Skip to main content

Macedonië heb ik nu twee keer bezocht in de zomer voor een heerlijke vakantie. Beide keren bracht ik een bezoek aan het prachtige Mavrovo nationaal park vanuit het meer van Ohrid.

Het Mavrovo nationaal park

Het Mavrovo nationaal park is het grootste nationale park van heel Macedonië. Dankzij de hoogteverschillen heeft het park een grote diversiteit aan flora en fauna. De bijzondere grijze buizerd, de keizerarend, de steenarend, bruine beren, lynxen en gems komen hier voor. Maar de kans is klein dat je deze  daadwerkelijk zult zien.

Mavrovo is in de winter een erg populair en drukbezocht skigebied. In de zomer kun je hier perfect wandelen in de prachtige natuur. Het kan wel voorkomen dat er door de hitte bosbranden plaatsvinden waardoor je niet overal mag wandelen in de zomer.

Ik nam deel aan een georganiseerde tour naar het nationaal park. Onze gids was erg enthousiast en vertelde maar wat graag over de verschillende planten en wat voor geneeskrachtige (en soms zelfs dodelijke) werking deze kunnen hebben. We liepen een hele route door de bergen en bezochten ook het tijdelijke huis van de schapenherders. Super leuke ervaring. Zij lieten hun sobere huisjes aan ons zien. In het huis slapen meerdere mannen in één grote ruimte en het moet er ijs en ijs koud zijn ’s nachts. Onderweg kwamen we af en toe ook de schapenherders en hun hele vriendelijke herdershonden tegen. Hun honden kwamen maar wat graag bij ons bedelen.

In het Mavrovo meer vind je het onderwater gelopen kerkje. Gedurende de zomer is dit meer grotendeels opgedroogd en kun je dit kerkje van binnen bekijken.

Het dorp Galicnik

Tijdens de tour bezochten wij het dorpje Galicnik op 1500 meter hoogte. Hier heb je een prachtig uitzicht over het dal! Dit dorpje staat bekend om zijn bijzondere bruiloften. De bruiloften zijn hier erg uitbundig en vinden maar één keer per jaar plaats, op 12 juli. Gedurende de bruiloft dansen de mannen de Teškoto, een erg moeilijke en zware dans.

Schapenherder Mavrovo nationaal park

Hoe kom je bij het Mavrovo nationaal park?

Ik bezocht het Mavrovo nationaal park 2 keer door een excursie vanuit Ohrid. Ook is het mogelijk om met eigen vervoer het park te bezoeken. Vanuit Ohrid is het zo’n 2 uur rijden naar het nationaal park en vanaf de hoofdstad Skopje 1,5 uur.

Alle posts over Macedonië