Skip to main content

Eén van de populairste bestemmingen voor een stedentrip is zonder twijfel Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. Vanaf Amsterdam sta je in minder dan 7 uur al in het centrum van Berlijn met de ICE International. Dat maakt het een erg toegankelijke bestemming en perfect voor een weekendje of een midweek weg. Ik bezocht Berlijn een lang weekend in mei met zeven gezellige meiden en vertel je in dit artikel alles over de bezienswaardigheden die wij hebben bezocht in deze paar dagen.

Stedentrip Berlijn: Top 10 bezienswaardigheden

Berlijn beschikt over heel veel bezienswaardigheden. Je kunt de meesten te voet bereiken, maar soms is het gebruik van ov ook wel handig. Een makkelijke én leuke manier om de meeste bezienswaardigheden te bezichtigen is door middel van een fietstour. Echt een aanrader!

1. Berlijnse muur

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Berlijn, die zeker het bezoeken waard is, is de Berlijnse muur. Deze van oorsprong 45 kilometer lange muur werd gebruikt om Oost- en West Berlijn van elkaar te scheiden. Onze gids vertelde ons dat er in totaal 139 mensen zijn doodgeschoten die probeerden over de muur te klimmen.

Door de stad staan stukken van de muur. De plek waar je een realistisch beeld kunt krijgen van hoe deze muur er uit heeft gezien, is bij de Gedenkstätte Berliner Mauer. Het monument is gratis te bezichtigen. In het gebouw ertegenover zijn de kogelgaten in de muren nog duidelijk te zien. Ik vond het erg indrukwekkend om te zien.

Het langste stuk oorspronkelijke muur is de East Side Gallery. Dit ruim 1 kilometer lange stuk muur is versierd met graffiti en schilderingen. Het is erg leuk om er langs te lopen en de kunstwerken te zien. Achter de muur bevindt zich een parkje aan het water waar je kunt relaxen.

East Side Gallery Berlijn

2. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie móet je bezocht hebben als je in Berlijn bent geweest. Toch? Nou ja, eerlijk gezegd stelt het wat mij betreft niet zoveel voor. Het gebouw is nagebouwd en ervoor staan acteurs verkleed als grensbewakers waarmee je op de foto kunt. Je ziet er vooral heel veel toeristen en kunt er souvenirs kopen.

Het is daarentegen wél interessant om de geschiedenis van de meest beruchte grensovergang te lezen en de foto’s te zien. Ook bij het Museum Haus am Checkpoint Charlie kun je tentoonstellingen en exposities bezichtigen. Als je graag het echte grenspostgebouw wil zien, kan dat bij het Geallieerden Museum.

3. Holocaustmonument

Een heel indrukwekkend monument ter herdenking van de vermoorde Joodse bevolking tijdens de tweede wereldoorlog is het Holocaustmonument. Grote betonnen blokken van verschillende hoogtes tekenen het beeld.

Ik vond het erg indrukwekkend en soms wat ongemakkelijk om tussen deze betonnen blokken heen te lopen. Je weet niet wat er om de hoek is en wat je te wachten staat. En dat is ook wat de kunstenaar met het monument probeert over te brengen. Een gevoel van desoriëntatie zonder uitweg.

Onder het monument bevindt zich een gratis te bezoeken informatiecentrum waar je meer te weten kunt komen over het de geschiedenis van het Joodse volk.

Holocaustmonument Berlijn

4. Bebelplatz

Het plein Bebelplatz staat bekend om de beruchte boekverbranding die er in 1933 heeft plaatsgevonden. Middenin het plein is een ondergronds monument gebouwd ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis.

Aan het plein grenst de boulevard Unter den Linden en een aantal belangrijke gebouwen waaronder de Sint-Hedwigskathedraal, de Alte Bibliotheek en het Altes Paleis.

5. Brandenburger Tor

Deze gigantische toegangspoort tot Berlijn werd in 1788 gebouwd en bevindt zich op het Pariser Platz. Het plein is omringt met ambassades.

Bovenop de Brandenburger Tor staat een beeld van een strijdwagen met vier paarden. Napoleon vond het een erg mooi beeld en liet het verplaatsen naar Parijs waar het een paar jaar als trofee heeft gestaan. Daarna is het beeld weer op de poort geplaatst, maar het oorspronkelijke beeld is tijdens de oorlog gesneuveld.

Brandenburger-Tor Berlijn

6. Reichstag

Vanaf dit imposante gebouw regeert het Duitse parlement (Bundestag) en wordt onder andere over wetten gestemd. Ook dit gebouw heeft geleden onder de oorlog en is na de hereniging van Oost- en West-Duitsland gerestaureerd.

Wil je het Rijksdaggebouw en de koepel ook van binnen bezichtigen? Dan wordt je aangeraden om van te voren een kaartje te kopen, het liefst minimaal 24 uur van te voren.

7. Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt wordt door velen als één van de mooiste pleinen van Berlijn bestempelt en ik snap wel waarom. Het plein is omringt door imposante gebouwen. Je vindt aan weerszijden de Franse en de Duitse kathedraal en het Konzerthaus met een monument voor de dichter Friedrich Schiller voor de ingang.

Gendarmenmarkt

8. Siegessäule

De Siegessäule met de godin van de overwinning bovenop werd op verzoek van keizer Wilhelm I gebouwd ter herdenking van de overwinning van de Pruisen op Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken. Het gebouw pronkt in het grote park Tiergarten in het midden van de rotonde.

Voor €3 kun je met de wenteltrap helemaal naar boven lopen. Dat zijn een behoorlijk aantal treden!

Siegessaule Berlijn

9. Fernsehturm (Televisietoren)

Deze 368 meter hoge televisietoren is het hoogste gebouw van Berlijn en de op één na hoogste van de Europese Unie. De Fernsehturm bevindt zich naast het bekende Alexanderplatz. Je kunt het restaurant en het observatiedek in de toren dagelijks bezoeken. Je hebt er een fantastisch uitzicht over de hele stad.

Tickets zijn ter plekke te koop, maar ook via de website. Wij hebben ter plekke een kaartje gekocht voor het observatiedek (€16,50 pp) en konden niet veel later naar boven, maar dit blijkt lang niet altijd het geval te zijn. Het verstandigst is om van te voren een kaartje te kopen.

Berlijn tv toren

10. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De Gedächtniskirche op het Breitscheidplatz is in 1895 in opdracht van Kaiser Wilhelm II gebouwd ter gedachtenis aan zijn grootvader. Met zijn hoofdtoren van 113 meter was het de hoogste toren van Berlijn.

Tijdens de oorlog is de kerk flink verwoest door bombardementen. Ruim 10 jaar na de Tweede Wereldoorlog werd de kerk gerestaureerd. Maar wel op zo’n manier dat de schade van de oorlog nog steeds goed zichtbaar is. De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche dient nu als oorlogsmonument. Het gebouw is gratis te bezichtigen.

Naast de kerk, is in 1961 een nieuwe moderne kerk gebouwd. De meningen over het achthoekige gebouw met blauwe ramen zijn nogal verdeeld. Persoonlijk vind ik het te erg contrasteren met de oude Gedächtniskirche. Ook dit gebouw is gratis te bezoeken.

Lekkerste restaurants

In de grote stad Berlijn stikt het van de goede café’s en restaurants. De stad is zelfs voorloper wat betreft vegetarische en veganistische restaurants. De keuze aan café’s en restaurants heeft me ook bijzonder goed verrast! Lees meer over lekkere café’s en restaurants in Berlijn.

Factory-Girl-Berlijn

Waar verblijven in Berlijn?

De grote stad Berlijn bestaat uit twaalf verschillende wijken, elk met hun eigen sfeer en charme. Wil je graag in het centrum verblijven dichtbij de meeste bezienswaardigheden, kies dan voor de wijk Mitte. Wil je genieten van het uitgaansleven, kies dan voor de wijk Friedrichshain met een meer alternatieve sfeer. Er is genoeg keuze!Booking.com

Hoe kom je in Berlijn?

Al voor €39 enkele reis, rijd je met de trein naar Berlijn vanaf Amsterdam. Tickets zijn eenvoudig te koop via de website van de NS. Deze treinrit duurt ongeveer 6,5 uur en tussendoor is het niet nodig om over te stappen. Daarnaast kun je in plaats van Amsterdam, ook in Hengelo instappen.

Met de auto is het bijna 7 uur rijden zonder file. Dan klinkt de trein misschien toch wat aantrekkelijker.

Berlijn