Skip to main content

Rome is werkelijk waar een prachtige stad. Op elke hoek vind je wel prachtig beeld, een fontein of een kerk. De vele bezienswaardigheden in Rome maken de stad perfect voor een stedentrip. Lees hier mijn tips voor deze super mooie stad.

Rome is niet voor niks zo populair en het is er daarom erg druk. In juli/augustus is het erg heet in de stad. Een mooie stadswandeling is daarom een stuk vermoeiender dan in de wat koelere maanden. Met die reden kan het ook wat rustiger zijn in de hete zomermaanden. Het is dus een kwestie van afwegen wanneer je je bezoek wil plannen.

Rome colosseum

Het metronetwerk in Rome is fantastisch! Er rijden verschillende metro’s door de stad die je werkelijk overal naartoe kunnen brengen. Koop op 1 van de eerste dagen een plattegrond en een metrokaart zodat je de uitstapjes goed kunt plannen. Vooral als je niet heel lang blijft en je zoveel mogelijk wilt zien, is plannen een goed idee.

Bekijk hier de metrokaart van Rome.

Het is leuk om voor sommige bezienswaardigheden in Rome een tour te nemen, zoals in het Vaticaan. Op deze manier kan je de wachttijden en wat geld besparen. Het is ook erg leuk als er bij de verschillende kunstobjecten iets wordt verteld. Houd wel rekening met de enorme drukte in de verschillende musea en kerken.

Bezienswaardigheden in Rome

Het Colosseum

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Rome en ook het symbool van de stad, is natuurlijk het Colosseum. Het colosseum is gemakkelijk te bereiken met de metro waarbij je uitstapt bij de halte Colosseo. De entreeprijs voor het colosseum is €12,00. Voor leden van de Europese Unie tussen 18 en 25 jaar is de prijs €7,50 en entree is gratis voor iedereen onder de 18 jaar.

Colosseum bezienswaardigheden in rome

Vaticaanstad

Wist je dat Vaticaanstad de kleinste onafhankelijke staat ter wereld is? In het Vaticaan kan je uren zoet zijn als je alles wilt bezoeken. Er zijn verschillende bezienswaardigheden te bezoeken, namelijk:

  • De Sint-Pieterbasiliek en het plein
  • De Sixtijnse kapel
  • Vaticaanse musea
  • Vaticaanse tuinen

Het Vaticaan is een erg bijzondere ervaring. Je wordt overspoeld door de pracht en grootsheid. Er staan helaas voor de musea enorme rijen. Die kun je proberen te voorkomen door het in de ochtend te bezoeken, je tickets online te kopen of een tour met een gids te regelen. Veel gidsen bieden buiten het Vaticaan hun tours aan. Altijd maar even gokken welke persoon het best te vertrouwen lijkt.

Sint Pieterbasiliek

Trevi Fontein

De Trevi Fontein is, ondanks de grote drukte, zeker de moeite waard om te bezoeken. De mythe zegt dat wanneer je met je rug naar de fontein toe staat en met je rechter hand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, je ooit terug zal keren naar Rome. De stad doneert de vele muntjes aan goede doelen.

Trevi Fontein Bezienswaardigheden in rome

Pantheon

Deze grote tempel van bijna 2000 jaar oud is te vinden op het Piazza della Rotonda. Op het plein bevindt zich de Pantheonfontein. In de enorme koepel van het Pantheon zit een groot rond gat (oculus) die zowel het zonlicht als het regenwater binnenlaat. Openingstijden: ma- za 8.30 – 19.30, zondag: 09.00 – 18.00.

Porta Portese

Porta Portese is een grote vlooienmarkt in de wijk Trastevere. Je kan er van alles vinden: sieraden, kleding, souvenirs, eten etc. Je ziet er weinig toeristen en vooral veel shoppende inwoners. De prijzen zijn een stuk lager dan in de binnenstad. Veel spullen van hoge kwaliteit zal je er niet vinden, maar het is zeker leuk om een keertje te bezoeken en om souvenirs in te slaan. Let wel goed op je spullen, maar dat geldt voor heel Rome.

Porta Portese markt bezienswaardigheden in rome

Restaurants in Rome

De Italiaanse keuken is één van mijn favorieten! De pizza’s, de pasta’s en het ijs zijn nog nooit zo lekker geweest en vaak voor een fijn prijsje. Probeer niet in hele drukke buurten te gaan eten. Dit merk je aan de kwaliteit en aan je portemonnee. Loop eens een zijstraatje in, daar bevinden zich meestal de beste restaurants. Vooraf goede restaurantjes opzoeken werkt ook vaak in je voordeel.

Algemene info

Italië heeft een oppervlakte van 301.338 km². Het inwoneraantal is ruim 60 miljoen en hiervan wonen er bijna 2,7 miljoen in de hoofdstad Rome. De zomermaanden in Italië zijn over het algemeen erg warm. Met name in het zuiden van het land kan het erg heet worden.

De beste reistijd voor Rome is in het voorjaar of najaar. De zon is dan nog niet op z’n felst en de temperaturen zijn aangenamer. Een stedentrip in de zomermaanden is geen echte aanrader i.v.m. hoge temperaturen en grote drukte.

Vliegen & Tijdzone

Italië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en kent meerdere luchthavens. Vanaf Nederland vlieg je naar bijna alle luchthavens met een directe vlucht. De vliegtijd bedraagt zo’n 2 uur. Hieronder zie je de bekendste bestemmingen met een directe vlucht van de luchthavens in Nederland en een vliegtijd.

  • Rome (Amsterdam, Rotterdam & Eindhoven): Vliegtijd: 2u à 2u 15
  • Venetië (Amsterdam & Eindhoven). Vliegtijd: 1u 45.
  • Milaan (Amsterdam & Eindhoven). Vliegtijd: 1u 30 à 45.
  • Napels (Amsterdam & Eindhoven). Vliegtijd: 2u 15 à 30.
  • Pisa (Amsterdam & Eindhoven). Vliegtijd: 1u 45 à 2u
  • Florence (Amsterdam). Vliegtijd: 2u

 

Stedentrips