij Ohrid. De opening van de grot is misschien wel de grootste van de hele Balkan. Je kan de grot bezoeken door middel van een eigen huurauto of met een tour.

Macedonië was een groot succes voor ons en we keren zeker nog een keer terug naar dit bijzondere land.

UPDATE: inmiddels heb ik opnieuw Ohrid bezocht. Benieuwd wat mijn ervaring en wat er is veranderd? Lees er hier meer over: Wat is er veranderd in Ohrid in 2 jaar.

Toerisme rond het meer van Ohrid

In vergelijking met andere landen is Macedonië lang niet zo toeristisch. In veel plekken in Ohrid hoorden we geen Engels maar (waarschijnlijk) Macedonisch en Albanees. Niet iedereen in de stad spreekt daarom goed Engels. Toch kom je een heel eind met simpel Engels en een hoop gebaren. In het centrum van Ohrid is het ’s middags erg rustig en ’s avonds lijkt de stad pas echt tot leven te komen. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het weer. De temperatuur ligt ’s avonds een stuk lager en is daarom aangenamer.

Het weer in Ohrid

Het weer in Ohrid kan wel behoorlijk wisselend zijn. Wij hebben wat keren regen en onweer gehad, maar dit was binnen een uur wel weer over. Het koelt dan iets af, maar niet veel. De gemiddelde temperatuur in de zomer blijft rond de 25 graden, ideaal voor ons Nederlanders uit ons koude kikkerlandje. 😛

Meer van Ohrid Macedonië

Ons appartement had de mogelijkheid om fietsen te huren voor €1,50 per dag. Ideaal, want ons hotel zat 20 min lopen van het centrum af. Toch best een flink stuk elke dag. Met onze, krakkemikkige maar werkende, fietsjes zijn we uiteindelijk ook de hele boulevard afgefietst en hebben we mooie snorkelplekken gevonden. Je kunt namelijk het beste snorkelen op plekken waar weinig zand op de bodem ligt, zoals langs de boulevard waar veel stenen liggen. Waterschoenen zijn wel fijn om mee te nemen. Kleine trappen of ladders zorgen ervoor dat je makkelijk het water in en uit kunt.

Prijzen en munteenheid

De munteenheid in Macedonië is de Denar. Het prijsniveau ligt in Macedonië een behoorlijk stuk lager dan in Nederland. Zo betaalden wij vaak maar €20 voor avondeten in een restaurant met z’n tweeën (2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 toetjes en 4 drankjes). Geen geld dus! Ook voor een ijsje betaal je maximaal €1,-. Macedonië kun je gerust een budgetbestemming noemen.

De Macedonische keuken

De Macedonische keuken is erg divers en kent invloeden van bijvoorbeeld Turkije en Hongarije. Pindzur en Ajvar is typisch Macedonisch en hebben wij heel wat keertjes gegeten. Het zijn een soort sausjes gemaakt van paprika, aubergine, knoflook, tomaten en specerijen. Als voorgerecht kun je dit vaak bestellen met andere smeerseltjes en brood. Soms krijg je er ook een stuk (Macedonische) kaas bij.

Hoofdgerechten bestaan vaak uit vlees- en visgerechten, maar sommige restaurants hebben ook vegetarische gerechten. De Macedonische hamburger vind je op veel menukaarten. Deze hamburger is gevuld met stukjes kaas en zit niet op een broodje maar wordt geserveerd met salade en/of gekookte groente en aardappeltjes. Ons favoriete toetje was een pannenkoek gevuld met banaan, slagroom, chocolade en gekruimelde koekjes. Yummie! Ook serveren ze vaak baklava.

Eten in Macedonië

Alle posts over Macedonië