Skip to main content

Athene is een perfecte stad voor een leuke stedentrip en bevat vele bezienswaardigheden. De stad heeft veel te bieden. Bezichtig de oude tempels en archeologische plekken en struin rond door leuke wijken in Athene. Ik vertel je precies welke bezienswaardigheden in Athene je niet mag missen.

Spring snel naar:

Bijna jaarlijks maak ik samen met mijn moeder een stedentrip. Dit jaar in februari was Athene aan de beurt; een drukke, veelzijdige en mooie stad. Wat de stad voornamelijk druk maakt, zijn de vele brommers, motoren en auto’s in al die kleine smalle straatjes. Dit zorgt immers voor het nodige lawaai. Athene voelt, net zoals de meeste grote steden, als een redelijk gehaaste stad aan. De mensen lopen snel en de verkeerslichten staan onwijs kort op groen.

Tijdens ons bezoek aan Athene zagen we veel vervallen en leegstaande huizen. Het inwoneraantal is afgenomen ten gevolge van de stijgende werkloosheid.

Bezienswaardigheden in Athene

Athene bezienswaardigheden plattegrond:

Er bevinden zich behoorlijk wat bezienswaardigheden in Athene. Wil je alles bezoeken, dan kan je dat best wat geld kosten, zeker in het hoogseizoen! Daarom heb je de mogelijkheid om een combiticket aan te schaffen. Deze is te koop bij alle bezienswaardigheden in Athene waar hij geldig is. Zo’n combiticket kost €30 en geeft je toegang tot:

 • De Akropolis
 • De Kerameikos
 • De Agora van Athene
 • De Romeinse Agora
 • Het Olympieion (Tempel van de Olympische Zeus)
 • De Bibliotheek van Hadrianus
 • Het Lykeion van Aristoteles

Dit combiticket kost het hele jaar door €30, maar waar ik nog steeds niet over uit ben is of de prijs van alle bezienswaardigheden in Athene gereduceerd is in het laagseizoen (van november tot en met maart). Toen wij namelijk een kaartje wilden kopen bij de Agora van Athene moesten wij de volle prijs betalen. Om deze reden leek het ons slim om het combiticket aan te schaffen. Voor veel doelgroepen zijn de prijzen van de bezienswaardigheden gereduceerd, denk aan studenten en 65-plussers. Ben je een student, vergeet dan dus geen studentenpasje mee te nemen!

Let wel op, een aantal bezienswaardigheden in Athene sluiten al om 15:00. Doordat alle werknemers blazen op hun fluitje, weet je dat je de plek moet verlaten. Ik vond het een behoorlijk komisch tafereel.

Hieronder vertel ik je over alles wat wij hebben bezichtigd.

Akropolis

De Akropolis is één van de bekendste en drukst bezochte toeristische plek van Athene. De Akropolis is de tafelberg van Athene en het betekent letterlijk het hoogste punt van de stad. Op ontzettend veel plekken in de stad zie je de Akropolis wel ergens bovenuit torenen. Ook ’s avonds is de verlichte berg een prachtig gezicht.

Op de Akropolis vind je verschillende bezienswaardigheden:

 • Het Odeion van Herodes Atticus. Dit theatergebouw uit 161 n.Chr. ligt aan de voet van het Akropolis. Tot op heden worden hier nog steeds voorstellingen gegeven.
 • Het Parthenon. Deze tempel uit 447-432 v.Chr. was voor Athena Parthenos, de beschermgodin van Athene. De tempel was deels verwoest, maar wordt nog steeds gerestaureerd.
 • De Propyleeën. Dit is de ingangspoort uit 437-432 v.Chr. om op de Akropolis te komen.
 • De Tempel van Nikè. Deze tempel uit 448-427 v.Chr. is gewijd aan de godin Athena Nikè.
 • Het Erechtheion. Deze tempel uit 421-406 v.Chr. is vooral kenmerkend door de zuilen in de vorm van vrouwen.

De prijs voor de Akropolis en dus alle bezienswaardigheden op en rond de berg is €20.

Bezienswaardigheden in Athene Akropolis

Akropolismuseum

Breng, voordat je het Akropolis bezoekt, eerst een bezoekje aan het Akropolismuseum. Hier krijg je veel informatie over de bouwwerken op de heuvel. Dat maakt je bezoekje aan het Akropolis daarna een stuk leuker en interessanter! Doordeweeks bezoeken veel schoolklassen dit museum waardoor het museum het rustigste is vlak na openingstijd.

Kosten voor het Akroplismuseum zijn het hele jaar door €5.

Kerameikos

De Kerameikos was lang de grootste begraafplaats van Athene en was de wijk van de pottenbakkers van de stad. Het is een mooie plek om even rond te lopen. In het bijbehorende museum zijn veel keramieken potten te vinden.

De kosten voor de Kerameikos is €8.

Agora van Athene (Ancient Agora)

De Agora van Athene vormde in de oudheid het centrum van de stad. Hier bevonden zich de belangrijkste gebouwen voor rechtspraak en bestuur en er werden markten en feesten georganiseerd. Op deze archeologische plek bevindt zich de Tempel van Hephaistos gedateerd uit 449-445 v.Chr. Deze tempel is nog bijzonder goed intact als je beseft hou oud hij is. Ook bevindt zich op de Agora de Stoa van Attalos, een lang gebouw met rijen zuilen waarin een klein museum is gevestigd.

De prijs voor de Agora van Athene is €8.

Bezienswaardigheden in Athene Ancient Agora

Romeinse Agora

Op deze archeologische plek vind je o.a. de Toren van de Winden. Dit is denk ik wel één van kleinste bezienswaardigheden in Athene, waardoor je er redelijk snel bent uitgekeken.

Kosten voor de Romeinse Agora is €2.

Olympieion (Tempel van de Olympische Zeus)

Deze tempel was de grootste in Griekenland gewijd aan Zeus. In totaal bestond hij uit 104 zuilen waarvan er nu nog maar 15 zuilen over zijn. Het gebouw zou gigantisch geweest moeten zijn als je ziet hoe hoog de zuilen zijn (17 meter hoog!). Ook al is er niet veel meer van de tempel over, vond ik het toch indrukwekkend.

De kosten voor het Olympieion zijn €6.

Tempel van de Olympische zeus

Nationale Tuin van Athene

Deze tuin van ongeveer 15,5 hectare groot ligt in het centrum van Athene. Met mooi weer is het leuk om hier even rond te lopen. In de nationale tuin bevindt zich het Zappeion. Dit is een gebouw dat wordt gebruikt voor bijeenkomsten, ceremonies en tentoonstellingen. Het is mogelijk om dit gebouw gratis kort van binnen te bezichtigen.

Stadion Panathinaiko

Dit is het Olympisch stadion van de eerste Olympische Spelen in 1896. Het nieuwe stadion is gebouwd op dezelfde plaats op de beginselen van het stadion uit 330 v.Chr. Ook zonder het stadion te betreden is het bovendien al erg mooi om te zien.

Toegang tot het Stadion Panathinaiko kost €5.

Stadion Panathinaiko

Observatorium

Het observatorium is het oudste onderzoekscentrum van Griekenland opgericht in 1842. We wilden het observatorium erg graag bezoeken, dus stuurde ik hen een mailtje voor meer informatie. Zij vertelden mij dat het Thissio bezoekerscentrum in februari en maart op woensdag, vrijdag en zaterdag van 19:00 tot 21:00 is geopend. Engelstalige tours beginnen 20:00. Thissio is de wijk in Athene waar dit observatorium zich bevindt.

Bij aankomst stonden er grote schoolklassen te wachten en eerlijk gezegd dacht ik niet meer dat het iets zou worden. Iedereen mocht één voor één door de gigantische telescoop kijken om de maan de bezichtigen. We hadden helaas niet het beste weer, maar met deze telescoop was het mogelijk om de maan super closeup te bekijken. Maar met 40 à 50 man duurt dat wel eventjes.

Omdat wij de enige waren die Engels spreken en geen bal van het Grieks begrijpen, kregen we na de bezichtiging een heuse privétour van één van de enthousiaste werknemers. We mochten in de koepel en de oude biblitoheek komen waar normaal eigenlijk geen bezoekers komen. We hebben heel veel interessante informatie gekregen en bijzondere dingen gezien wat dit bezoek uiteindelijk zeker bijzonder maakte! Ik vond het één van de leukste bezienswaardigheden in Athene.

Kosten voor het observatorium zijn €5. Kijk voor meer informatie op de website van het Observatorium.

Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum is het grootste archeologische museum van Griekenland en één van de belangrijkste musea in de wereld gewijd aan Griekse kunst. Dit erg grote museum is zeker een bezoek waard. Het museum beschikt over prehistorische collecties, beeldhouwwerken, vazen en potten en metaalkunde.

Kosten voor het archeologisch museum zijn €5. Kijk voor meer actuele prijzen en openingstijden op de website van het Archeologisch Museum.

Beeld in het archeologisch museum Athene

Tours in Athene

Athene is een onwijs grote stad en heeft zoals je ziet veel bezienswaardigheden. Vind je het leuk om meer informatie te horen over de stad en de bezienswaardigheden, dan zijn leuke tours in Athene een ideale optie! Denk aan fietstours, wandel- en rondleidingen en food tours. Deze activiteiten kunnen je bezoek aan de stad nét weer wat specialer en leuker maken.

Leuke Wijken in Athene

Athene beschikt natuurlijk over diverse buurten en wijken die allemaal hun eigen charme hebben. Welke wijken zijn nou het leukste om te bezoeken en waar is het leuk om te verblijven? Ik vertel je hier meer over de 3 leukste wijken van Athene.

Leukste wijken Athene

Mooi uitzicht over Athene

Juist omdat Athene zo gigantisch groot is, is het prachtig om de hele stad te kunnen aanschouwen van grote hoogte. Bij elk uitzichtpunt stond ik er weer van versteld hoeveel gebouwen er in deze stad staan! Er bevinden zich verschillende heuvels en bergen in Athene waar je van een prachtig uitzicht kan genieten! In dit artikel vertel ik meer over de 5 beste en mooiste uitzichtpunten van Athene.

Lycabettus heuvel

Hoeveel dagen in Athene?

Een stedentrip naar Athene is naar mijn mening voor 4 dagen perfect indien je de meeste hoogtepunten graag wil bezoeken en houdt van een redelijk volle dag. Wij bezochten deze stad gedurende 5 dagen en dat was nou nét iets te lang. We kwamen ’s ochtends rond 11:00 in Athene aan en vertrokken ’s avonds weer rond 20:00, dus hadden genoeg tijd om de hele stad te verkennen. Als je houdt van lekker rustig aan doen, is 5 dagen misschien wél goed.

Restaurants en cafés in Athene

De Griekse keuken is om te smullen! Ik ben dol op de Griekse recepten en maak ze af en toe met veel plezier thuis. Zelfs de meest simpele Griekse salades smaken zo onwijs lekker (mits je de juiste restaurantjes uitkiest!).

In de meeste restaurants krijg je een kan of glas kraanwater. Het kraanwater in Athene is meestal veilig om te drinken, maar smaakt wat chloorachtig. Wij als verwende Nederlanders met ons perfecte kraanwater kunnen hier nogal op afknappen.

Verwacht in de meeste restaurantjes geen koffie na je maaltijd. Hiervoor bezoek je één van de vele cafés. Traditionele Griekse koffie lijkt op Turkse koffie en heeft een bijzondere smaak en een wat gruizige substantie.

Openbaar vervoer in Athene

Voordat wij vertrokken naar Athene verwachtten we veel te reizen met de metro door de stad. Maar uiteindelijk bleek ons hotel centraler gelegen dan gedacht en hebben we geen een keer de metro genomen (op de rit van en naar het vliegveld na). Wij houden best wel van lopen, dus wat langere afstanden zijn geen probleem voor ons. Het langste wat we hebben gelopen naar een bezienswaardigheden in Athene is ongeveer 40 minuten geweest.

Vliegveld ⇿ Centrum. Met Metro 3 (blauwe lijn) reis je in zo’n 45 minuten tussen het vliegveld en het centrum. Een enkele rit kost €10 per persoon. Deze metro rijdt elk half uur en vertrekt vanaf het vliegveld om het heel en het halve uur.

Bekijk de metrokaart van Athene.

Hotels in Athene
Booking.com

Stedentrips