Skip to main content

Florence of Firenze is de hoofdstad van Toscane en is één van de bekendste cultuursteden van Europa. Florence is een stad die je gezien moet hebben in Italië. De bezienswaardigheden in Florence maken de stad erg leuk om te bezoeken voor enkele dagen. Ik bezocht de stad enkel voor een dag omdat ik in Pisa verbleef. Verblijf je in Florence, bezoek dan ook voor een dag(deel) Pisa en alle toffe bezienswaardigheden. Maar ook de bezienswaardigheden in Lucca zijn aan raden, dit is één van mijn favoriete steden.

Florence is groot en behoorlijk toeristisch. Toch vind ik dat je een bezoek aan deze stad zeker niet mag overslaan! Florence is natuurlijk toeristisch met een reden.

Bezienswaardigheden in Florence

De vele bezienswaardigheden in Florence maken de stad onwijs leuk voor een paar dagen. Eigenlijk bevinden alle bezienswaardigheden zich op loopafstand van elkaar. Openbaar vervoer is dus niet nodig. Omdat ik Florence maar 1 dag heb bezocht, vertel ik je welke bezienswaardigheden in Florence je kunt bezoeken in 1 dag!

Er zijn ook genoeg leuke gratis bezienswaardigheden in Florence.

Basilica di Santa Maria del Fiore

Misschien wel één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Florence is de kathedraal. Dit gigantisch indrukwekkende bouwwerk bevindt zich centraal gelegen in de stad. Met name de buitenkant van de kathedraal is rijkelijk versierd. De Basilica di Santa Maria del Fiore is het kenmerkende symbool van Florence.

Dit is een gratis bezienswaardigheid, maar er staat wel een flinke rij. Laat je hier niet door afschrikken. Reken erop ongeveer 30 – 45 minuten in deze rij te wachten. Gelukkig sta je continue in de schaduw te wachten waardoor dit goed uit te houden is.

Tegenover de kathedraal bevindt zich het Baptisterium. Dit is een doopkapel gemaakt in dezelfde stijl als de kathedraal.

Kathedraal van Florence

Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio is de beroemde middeleeuwse brug over de rivier de Arno. De brug is bekend geworden door de winkeltjes die zich op de brug bevinden. Leuk om even overheen te lopen! Je hebt ook een mooi uitzicht over de Ponte Vecchio vanaf de andere bruggen over de rivier.

Ook deze bezienswaardigheid is volledig gratis, tenzij je de verleiding niet kan weerstaan om iets te kopen in de winkeltjes!

Piazza della Signoria

Op dit grote plein bevinden zich het Palazzo Vecchio, het Uffizi en de overdekte beeldengalerij Loggia dei Lanzi.

Het Uffizi museum bevat een grote collectie van schilderkunst van kunstschilders uit de late Middeleeuwen en vroege Renaissance. Het Uffizi heb ik niet bezocht omdat dit één van de drukst bezochte musea is. Daardoor staat hier vaak een rij voor. Een bezoek is daarom in één enkele dag wellicht niet haalbaar. Overweeg je ticket van te voren te kopen.

Bezienswaardigheden in Florence

Basilica di Santa Maria Novella

Eén van de eerste bezienswaardigheden in Florence die je tegenkomt wanneer je uit het station loopt, is de Basilica di Santa Maria Novella. Dit is een basiliek aan de Piazza Santa Maria Novella. Van de buitenkant ziet deze basiliek er al erg mooi versierd uit. Om de basiliek van binnen te bezoeken betaal je €5 entreekosten.

Basilica Santa Maria Novella Florence

Basilica di San Lorenzo

Aan de buitenkant ziet deze basiliek er misschien niet zo bijzonder uit, maar van binnen is het wel erg mooi. Hier kun je de basiliek, het klooster en de bibliotheek bezoeken. In de bibliotheek mag je alleen op het tapijt lopen en niet op de originele houten vloer. Let goed op welke tickets je koopt. Je kunt namelijk verschillende soorten (combi)tickets kopen tegen verschillende prijzen.

San Lorenzo Florence

Mercato Centrale

Ik vind de markthallen altijd een beetje op elkaar lijken. Denk aan de markthallen in in bijvoorbeeld Boedapest, Madrid en Barcelona. Toch is het leuk om er even doorheen te lopen en op de bovenste verdieping iets te eten. In de markthal is groente, fruit, vlees, vis, zoetigheid, wijn en andere etenswaren en dranken te vinden. Entree is gratis.

Markthal Florence

Piazzale michelangelo

Op dit plein heb je een fantastisch uitzicht over heel Florence. Vanaf dit punt kun je goed zien hoe groot de stad eigenlijk is. De klim bestaat uit behoorlijk wat traptreden, maar is prima te doen. Het beeld op het plein is een kopie van David, het beeld van Michelangelo. Het beeld dient als gedenkteken voor de kunstenaar.

Het echte beeld bevindt zich in Galleria dell’Accademia. Omdat dit museum ontzettend druk bezocht wordt, wordt aangeraden van te voren je tickets te kopen zodat je niet uren in de rij hoeft te staan. Dit museum heb ik helaas niet bezocht, omdat ik een aantal dagen van te voren geen ticket meer kon kopen en ik geen tijd had om in de rij te staan. Wees dus op tijd met het kopen van je ticket!

Uitzicht Florence Michelangelo

Is Florence de moeite waard voor één dag? Ik vind van wel. Er valt genoeg te zien en veel is mogelijk in een enkele dag, maar in twee of drie dagen kan je natuurlijk veel meer zien. Maar bezoek je Toscane, sla dan de cultuurstad Florence niet over!

Accommodaties in Florence

Florence is een hartstikke grote stad en er is voldoende keus wat betreft accommodaties. Blijf in het historische stadscentrum om dichtbij de bezienswaardigheden te zitten, maar verwacht hier wel wat meer voor te betalen. Of verblijf bijvoorbeeld in het rustigere Oltrarno aan de overzijde van de Arno rivier. Er is keuze genoeg!Booking.com

Hoe kom je in Florence?

treinDagelijks vertrekken er veel treinen van en naar Florence (Firenze Santa Maria Novella). De treinverbinding tussen Pisa en Florence is uitstekend. Van Florence naar Pisa duurt slechts ongeveer een uur en kost €8,40 voor een enkeltje. Kijk voor actuele vertrektijden en routes op ItaliaRail.com.

Tip: Moet je treintickets naar Florence van te voren online bestellen? Nee, dat is niet nodig! Koop je treintickets een dag van te voren of op de dag zelf op het station. Dit is goedkoper dan online en de treintickets kunnen niet snel uitverkocht raken. Er worden geen zitplaatsen gereserveerd.

Alle posts over Italie