Skip to main content

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en wordt gescheiden door de Donau in twee gedeelten: Buda en Pest. Buda is rustig, heuvelachtig en bevat veel rustieke straatjes. In Pest daarentegen bevinden zich veel grote drukke wegen, hoge gebouwen en het is er een stuk drukker. Beide stadsdelen hebben zo hun hoogtepunten en de vele bezienswaardigheden in Boedapest zorgen ervoor dat je je niet snel zult vervelen. Het centrale gedeelte langs de Donau behoort tot UNESCO werelderfgoed.

Boedapest wordt ook wel de stad van de fotografie genoemd, omdat licht vaak erg geschikt is voor het maken van foto’s. Het zal daarom misschien voorkomen dat je photoshoots op straat ziet.

Boedapest

15 Bezienswaardigheden in Boedapest

Er zijn veel leuke, mooie en/of bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest te bezichtigen. Ik zet de bezienswaardigheden in Boedapest die wij hebben bezocht voor je op een rijtje.

1. Parlement van Boedapest

Het parlement is misschien wel één van de bekendste bezienswaardigheden in Boedapest. Het is een ongelooflijk groot gebouw met een indrukwekkende architectuur. Verschillende architecten hadden hun diensten aangeboden voor de bouw van het parlement. Maar ook de architecten van de twee gebouwen tegenover het parlement aan het Kossuth Plein werden beloond. In deze gebouwen bevinden zich het etnografisch museum en het Ministerie van Landbouw.

Entree voor het Parlement is 2200 HUF voor volwassenen en 1200 HUF voor studenten. Met metro 2 is het gemakkelijk te bereiken (halte: Kossuth Lajos Ter).

Parlement Boedapest

2. De Burcht van Buda

De Burcht van Buda is een historisch kasteelcomplex. Vanuit Pest is dit imposante bouwwerk goed te zien en ’s avonds is het prachtig verlicht. Het is te bereiken via een kabelbaantje, maar lopend de heuvel op is het ook prima te doen. In de burcht zijn verschillende musea te vinden (Nationale Galerie, Ludwigmuseum, Historisch museum). De tuinen en pleinen zijn vrij te bezichtigen, voor de musea betaal je wel entree.

3. Matthiaskerk

Vlakbij de burcht bevindt zich de Matthiaskerk. Dit prachtige gebouw met gekleurde dakpannen is misschien wel één van de bekendste bezienswaardigheden in Boedapest. Entree voor de Matthiaskerk is 1500 HUF voor volwassenen en 1000 HUF voor studenten. Naast de kerk bevindt zich het Vissersbastion. Het vissersbastion is gratis te betreden. Vanaf hier heb je een nog mooier uitzicht over Pest en over het parlement.

Mathiaskerk Boedapest

4. Etnografisch museum

Tegenover het Parlement ligt het Etnografisch museum. Alleen het gebouw is al de moeite waard om te bezichtigen. Dit museum biedt een afwisselende collectie waarbij de permanente expositie over de Hongaarse cultuur altijd aanwezig is. Entree is 1400 HUF en 700 HUF tussen de 6 en 26 jaar.

5. Sint Stephanusbasiliek

Niet zo ver hiervandaan bevindt zich de Sint Stephanusbasiliek, de grootste kerk van Boedapest. Hier worden ook af en toe orgelconcerten gegeven, wat een bijzondere ervaring is. Entree is 1100 HUF voor volwassenen en 900 HUF voor senioren en studenten.

6. Opera

Een metrohalte verder richting het Noord-oosten bevindt zich de Opera. Dagelijks om 15:00 of om 16:00 worden hier Engels (en anders-)talige tours gegeven voor 2990 HUF voor volwassenen en 1990 HUF voor studenten. Voor 690 HUF krijg je er een mini concert bij, wat echt een aanrader is!

Opera bezienswaardigheden in Boedapest

7. Markthal

Wanneer het niet al te best weer is en je wat souvenirs wilt inslaan, breng dan een bezoekje aan de Markthal vlakbij het busstation en de metrohalte Fővám tér. DIt is zeker één van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Boedapest. Het is een behoorlijk grote markthal waarbij je zowel boven als beneden kunt rondlopen. De kraampjes bestaan voornamelijk uit fruit/groente-, vlees- en souvenirkraampjes. Boven heb je de mogelijkheid plaatselijke gerechten te proeven en heerlijke zelfgemaakte limonade te drinken.

Markthal bezienswaardigheden in Boedapest

8. Heldenplein (Hősök tere)

Meer richting het noord-oosten van Boedapest bevindt zich het Heldenplein (Hősök tere). Aan weerskanten van dit grote plein met twee grote zuilenrijen en het Millennium Monument zitten twee musea: de Kunsthal (Műcsarnok) en het Museum van Schone Kunsten (Szépművészeti Múzeum).

9. Vajdahunyad kasteel

Aan het Heldenplein grenst het stadspark waar zich het sprookjesachtige Vajdahunyad kasteel bevindt. Het is zeker de moeite waard deze te bezoeken en rond te lopen in de kasteeltuinen.

Vajdahunyad Kasteel bezienswaardigheden in Boedapest

10. Margaretha Eiland (Margitsziget)

Wil je nog meer relaxen en hou je van de natuur? Dan is het Margaretha Eiland (Margitsziget) de ideale plek hiervoor. Het eiland ligt in de Donau en is gemakkelijk te bereiken met tram 4 en 6 of met de bus. Op het eiland rijdt ook een bus. Aan het begin bevindt zich de Muziek Fontein. Heerlijk om zittend op een bankje het schouwspel te bekijken.

Muziek Fontein Margit sziget

11. Kattencafé

Katten- en theeliefhebber? Dan is het Kattencafé een aanrader. Eén van de leukste bezienswaardigehden in Boedapest voor mij als kattenliefhebber! Het kleinschalige café wordt gerund door een vriendelijke vrouw. Entree is 1750 HUF voor volwassenen en 1350 HUF voor studenten waarvan je onbeperkt drankjes kunt drinken en een stukje cake krijgt. Er lopen 4 katten in het café rond, die wel enthousiast zijn te maken met de verschillende aanwezige kattenspeeltjes.

Kattencafe

12. Spa’s en baden

Zo’n stedentrip is natuurlijk behoorlijk vermoeiend! Tegen de vermoeide voetjes zijn de vele baden in Boedapest de perfecte oplossing. De meeste relaxte bezienswaardigheden in Boedapest zijn toch wel de spa’s. Wij hebben het Szechenyi Bad bezocht. Van de vele baden en spa’s is het Szechenyi Bad één van de grootste van heel Europa. Er worden hier regelmatig grote zwembadfeesten gehouden. Het bad heeft meer dan 15 binnen- en buitenbaden variërend van de 18 tot 40 graden, enkele sauna’s en Turkse stoombaden. Dit is een behoorlijke temperatuurwisseling, wat heerlijk is, maar waar je soms ook wat licht van in je hoofd kunt worden! Door de hitte hoor je het sissen in je hoofd.

De buitenbaden zijn zowel zomers als ’s winters open. In het buitenbad ben je verplicht een badmuts te dragen. Vergeet niet zelf slippers en handdoeken mee te nemen. Het huren van een handdoek is ook mogelijk. Bij aankomst heb je de mogelijkheid om voor een cabin of voor een locker te kiezen. Kies een locker, want van de cabins kun je sowieso al gebruik maken en op deze manier betaal je ook weer iets minder.

13. Pinball Museum

Hou je van arcadehallen en flipperkasten? Bezoek dan zeker het Pinball Museum (Flippermuzeum). Entree is 2500 HUF voor volwassenen en 1250 HUF voor studenten en senioren. Hierna kun je onbeperkt op elke machine spelen (met een keuze uit meer dan 130 verschillende!!). En ze hebben niet alleen maar flipperkasten, nee, ook allemaal andere spellen, zoals Pacman, Space invaders, tafelvoetbal en meer… Boven elke machine staat informatie over het spel. Wij hebben ons hier zonder het door te hebben, 4 uur lang vermaakt.

Pinball Museum Boedapest

14. Gozsdu Udvar

Toe aan het nachtleven? Bezoek dan eens Gozsdu Udvar, een overdekte straat vol met cafeetjes, restaurantjes en zelfs een arcadehal. Erg leuk voor zowel kinderen als voor volwassenen.

15. Fogas Hás

Wil je iets alternatievers? Breng dan eens een bezoekje aan Fogas Hás, een kroeg met verschillende zalen (zowel binnen als buiten). Elke zaal heeft een bijzonder interieur. Met mooi weer kun je een lekkere cocktail drinken op het binnenplein. Check van te voren wel even het programma.

Openbaar vervoer Boedapest

Het openbaar vervoer in Boedapest is hartstikke goed geregeld wat er voor zorgt dat je alle bezienswaardigheden in Boedapest gemakkelijk kan bezoeken. Vooral de metro’s rijden erg frequent, zo ongeveer om de 3 minuten, waardoor je nooit lang hoeft te wachten. Bekijk de metrokaart van Boedapest.

Wij hebben ook een enkele keer de tram gepakt voor meestal maar een paar haltes en dat was ook prima te doen. Sommige metro’s en trams zijn behoorlijk outdated, maar ach, ze rijden! Sommige bussen rijden in de binnenstad op elektriciteit. Met een soort metalen arm raken ze de elektriciteitsdraden zodat ze kunnen rijden. Geweldig idee!

Tip: Koop voor het openbaar vervoer geen losse kaartjes als je van plan bent veel te reizen. Met een dagkaart ben je vaak goedkoper uit. Voor een 24-uur kaart betaal je 1,650 HUF (€5,25), voor een 72-uur kaart 4,150 HUF (€13,20) en voor een 7 dagenkaart 4,950 HUF (€15,75). Met deze kaartjes kun je binnen de aangegeven tijd onbeperkt reizen met de bus, metro en tram. Daarnaast reizen gepensioneerden uit de EU gratis met de stoptrein, bus, tram en de metro.

Voor meer info over het openbaar vervoer kun je kijken op de site van de BKK Budapest. Het is ook mogelijk om via deze website jouw reis te plannen.

Op het vliegveld is een gratis map te krijgen van alle bezienswaardigheden in Boedapest. Ook kun je hier tickets kopen bij het BKK loket in Terminal 2B. Vanaf het vliegveld is de binnenstad heel makkelijk te bereiken met het ov. Bus 200E brengt je naar het eindpunt Kőbánya-Kispest waarna je vervolgens overstapt op metro 3 die je naar het centrum brengt.

Munteenheid en prijzen in Boedapest

De munteenheid in Hongarije is de forint. Euro’s worden op sommige plekken geaccepteerd, maar houd wel rekening met een onvoordelige koers. Het prijsniveau in Hongarije ligt zo’n 50% lager dan in Nederland (2016). €1,- is ongeveer 313 HUF. Betaal in Hongarije het liefst alleen in forint en niet in euro. Bij veel winkels en bezienswaardigheden in Boedapest betaal je in euro’s een hoop meer. Voor een warme maaltijd in een restaurant betaal je gemiddeld tussen de €2,- en €10,- afhankelijk van waar je eet. In Boedapest zullen de prijzen aanzienlijk hoger liggen dan in de rest van het land.

Vliegen & tijdzone

Vanaf Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam vlieg je direct naar de luchthaven van Boedapest. De vliegtijd bedraagt zo’n 2 uur. Vanaf Eindhoven gaat er ook een directe vlucht naar Debrecen luchthaven, in het oosten van het land. Hongarije ligt in dezelfde tijdzone als Nederland.

Stedentrips