Skip to main content

In het zuid-oosten, een half uur lopen vanaf het oude centrum van de prachtige stad Dubrovnik, bevindt zich het verlaten hotel Belvedere. Zonder twijfel een must-visit!

Hotel Belvedere

In 1985 is het 5-sterren hotel Belvedere geopend in Dubrovnik. Maar in 1991 heeft het de deuren moeten sluiten naar aanleiding van de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog die van 1991 tot 1995 duurde. Het hotel heeft toen voor korte tijd als vluchtelingenopvang gediend. 1 oktober begon de belegering van Dubrovnik en in dat jaar is het hotel onherstelbaar verwoest. Sindsdien is hotel Belvedere verlaten.

In 2014 is het hotel opgekocht door de Russische miljonair Viktor Vekselberg, die ook wel bekend staat als de eigenaar van de grootste collectie Fabergé eieren. Sindsdien zijn er meerdere hekken rondom het verlaten hotel geplaatst, maar toch staat het nog steeds onaangetast leeg.

Het verlaten hotel betreden

De ingang is afgesloten met grote roestige hekken en rondom is het hotel afgeschermd met groen gaas. Achter de hekken staan een paar geparkeerde auto’s.  Misschien is het hotel toch niet helemaal verlaten? Op meerdere plekken staan grote borden met: “Danger of building collapsing – Dangerous for life and health”. Als ik een raam, afgeschermd met metalen spijlen, inkijk zie ik kartonnen dozen met wijnglazen en andere spullen op de grond staan.

Trap hotel Belvedere Dubrovnik

Het ziet er naar uit dat ik via een trap die rondom het verlaten hotel loopt, één van de lagere daken kan betreden. Het dak ligt bezaaid met gebroken glas, stukken hout, losse draden en stukken steen waardoor ik goed moet uitkijken waar ik loop. Het mooie uitzicht op zee zorgt voor een gevoel van rust en geeft de mogelijk om in te beelden wat voor een prachtig en luxe hotel dit geweest moet zijn.

Hotel Belvedere Dubrovnik

Graffiti kleurt de muren en de planten hebben op meerdere plekken het gebouw overgenomen. Een paar lege zwembaden zijn te vinden in het pand waar ook de planten hun weg hebben gevonden. Douche- en toilethokjes met gebroken muren grenzen aan de baden.

Zwembad Verlaten Hotel Belvedere Dubrovnik

Game of Thrones

Daarna zie ik vanaf het balkon een lager gelegen ander groot balkon. Hier zijn twee voetbalgoaltjes geplaatst waar de kinderen aan het spelen zijn. Vanuit een gelijkvloerse ruimte komt harde technomuziek. De locals maken van deze plek hun eigen relaxplek. Op dit, nu zo levendige balkon, is de beruchte vechtscène tussen The Mountain en Oberyn van Game of Thrones opgenomen. Nu is de vloer bedekt met een grote schildering.

Plein Verlaten Hotel Dubrovnik

In het hotel

Dieper in het verlaten hotel bevinden zich donkere kamers waar de rommel over de grond ligt verspreid. Het behang schimmelt van de muur door de vocht. Kapotte muren bakenen de ruimtes van elkaar af. Een gebroken toiletpot is het enige object dat ervoor zorgt dat ik de badkamer kan herkennen. Deuren liggen op de grond en van de ramen is bijna niks meer over. De gangen die ik inkijk lijken oneindig en worden steeds donkerder.

Behang Hotel Belvedere Dubrovnik

Het gaat steeds harder waaien op deze dag en de lucht wordt grijs. De wind giert door het hotel en zorgt daardoor voor een onaangenaam gevoel. Het loshangende behang beweegt mee. Dit moment zou naar mijn mening geknipt zijn voor een goede horror-scène. Ik kom aan bij een groot trappenhuis. Een verdieping hoger bevinden zich nog meer donkere gangen en kamers.

Trappenhuis Hotel Belvedere Dubrovnik

Het voelt relatief veilig om op plekken te lopen waar graffiti op de muren zit. Hierdoor weet ik dat er mensen hebben gelopen. Hoe hoger ik kom in het hotel, hoe minder graffiti ik zie. Vervolgens zie ik gangen zonder enige graffiti en veel loshangende kabels. Dit geeft een onveilig gevoel en ik loop terug. Het gebouw staat inmiddels al ruim 25 leeg en bijna niemand kijkt er naar om.

Vanaf buiten is de lift te zien die vastzit op de bovenste etage waarbij de geroeste liftdeur los hangt in de opening op de tweede etage.

Lift Verlaten Hotel Belvedere Dubrovnik

Verlaten hotel?

Na een tijd het verlaten hotel te verkennen vind ik buiten toch een bewoner. Een kat, die mij een tijdje achterna loopt terwijl ik verder rondkijk. Het beestje lijkt zich hier prima te vermaken en heeft het hele hotel tenslotte voor zichzelf. Het hotel is dus niet helemaal verlaten.

Poes

Na mijn bezoek aan het verlaten hotel liep ik verder de trap af totdat ik bij een kiezelstrandje uitkwamen waar ik uiteindelijk een tijdje heb gezwommen en heb gerelaxt.

Het was een ontzettend gave, maar ook creepy en toch wel onvergetelijke ervaring.

Hoe kom je bij het verlaten hotel?

taxiVanaf de oude stad kun je natuurlijk een taxi nemen naar het Belvedere Hotel. Een geschatte prijs voor deze enkele rit is ongeveer 60 HRK (€8). Het kan zijn dat deze prijs niet (meer) accuraat is.

LopenLopen is natuurlijk gratis en prima te doen als je goed te been bent. Vanaf de oude stad is het ongeveer 40 minuten lopen naar het verlaten hotel. Zorg voor voldoende water en rust tussendoor regelmatig uit vanwege de hitte.