Skip to main content

Dubrovnik, de stad die als één van de mooiste steden van de Adriatische kust wordt benoemd, waar Game of Thrones grotendeels is opgenomen en waar je in de binnenstad meer toeristen ziet dan locals. Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Dubrovnik. In mijn vorige artikel vertelde ik al over de bezienswaardigheden in Split. Dubrovnik is mijn tweede bestemming tijdens mijn reis in Kroatië.

Deze steden zijn goed te combineren. Vanwege de leuke, afwisselende bezienswaardigheden in Dubrovnik is deze stad toch mijn favoriet van de twee.

Benieuwd naar de hele reisroute door Kroatië in 2 weken tijd?

Kroatië

Bezienswaardigheden in Dubrovnik

1. Het oude centrum (Stari Grad)

De oude stad (Stari Grad) is ontzettend mooi maar ook heel erg toeristisch. Het is zeker één van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Dubrovnik. Vanaf het einde van de ochtend tot in het einde van de middag is het onwijs druk in het oude centrum en kun je deze maar beter vermijden. Bezoek het centrum daarom het liefst in de ochtend om de grootste drukte te ontlopen.

2. Oude stadsmuren

De oude stad is volledig omringd door de oude stadsmuren die te bewandelen zijn. Binnen de stadsmuren bevinden zich andere bekende bezienswaardigheden in Dubrovnik zoals Stradun. Stradun is de hoofdstraat die door de oude stad loopt. De Onofrio fontein is in deze straat te vinden.

Tegenover de fontein bevindt zich een uitstekende gladde steen met een gezicht erop, de Dubrovnik Maskeron. De kunst is om op deze steen te blijven staan. Als je dan ook nog eens je shirt uit kunt trekken, zal je de rest van het jaar geluk hebben. Maar weinig mensen lukt het om überhaupt op deze steen te blijven staan. Toch is het mij gelukt! Ik had een jurk aan, dus ik liet “het geluk voor een jaar” maar even aan me voorbij gaan.

3. Fort Lovrijenac

Het Fort Lovrijenac bevindt zich buiten de stadsmuren in Dubrovnik. Het is één van de bezienswaardigheden in Dubrovnik waar Game of Thrones is opgenomen. Ze bieden hier dan ook de mogelijkheid een Game of Thrones Tour te doen. Vanaf het fort heb je super tof uitzicht op de oude stad.

Fort Dubrovnik

4. Kabelbaan naar de Srđ berg

De Srđ berg heeft een hoogte van ruim 400 meter. Door middel van een kabelbaantje kun je de berg op. Lopen is ook een optie, maar daar heb ik niet voor gekozen omdat het veel te heet was. Het pad bevindt zich aan de snelweg en zigzagt dan omhoog.

Een retourticket voor de kabelbaan was behoorlijk prijzig, namelijk 150 kuna per persoon (ongeveer €20). In 5 min ben je boven maar het uitzicht is echt fantastisch! Je kunt bijna over heel Dubrovnik uitkijken.

Boven op de berg is niet veel te verkennen. Er is een restaurant, een museum en je hebt de mogelijkheid om een buggytour te doen. Ik heb geen van allen bezocht/gedaan. Wel ben ik een stukje gaan lopen waarbij ik onderweg ezeltjes zagen rondlopen en prachtige vlinders zag.

bezienswaardigheden in Dubrovnik

5. Babin Kuk

Babin Kuk is één van de groenste gedeeltes in Dubrovnik en bevindt zich in het noord-westen van de stad. Dit gedeelte is een heel stuk minder toeristisch en de restaurants en café’s zijn ook een stuk goedkoper.

Ik heb een stuk langs het water gelopen aan de oostzijde. Er bevinden zich veel kleine houten piertjes waar de locals hun boten hebben liggen. Een hele fijne route, met redelijk wat schaduw. Vanaf deze route heb je goed uitzicht op de Franjo Tudjmanbrug, de brug die Dubrovnik met andere steden verbindt. ’s Avonds is het erg mooi om vanaf de strandjes aan de noordzijde naar de zonsondergang te kijken.

Bezienswaardigheden in Dubrovnik

6. Het verlaten Belvedere hotel

Aan de andere kant van Dubrovnik bevindt zich het verlaten Belvedere hotel. Dit voormalige 5-sterren hotel is al jaren, op enkele katten na, compleet verlaten. Hoe gaaf is dat?! Dit was voor mij één van de meeste bijzondere bezienswaardigheden in Dubrovnik. Een must do!

Verlaten Hotel Dubrovnik

7. Lokrum Eiland

Het Lokrum eiland ligt op ongeveer een kwartier varen van de oude stad van Dubrovnik. Tickets zijn verkrijgbaar in de haven bij een houten bureautje. De boten varen regelmatig heen en weer. De laatste boot vertrekt vanaf het eiland om 20:00. Dus zorg ervoor dat je deze niet mist!

Op het eiland kun je fijn wandelen. Op veel plekken zagen we bordjes staan waarop stond dat open vuur en roken streng verboden is door de extreme droogte. Er lagen daarom veel brandslangen en er zijn 2 waterreservoirs om branden snel te kunnen blussen.

Op het eiland is veel schaduw door de bomen en er zijn genoeg zwemplekken. Zo is er een “Dode Zee”, een rotsstrand met redelijk hoge kliffen en zelfs een naaktstrand. Neem waterschoentjes mee als je van plan bent om te zwemmen. Het rotsstrand waar hebben gezwommen bestond uit een soort groot stenen plateau.

Op het hoogste punt op het eiland staat het fort. Het is een pittige wandeling vanwege de steile paden met losse stenen en weinig schaduw, maar je krijgt er een mooi uitzicht voor terug. Er lopen veel pauwen en konijntjes rond op het eiland en deze zijn niet schuw voor mensen.

Je bent hier een halve tot een hele dag zoet.

Lokrum eiland Kroatië

8. Banje Beach

Het meest bekende en ook het commerciële strand is Banje Beach. Ik heb dit strand niet bezocht omdat het daar altijd gigantisch druk is. Wel vind je langs deze kust andere kleine rotsstrandjes waarbij je door middel van trappen het water makkelijk in en uit kunt komen.

9. Copacabana Beach

Het Copacabana Strand bevindt zich in Babin Kuk, een stukje lopen vanaf de oude stad. Het is een zandstrand en tevens het grootste strand in Dubrovnik. Dit strand is geschikt voor gezinnen en kindvriendelijk omdat het er niet diep is. Er wordt mogelijkheden geboden om strandstoelen en parasols te huren.

Het kwam mij allemaal een beetje te commercieel over, maar het is wel een heerlijk strand om een mooie zonsondergang te bezichtigen.

Copacabana beach

10. Buza Beach

Het strand dat wij voornamelijk hebben bezocht, was Buza Beach. Dit rotsstrand ligt verscholen achter de zuidelijkste stadsmuren. Zodra je door de steeg loopt zie je een bordje “cold drinks” en een openstaand hek. Laat het café lekker links liggen (de prijzen zijn natuurlijk erg hoog) en loop verder naar beneden. Daar kom je uiteindelijk uit bij het rotsstrand.

Veel mensen doen hier aan cliff diving (op eigen risico!) en ik heb vaak genoeg m’n hart vastgehouden wanneer ik weer iemand zag springen.

Er bevinden zich hier geen trappen om het water in en uit te gaan, maar door een beetje te timen op de golven, is het goed te doen om het water uit te komen. Waterschoenen zijn niet echt nodig bij dit strand. Snorkelspullen zijn wel een aanrader!

Oude stad Dubrovnik

In Dubrovnik lopen ontzettend veel zwerfkatten rond. Vaak worden deze verzorgd door de locals of door de toeristen. Op straat heb ik veel mensen zien rondlopen met honden. Ik merkte wel dat ze niet altijd goed wisten hoe ze het best voor de beestjes konden zorgen. Veel honden waren hadden behoorlijk overgewicht of ze liepen los op drukke straten. Hopelijk wordt dit met de jaren beter!

Leuke tours in Dubrovnik

In Dubrovnik is ontzettend veel te zien en er zijn veel leuke tours in Dubrovnik. Denk aan een wandeltour door het oude centrum óf een Game of Thrones tour. Dit maakt je bezoek aan de oude stad weer wat toffer!

Hoe kom je in Dubrovnik?

BusDubrovnik is goed te bereiken met de bus vanuit Split. Deze reis duurt zo’n 4 à 5 uur. Bussen vertrekken soms niet op tijd en dit kan voor veel vertraging onderweg zorgen.

Tip: Probeer in de bus van Split naar Dubrovnik een plaatsje aan de rechterkant te bemachtigen. Voornamelijk tijdens het laatste stuk van de busreis heb je een prachtig uitzicht op de zee.

Café’s en restaurants in Dubrovnik

Voor de beste restaurantjes en café’s, was ik vaak buiten de drukke stadsmuren te vinden. De prijzen liggen buiten de muren namelijk aanzienlijk lager. Dit betekend niet dat binnen de stadsmuren helemaal geen goede restaurantjes te vinden zijn!