Skip to main content

Mijn eerste lange verre reis was naar Zuidoost-Azië voor maar liefst 3 maanden. Het plan was: backpack om en gaan. Drie maanden reizen is toch best lang. Maar wat moet je allemaal regelen voor drie maanden reizen en hoe moet je een visum aanvragen?

De landen die ik heb bezocht in Zuidoost-Azië waren Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja. Ik boekte een retourtje Bangkok en moest dus na het rondje op tijd terug zijn in Bangkok. Dit is een bekend rondje dat veel backpackers maken. het grootste gedeelte heb ik afgelegd over land en heb dus zo min mogelijk (binnenlandse) vluchten geboekt, zodat ik zoveel mogelijk van de landen kon zien. Zo reisde ik van Laos naar Vietnam over land, iets wat niet veel backpackers doen.

Mijn hele reisroute door Zuidoost-Azië lees je hier.

Maar een control freak zoals ik, kon natuurlijk niet gaan zonder ook maar iets te regelen. Er waren genoeg belangrijke dingen die geregeld moesten worden om goed voorbereid drie maanden op reis te kunnen gaan.

Denk bijvoorbeeld aan het kopen van handige reisspullen, het uitkiezen van een geschikte reisverzekering en het aanvragen van een visum voor sommigen landen.

Visum aanvragen

Voor sommige landen heb je van tevoren een visum nodig om het land binnen te komen. De regels voor het aanvragen van een visum verschillen per land. Zorg er altijd voor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek.

Visum aanvragen Thailand Laos Vietnam Cambodja

Visum aanvragen Thailand

Ga je op vakantie naar Thailand voor minder dan 30 dagen, dan hoef je geen visum aan te vragen. Je krijgt dan namelijk een visumvrije entree voor 30 dagen. Bij aankomst in Thailand krijg je een stempel in je paspoort waarop staat tot wanneer je in Thailand mag verblijven. Het is ook mogelijk om je visumvrije entree in Thailand te verlengen met nog eens 30 extra dagen. Hier zijn kosten aan verbonden en kan eenmaal per jaar.

Het is wel nodig om een visum voor Thailand aan te vragen wanneer je:

  • Thailand langer dan 30 dagen bezoekt;
  • in Thailand wilt gaan werken. Denk aan een zakenreis of vrijwilligerswerk.

Wil je meer weten? Kijk dan op deze handige website voor uitgebreide en duidelijke informatie over het aanvragen van een visum voor Thailand en check voor de huidige situatie de officiële website Thai Visa.

Visum aanvragen Laos

Voor Laos heb je een visum nodig. Een visum voor Laos kan aangevraagd worden bij de grensovergang van Laos, op de luchthaven in Laos, via de ambassade maar kan ook van tevoren worden geregeld via een commerciële partij in Nederland. Met dit visum kun je vervolgens 30 dagen reizen door Laos.

Bij het aanvragen van een visum aan de grens vul je het visumformulier in, lever je een pasfoto in en betaal je 35 dollar. Vergeet niet om voldoende contant geld in dollars of Laotiaanse Kip mee te nemen. Recente wijzigingen vind je terug op de officiële website Lao visa.

Visum aanvragen Vietnam

Ook voor Vietnam heb je een visum nodig. Dit visum geeft recht op 30 dagen verblijf in Vietnam. Het is nodig om dit visum te regelen voordat je aankomt in Vietnam. Er wordt aan de grens géén visa on arrival verkocht, in tegenstelling tot in Laos en Cambodja.

Het is mogelijk om je visum te regelen in één van de buurlanden via de ambassade van Vietnam, zoals in de steden Bangkok, Phnom Penh, Vientiane of Luang Prabang.

Als Nederlandse reiziger is het ook mogelijk om een e-visum aan te vragen. Dit kan alleen indien je via één van de luchthavens in Vietnam binnenkomt. Dit visum wordt voor je vertrek gekeurd en toegekend. Hierdoor kun je de wachtrij voor het betalen van de stamping fee voorbijlopen wat natuurlijk tijd bespaart. Je kunt gemakkelijk online je e-visum voor Vietnam aanvragen. Kosten hiervoor zijn €39,95 per visum.

Visum aanvragen Cambodja

Voor Cambodja heb je een visum nodig waarmee je maximaal 30 dagen in Cambodja kan verblijven.

Bij elke grensovergang en op de luchthavens van Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville kun je een visa on arrival kopen. De prijzen verschillen echter vanwege corrupte immigratie officieren. Een visa on arrival kost tussen de $30 en $40, maar er kunnen extra kosten bijkomen afhankelijk van de immigratie officier.

Wil je dit liever voorkomen en goed voorbereid op reis gaan? Vraag dan een e-visum aan.

Visumbuitenland.nl

Vind je het lastig of onduidelijk om je visumaanvraag te regelen en wil je graag goed voorbereid op reis? Kijk dan eens op de website van Visumbuitenland.nl. Deze website biedt namelijk super overzichtelijke informatie en de mogelijkheid voor het aanvragen van een visum voor verschillende landen. Zo kun je een visum aanvragen voor Australië, Canada, verschillende landen in Azië en ook in Afrika. Bij elk invulveld in het aanvraagformulier wordt duidelijke uitleg gegeven. Ook bieden ze spoedaanvragen aan, zodat je snel je e-visum binnen hebt. Betalen kan via iDEAL, Bancontact, CreditCard of Paypal. Handig toch?

Visumbuitenland

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met visumbuitenland.nl