Skip to main content

Athene beschikt over verschillende heuvels en bergen waarvan je een prachtig uitzicht kunt hebben over de grote stad. Zowel overdag als met zonsondergang (of als enthousiasteling met zonsopkomst). Tijdens mijn stedentrip naar Athene bezocht ik ze allemaal. Dit zijn de mooiste en beste uitzichtpunten in Athene.

De 5 beste uitzichtpunten in Athene

1. Areopagus Heuvel

Dit is een 115 meter hoge heuvel/rots. Hier was destijds de hoogste rechtbank van Athene gevestigd. Deze heuvel is gratis te bezichtigen en goed te combineren met de Akropolis omdat het er zo dichtbij ligt. Toeristen bezoeken deze rots omdat je er een mooi uitzicht hebt op o.a. de Akropolis, maar ook de locals drinken hier met mooi weer graag een biertje. Vanaf de heuvel/rots kijk je neer op de Agora van Athene met de Tempel van Hephaistos.

Het lijkt van een afstandje misschien dat de heuvel lastig te beklimmen is, maar gelukkig bevindt zich er een metalen trap die de klim aanzienlijk makkelijker maakt! Dit is het uitzicht vanaf de Areopagus heuvel.

Beste Uitzichtpunten in athene op akropolis vanaf Areopagus Heuvel

2. Strefi Heuvel

De Strefi heuvel ligt meer in het noorden van de stad. De klim naar de top is gemakkelijk. Dit is misschien wel de enige van de weinig uitzichtpunten in Athene waar je vanaf de top een uitzicht heb van 360 graden op de stad. Volgens mij bezoeken weinig toeristen deze heuvel. Dat zou kunnen komen doordat hij wat meer uit het centrum ligt. ’s Nachts zet menig dakloze hier hun tentje op.

3. Akropolis

Het akropolis is wel een van de drukstbezochte uitzichtpunten in Athene, maar je hebt er echt een mooi uitzicht over de stad. Omdat de Akropolis zo hoog is (156 meter hoog) kun je erg ver kijken. Ook omdat het een relatief platte berg is, heb je vanaf elke kant een uitzicht over een ander stukje van de stad. Tijdens de klim naar de top van de tafelberg kom je al geweldige fotogenieke uitzichten tegen. Vanaf de Akropolis kijk je boven op de Areopagus heuvel/rots.

Hieronder zie je het uitzicht vanaf de Akropolis op de Lycabettus heuvel.

Lycabettus heuvel4. Philopappos Heuvel

Deze heuvel lijkt een beetje op een park. Er staan ontzettend veel struiken en bomen wat de klim aangenaam maakt. Het is een mooie en geen hele zware klim, want de route is niet stijl. Vanaf deze heuvel heb je een goed zicht op de Akropolis en met name op het Parthenon. De heuvel is ongeveer net zo hoog als de Akropolis. Bovenop de heuvel bevindt zich een monument gewijd aan Gaius Julius Antiochus Epiphanes Philopappos.

5. Lycabettus Heuvel

Dit is één van de bekendste heuvels en mooiste uitzichtpunten in athene. De heuvel met een hoogte van 277 meter (voor ons Nederlanders inmiddels al een berg) is de hoogste van Athene. Het is mogelijk om de heuvel te beklimmen, of om een kabeltreintje te nemen voor €5 enkele reis of €7,50 retour. Het kabelbaantje is nogal saai omdat je tijdens de rit geen mooi zicht hebt. De kabeltrein rijdt namelijk door een donkere tunnel omhoog.

Omdat wij van te voren op internet hadden gelezen dat het een flinke klim is, namen we het kabeltreintje. Dit is misschien wel een aanrader in de zomer wanneer het erg heet kan zijn, maar achteraf gezien hadden wij het best kunnen lopen. De afdaling valt reuze mee en duurt zo’n 20 minuten. Onderweg zijn er een aantal plekken om uit te rusten op bankjes of muurtjes.

Uitzicht vanaf Lycabettus heuvelBooking.com